Чемпіонат світу – 2021. Група «А». Литва, Венесуела, Казахстан, Коста-Рика - Блог про Львів

Чемпіонат світу – 2021. Група «А». Литва, Венесуела, Казахстан, Коста-Рика

Литва

До чемпіонату світу, який цьогоріч відбудеться у Литві, залишається менше місяця. Тому, футзальний портал «5х5» починає знайомити вболівальників з учасниками цього турніру, який, щоправда, пройде без участі збірної України. Нагадаємо, що чемпіонат світу з футзалу мав би відбутись у Литві торік, але через карантинні обмеження, пов’язані з пандемією коронавірусу, він був перенесений на 2021 рік. Також нагадаємо, що матчі ЧС-2021 проходитимуть з 12 вересня по 3 жовтня у Вільнюсі, Каунасі та Клайпеді, а фінал відбудеться у Каунасі.

Отже, починаємо знайомство з командами-учасницями групи «А».

Група «А»

Литва

Участь у чемпіонатах світу: 2021 (дебют).

Литовський футзал у нас асоціюється хіба що з «Вітісом», який кілька останніх років був чемпіоном Литви з футзалу та брав участь у Лізі чемпіонів. Тепер ця команда увійшла до структури баскетбольного клубу «Жальгіріс» (Каунас), і саме під цією назвою гранд литовського футзалу виграв чемпіонат Литви у минулому сезоні та виборов право зіграти у Лізі чемпіонів. Що стосується збірної Литви, то вона є абсолютним дебютантом фінальної стадії чемпіонату світу з футзалу. Більше того – литовці також ще жодного разу не брали участь у фінальній стадії чемпіонату Європи. Тому, перш за все, участь литовської команди у такому серйозному форумі – це вже досягнення. Однак, якщо врахувати той момент, що чемпіонат світу проходитиме у Литві, то для балтійської команди це буде хорошим стимулом зробити футзал у Литві більш популярним та наблизити його за рівнем популярності до баскетболу, адже не секрет, що Литва асоціюється, в першу чергу, саме з цим видом спорту. До того ж, буде привід повболівати за збірну Литви і в українських любителів футзалу, адже литовську команду наразі очолює український фахівець Євген Ривкін, який свого часу тренував харківський «Локомотив» та очолював збірну України з футзалу, з якою виходив до фінальної частини Євро-2014 у Бельгії.

Прогноз на ЧС-2021. Хоча збірна Литви і дебютант чемпіонату світу, та все-таки є варіант, що дебют для литовців буде вдалим. Група у балтійської команди відносно рівна (за винятком збірної Казахстану, яка є фаворитом у квартеті «А»), проте рідні стіни можуть бути вагомим фактором на користь збірної Литви. І збірні Коста-Рики та Венесуели теоретично «по зубах» господарям «мундіалю». Тому, наш прогноз – друге місце у групі та виліт у 1/8 фіналу.

Хто може вистрілити? Усі надії литовської команди будуть пов’язані з Юстінасом Загурскасом. Цей досвідчений гравець є капітаном збірної Литви, і саме від його гри та його вміння забивати голи (подекуди – дуже важливі) буде залежати турнірна доля литовців на домашньому чемпіонаті світу.

Венесуела

Участь у чемпіонатах світу: 2021 (дебют)

Так само, як і збірна Литви, венесуельська команда є дебютантом чемпіонату світу. Хоча якщо брати до уваги історію участи збірної Венесуели на чемпіонатах світу, які проходили і проходять не під егідою ФІФА, а під патронатом ФІФУСА та АМФ (як правонаступниці ФІФУСА), то тут варто згадати такий цікавий факт, що у 1997 році збірна Венесуели була чемпіоном світу з футзалу за правилами ФІФУСА, а також була дворазовим віцечемпіоном Копа Америка саме в цьому різновиді футзалу. Це було у 1992 та 2014 роках. Однак, ми все-таки будемо приділяти увагу виступам збірної Венесуели у футзальних турнірах під егідою ФІФА. Отже, на Копа Америка з футзалу вже під егідою КОМНЕБОЛ та ФІФА збірна Венесуели зазвичай не була вище шостого місця, яке було для неї довгий час найвищим досягненням. Зокрема, на Копа Америка – 2015 в Еквадорі збірна Венесуели фінішувала сьомою (так само як і на Копа Америка – 2011 у Парагваї), на Копа Америка – 2017 в Аргентині – шостою. А на чемпіонаті КОМНЕБОЛ – 2016, який проходив у Парагваї та був кваліфікаційним турніром на ЧС-2016 у Колумбії, венесуельці посіли п’яте місце, і це було найвищим досягненням збірної Венесуели з футзалу до 2020 року, коли у чвертьфіналі чемпіонату КОМНЕБОЛ венесуельці здолали збірну Чилі та увійшли до четвірки найкращих команд турніру, що дозволило венесуельській збірній стати учасником чемпіонату світу. Таким чином, команда Фредді Гонсалеса переписала власну історію та історію всього венесуельського футзалу.

