Хто придумав піцу? - Блог про Львів

Хто придумав піцу?

піца

Мільйони людей вважають піцу однією зі своїх улюблених страв, і, звичайно ж, цікаво, звідки вона з’явилася і хто придумав піцу. Сьогодні швидка доставка піци Черкаси пропонує безліч варіантів цієї страви, але раніше це різноманіття було обмеженим.

Історія піци сягає глибокої давнини. Жителі стародавніх цивілізацій їли щось на зразок коржів з начинкою, які дуже нагадували те, що ми тепер знаємо як піцу. Стародавні греки, єгиптяни і римляни, схоже, досить часто готували подібні страви, додаючи в коржі різні масла, а також:

  • трави;
  • інжир;
  • сир;
  • м’ясо.

Вважалося, що найближче до сучасного вигляду піци були римляни, які їли сорт хліба фокачча з начинкою, який вони називали panis focacius. Схоже, що саме з цих видів коржів пішла піца в Неаполі. Звісно ж, тоді доставка піци була неможливою, але нині це популярна страва в усіх країнах доступна з доставкою просто додому. Ці неаполітанські піци часто подавали в якості вуличної їжі на вулицях Неаполя приблизно в 1600-х роках. Звичайно, в 17-18 століттях така їжа, як піца і коржики, була основним раціоном для багатьох неаполітанців. Як правило, жителі Неаполя належали до:

  • нижчого класу;
  • нижчого робітничого класу;
  • знедолених бідняків.

Це означало, що їм була потрібна дешева їжа, яка при цьому забезпечувала їм достатню кількість енергії.

Коржі часто покривали сиром, маслом, анчоусами і травами, які продавали вуличні торговці в будь-який час дня. Городяни купували їх і їли на ходу, можна навіть сказати, що це був перший в світі фастфуд. Хоча ці ранні види піци були дуже поширені в Неаполі, їм потрібен був якийсь час, щоб вони отримали більшу популярність. У 19 столітті в Неаполі було багато піцерій та вуличних торговців піцою, але вони залишалися більш-менш невідомими в решті Італії та світі. Можливо, це пов’язано з тим, що до середини 1800-х років Неаполь був незалежним від Італії.

Коли Італія об’єдналася в 1861 році, це відкрило двері для більшої кількості відвідувачів Неаполя, і, в свою чергу, їх піца стала темою для розмов, залучаючи все більше і більше людей. Безумовно, саме в другій половині 19 століття піца виявилася на висоті. У деяких повідомленнях говориться, що кількість продавців піци фактично подвоїлася після середини століття через те, наскільки популярна вона стала. Відвідувачі Неаполя з інших частин Італії навмисно відправлялися в найбідніші райони, щоб спробувати цю страву.

Створення “Маргарити”

Знаменита піца «Маргарита» народилася після об’єднання Італії. Це була піца, яка, можливо, поклала початок тим піццам, які ми знаємо і любимо сьогодні. Безумовно, вона до цих пір залишається однією з найпопулярніших із асортименту https://lapiec-pizza.ck.ua/! У 1889 році королева Маргарита відвідала Неаполь і попросила покуштувати піцу в знаменитому ресторані Raffaele Esposito, який багато хто називає батьком сучасної піци.

Автор статті: Януся.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*