Головні функції геотекстилю - Блог про Львів

Головні функції геотекстилю

геотекстиль

Геотекстиль – це свого роду геосинтетичний матеріал, який за останні п’ятнадцять років стає щораз популярнішим. Своєму успіху у більш ніж восьмидесяти застосуваннях матеріал значною мірою зобов’язаний своїй стійкості до біологічного розкладу. Геотекстиль справді є текстилем, проте не в традиційному розумінні цього слова, адже він не є природним матеріалом, таким як бавовна, шерсть або шовк.

Геотекстиль – це синтетичні волокна, з яких можна зробити гнучку, пористу, неткану тканину. Геотекстиль зазвичай використовується для поліпшення ґрунтів, на яких будуються дороги, набережні, трубопроводи та земляні утримуючі конструкції.

Існує кілька видів геотекстильного матеріалу, включаючи тканини з відкритою сіткою, трикотажною основою та нетканий текстиль. З характеристиками різних найменувань геотекстилю можна ознайомитись тут: https://termoplast.com.ua/cats/geotekstil/.

Різні геотекстильні матеріали використовуються для різних цілей, оскільки вони в різній мірі пропускають потоки води. Через цю властивість його можна застосовувати принаймні п’ятьма різними способами:

  1. Розмежування. Геотекстиль запобігає змішуванню двох шарів ґрунту з різними розмірами частинок і утримує вологу у верхньому шарі ґрунту.
  2. Дренаж. Геотекстиль ефективно збирає зайву воду, таку як дощова вода або надлишки води із ґрунту і випаровує її.
  3. Фільтрація. Геотекстиль є ідеальним для зворотної фільтрації в ґрунті, що прилягає до геотекстилю. У всіх ґрунтах вода дозволяє переміщати дрібні частинки. Частина цих частинок буде зупинена на вході до фільтра; деякі будуть зупинені в самому фільтрі, а решта перейде в каналізацію. Складна голконепропробивна структура геотекстилю дозволяє утримувати дрібні частинки без зменшення проникності стоку.
  4. Підкріплення. Важкий геотекстиль можна використовувати для зміцнення земляних конструкцій за допомогою заливних матеріалів. Завдяки високому коефіцієнту тертя ґрунтової тканини та високій міцності на розрив, геотекстиль є ідеальним рішенням для армування.
  5. Захист. Геотекстиль є ідеальним захистом від ерозії набережних земель під дією хвиль і штормів. Шар геотекстилю можна розмістити так, щоб запобігти вимиванню піску. Його можна використовувати для пляжу на скелі або як матрацні конструкції.

Про практичний досвід застосування геотекстилю можна прочитати у статті на сайті.

Автор статті: Старий пес.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*