Гість «Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки» – Ярослав Ткачівський - Блог про Львів

Гість «Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки» – Ярослав Ткачівський

Черговий гість ЛОНПБ

17 травня 2021 р. о 16.00 в приміщенні «Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки» (вул. Зелена, 24) відбулася творча зустріч з талановитим поетом-ліриком, прозаїком, публіцистом, громадським діячем з м. Івано-Франківська Ярославом Ткачівським.

Ярослав Ткачівський – автор понад 50 поетичних і прозових книжок; головний редактор журналу «Перевал»; Заслужений працівник культури України. У своїх поетичних творах він називає себе «сином ткача», «тричі галичанином», який «брав Станіслав і Львів, а згодом Київ», «Європу і Америку вивчав»; та Вікторів його манив, «бо там батьки», а «в Галичі зустрів дівча» – свою дружину.

Ярослав Ткачівський «обціловує Карпати», «вдивляється часові у вічі», своїми піснями благословляє світ.

Він називає «зраненою» українську мову. І закликає нести її «в устах і серці».

Поет добре знає, що людина нічого не варта без людей, так як «літера без літер». Але також розуміє, що кожна людина – це «підвалина для світу».

Автор долає шлях «тільки Богу знаний».

Він – творець цілого ряду ліричних пісень, одна з яких – «Волошки» стала народною піснею.

«Пригадай собі волошки, наші квіти,
Як твоє волосся пестив ніжний вітер…
Вів за обрій ніч тверезий ранок.
Все минуло… Залишилась в серці рана…».

Слова з поезії «Старий альбом» навіюють стільки тепла, болю і бажання зберегти цей альбом.

Також читайте:   10 найважливіших подій 2014 року в світі

«… Старий альбом, старий альбом…
Пожовкле фото рвуть онуки.
В тих клаптиках горить любов,
де доньку я беру на руки…».

За роман «Навія» письменник був удостоєний звання лауреата Міжнародної літературної премії імені Уласа Самчука, а також отримав щорічну обласну премію в галузі духовної літератури, мистецтва та архітектури, засновану до 150-ліття від дня народження Андрея Шептицького та 90-річчя від дня народження патріарха Володимира Романюка. І неспроста, бо в романі автор живо, яскраво змалював героїв і показав, як можуть розплачуватися люди за свої гріхи.

Крім цього, премію в галузі духовної літератури, мистецтва та архітектури автор отримав за роман «Монахиня», а також за збірники пісень і романсів «Предвічна суть», «Живімо для добра» та компакт-диск «Пригадай собі волошки: пісні та романси на вірші Ярослава Ткачівського».

Ярослав Ткачівський ще й неабиякий жартівник. І щедра людина: він подарував «Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці» 30 своїх книжок. Це дуже приємно. Нехай його твори знаходять свого вдячного читача.

Презентацію про творчість Ярослава Ткачівського підготувала Світлана Чирка (відділ науково-консультативної та методичної роботи ЛОНПБ).

Наталя Звольська (відділ науково-консультативної та методичної роботи ЛОНПБ)

Автор статті: Наталя Звольська.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*