Прогноз на ЧС-2021. Хоча збірна Венесуели, так само, як і збірна Литви, є дебютантом чемпіонату світу, та все-таки навряд чи вона зможе поборотися за путівку до 1/8 фіналу. Для цією південноамериканської команди вже сама участь у такому турнірі – це крок до популяризації футзалу в самій Венесуелі. Тому, пророкуємо їй останнє місце у групі «А».

Хто може вистрілити? Більшості футзальних уболівальників не тільки в Україні, а й у Європі навряд чи відомі. Проте, якщо дивитись на шлях збірної Венесуели до чемпіонату світу, то можна звернути увагу на те, що ключову роль у цьому відбірковому циклі для команди Фредді Гонсалеса відігравали Хесус Віамонте та Карлос Санс. І, до речі, саме їх голи фактично принесли венесуельській команді путівку на дебютний для неї чемпіонат світу. У чвертьфінальному матчі чемпіонату Південної Америки, який, до того ж, був фактично кваліфікаційним етапом чемпіонату світу, голи Віамонте та Санса принесли венесуельцям перемогу над збірною Чилі з рахунком 3:2, а з нею і місце у топ-четвірці кращих команд турніру, котра, зрештою, і кваліфікувалась на ЧС. Тому, з цього ми робимо висновок, що саме ці гравці будуть головними дійовими особами у складі збірної Венесуели на литовських футзальних майданчиках.

Також читайте:   Чемпіонат України серед ВНЗ: анонс вирішальних матчів

Казахстан

Участь у чемпіонатах світу: 2000, 2016, 2021.

Для збірної Казахстану, яка є фаворитом групи «А», це буде вже третій чемпіонат світу. Перший «мундіаль» для казахстанської збірної був ще у 2000 році. Тоді збірна Казахстану поїхала у Гватемалу як представник Азії. Відповідно, вона представляла тоді Азійську футбольну Конфедерацію (АФК). Зараз збірна Казахстану вже представляє Європу, і вона кваліфікувалася від УЄФА. Тут треба зазначити, що коли збірна Казахстану виступала у футзальних змаганнях під егідою АФК, то вона була віцечемпіоном Азії у 2000 році та бронзовим призером першого Кубку Азії, який відбувся у 1999 році. У 2001 році збірна Казахстану не змогла пробитись до трійки призерів Кубку Азії, а вже у 2002 році Казахстан був заявлений в УЄФА та почав брати участь у турнірах під егідою цієї організації. У фінальній стадії чемпіонату Європи з футзалу збірна Казахстану дебютувала у 2016 році та одразу стала володарем бронзових нагород. На Євро-2018 збірна Казахстану посіла четверте місце, поступившись у матчі за «бронзу» збірній Росії. Наразі найкращим досягненням збірної Казахстану за час виступів на футзальних ЧС є вихід до 1/8 фіналу попереднього чемпіонату світу. Але за цей час, який минув між двома «мундіалями», казахстанська збірна не тільки зміцнила свої позиції у світовому рейтингу, де наразі вона посідає сьому сходинку. Багато хто з фахівців зараховує збірну Казахстану до реальних претендентів на медалі. Зважаючи на прогрес цієї команди протягом кількох останніх років, десь можна з цими думками і погодитись. Однак, мінус є в тому, що у збірної Казахстану лідери протягом останніх кількох років фактично не змінювались, а омолодження складу очікується десь за 2-3 роки, а в деяких командах зміна поколінь відбувається зараз, і подекуди – навіть безболісно. Тому, можливо, цей чемпіонат світу буде для казахстанської збірної своєрідним прологом перед омолодженням складу, яке рано чи пізно буде. Але при цьому підопічні Какау робитимуть усе для того, щоб перевершити своє минуле досягнення на ЧС.

