Книга Івашків Галини “Збірка кераміки Петра Лінинського” - Блог про Львів

Книга Івашків Галини “Збірка кераміки Петра Лінинського”

Подарована книга

28 грудня 2020 р. Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека отримала дуже гарний подарунок від онуки відомого українського реставратора, митця, збирача кераміки Петра Лінинського (1920-2003) – Христини Кашецької-Лінинської. Це науково-мистецьке видання Івашків Галини “Збірка кераміки Петра Лінинського” (- Львів, 2010. – 280 с.).

З книги дізнаємося, що Петро Лінинський дуже не любив, коли його називали колекціонером або археологом. “Я не колекціонер і не археолог, я є збирач кераміки, а головно кахлів,” – розмірковував він у розмовах.

У Львові найбільше предметів він виявив біля теперішнього будинку Головної пошти (п. Петро згадував, що коли тут викопали котлован, то було видно фундаменти церкви Святого Духа), під Замковою горою та за Арсеналом.

Про П. Лінинського є дуже гарні відгуки у Львівській національній галереї мистецтв та Музеї етнографії і художнього промислу: “Слава і шана Вам, дорогий майстре, за вашу любов до наших витоків і за чудову збірку, оглядати яку ми приходимо вже не вперше…”, “Не сподівався, що в Україні є такі видатні і безкорисливі люди…”, “Низько вклоняюся перед титанічною працею П. Лінинського…”, “Зібрати таку унікальну колекцію нашої української минувшини – це своєрідне подвижництво…”, “П. Лінинський заслужив повагу і добру пам’ять про себе…”.
Дуже дякуємо п. Христині Кашецькій за таку цінну книгу. І нехай вона береже пам’ять про неймовірного збирача кераміки Петра Лінинського в фондах Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки.

Також читайте:   Володимир КРАЙОВСЬКИЙ: «Причина підсумкового дев’ятого місця – відсутність досвіду таких матчів»

З повагою колектив Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки

На фото:

Книга Івашків Галини “Збірка кераміки Петра Лінинського”;
Віра і Петро Лінинські з онукою Христиною, смт Брюховичі. 11.07.1999 р. Фото Г. Лінинського.

Автор статті: Наталя Звольська.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*