Прогноз на ЧС-2021. На ЧС-2016 збірна Казахстану не змогла пробитися до топ-четвірки найкращих команд турніру, поступившись Іспанії в 1/8 фіналу. За цей час збірна Казахстану стала більш досвідченою, і тепер вона ставить перед собою нові цілі. Та все-таки ризикнемо передбачити, що далі чвертьфіналу підопічні Какау пройти не зможуть.

Хто може вистрілити? У збірної Казахстану насправді багато хто може вистрілити на майбутньому чемпіонаті. Звичайно, відсутність Лео зможе певним чином вплинути на гру казахстанської команди. Однак, є Дуглас, є Тайнан, який допоміг «Спортінгу» стати переможцем Ліги чемпіонів. І, врешті-решт, є Ігіта, який наразі залишається одним з кращих воротарів світу. Всі ці гравці були лідерами казахстанської збірної на Євро-2018 у Словенії. І саме на їх плечі зараз лягатиме відповідальність за результат збірної Казахстану на ЧС-2021. Але також треба сказати, що й корінні казахстанські футзалісти у будь-який момент можуть вирішити не тільки долю епізоду, а й матчу. Той же Альберт Акбаликов, той же Даурен Турсагулов. Так що, у Дугласа та Тайнана точно буде підтримка на майданчику.

Коста-Рика

Участь у чемпіонатах світу: 1992, 2000, 2012, 2016, 2021.

На чемпіонат світу – 2021 збірна Коста-Рики їде в ранзі чинного чемпіона КОНКАКАФ з футзалу. Зазначимо, що для збірної Коста-Рики це був вже четвертий титул чемпіона КОНКАКАФ, що є поки що недосяжним показником для інших команд Північної та Центральної Америки. Якщо говорити про участь збірної Коста-Рики у чемпіонатах світу, то вона брала участь у «мундіалі» п’ять разів. Але лише на ЧС-2016 костариканцям вдалося вийти з групи завдяки тому, що вона була однією з кращих команд, які посіли треті місця у своїх групах. А якщо бути точнішим, то вона була найкращою серед третіх команд своїх груп. Завдяки цьому збірна Коста-Рики змогла вийти до 1/8 фіналу, що є наразі найбільшим досягненням цієї команди.

Прогноз на ЧС-2021. Як ми вже згадували, то на аргентинському ЧС-2016, то там збірна Коста-Рики була кращою серед команд, які посіли треті місця у своїх групах. Це дозволило костариканцям пройти у 1/8 фіналу, де вони натрапили на Португалію, яка пройшла далі. Цього разу Коста-Рика теж вестиме боротьбу за вихід до плей-оф саме з третього місця. І третя сходинка у групі – це те, на що ця команда дійсно здатна. Але не факт, що їй вдасться зробити більше, тобто – зазіхнути на другу позицію. До того ж, не факт, що костариканці цього разу зможуть потрапити до плей-оф з третього місця. Тому, робимо висновок: третє місце у групі, але без плей-оф.

Хто може вистрілити? Лідером нинішньої збірної Коста-Рики є Даніель Гомес. Саме він привів збірну Коста-Рики до перемоги у фіналі чемпіонату КОНКАКАФ, забивши два м’ячі у ворота збірної США. До речі, він же забив два м’ячі й у півфіналі проти Панами (тоді Коста-Рика виграла з рахунком 3:1. – А. Т.). Також цікаво буде подивитись на Сезара Варгаса та Міллінтона Тіхеріно. Перший був визнаний найкращим воротарем чемпіонату КОНКАКАФ, а другий був визнаний найкращим гравцем турніру.

Розклад матчів групи «А»

12 вересня. Каунас.
Казахстан – Коста-Рика

12 вересня. Каунас.
Литва – Венесуела

15 вересня. Каунас.
Коста-Рика – Венесуела

15 вересня. Каунас.
Литва – Казахстан

18 вересня. Каунас.
Коста-Рика – Литва

18 вересня. Вільнюс.
Венесуела – Казахстан

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*