Цифрова держава. Реалії

Цифрова держава

Добрий день усім! Сьогодні про «цифрову державу» не чув, мабуть, лише лінивий. Та чи справді високотехнологічне і комфортне для громадянина майбутнє вже настало?

Хочу поділитися з вами цікавим квестом, який мені і всім чоловікам від 18 років доведеться пройти при зміні реєстрації місця проживання. Переїхав жити в Сихівський район з Личаківського. Як людина відповідальна вирішив офіційно зареєструвати своє нове місце проживання. І тут почалася справжня фантастика!

Перша фортеця на шляху добропорядного громадянина – ЦНАП, який відмовить вам у прийомі заяви та документів, поки не принесеш штамп у квитку від військкомату того району, де тепер живеш. Сам квиток є. Статус «придатний до нестрокової служби, призначений в запас». Від військкомату ніколи не ховався і не збираюсь.

Виникло питання: як же отримати цей заповітний штамп?

У Сихівському військкоматі пояснили, що спочатку треба поїхати у військкомат того району, де я прописаний на даний момент (тобто Личаківський). Там потрібно написати заяву – тоді мені поставлять штамп про зняття з обліку. Після того доведеться поїхати у військкомат району фактичного проживання (тобто Сихівський) – там поставлять штамп про взяття на облік. Думаєте це все? Аякже! Якщо вам «пощастило» мати так званий військовий квиток старого зразка (Облікова картка Форма 6), ви повинні отримати новий військовий квиток. Без нього на вас ніхто навіть не подивиться. А новий квиток дадуть лише тоді, коли ще раз пройдеш медкомісію. Нібито таким чином у військкоматах відстежують тих, хто купив так звані «довідки про непридатність» за станом здоров’я. А що робити тим, у кого реально є проблеми зі здоров’ям? І для чого витрачати місяць, а то й більше на комісію, якщо людина має офіційно підтверджений непростий діагноз?

Як все це виглядало – більш детально:

Також читайте:   Хамство депутата як дзеркало української демократії

02.09.21 – візит у ЦНАП на Червоної Калини, 72А. Все оформляють, все клас, питань немає. А тут бац: працівник бачить, що у військовому квитку немає штампу від Сихівського військкомату. Оформлення зупиняють – відмова. Працівник коротко пояснює: спочатку їдеш у військомат Личаківського району, знімаєшся з обліку, потім – в Сихівський і стаєш тут на облік. Перша думка: та ну нафіг, він щось не те говорить.

08.09.21 – візит у ЦНАП на площі Ринок, 1. Там одразу задаю питання: якщо у військовому квитку в мене штамп від Личаківського району, прописатись хочу в іншому, а штампу з цього району нема, це проблема? Виявляється, це велика проблема! Задаю питання: якщо я одразу поїду в Сихівський військкомат, там зможу встати на облік, щоб автоматом зняли в Личаківському? Відповідь працівника ЦНАПУ: так, якщо один військкомат бере на облік, то в другому автоматично будеш знятий, тому що вони, по ідеї, мали би передати дані. ОК, хай буде військкомат.

Грець і з ним! Їду у військкомат на Сихів. І там приємна пані радує: «Хлопче, я не поставлю тобі штамп, поки ти не зробиш наступне:

1). Не знімешся з обліку військкомату з Личаківського району.
2). Не пройдеш повторну медкомісію, адже квиток у тебе старого зразка.

Після всього цього приходь до нас».

Оце маємо «цифрову державу»… Районні адміністрації досі не можуть передавати у військкомати дані про те, що людина змінила місце реєстрації. Працівники військкоматів не можуть подавати запити, щоб з’ясувати, де знаходиться та чи інша особа.

Електронні бази даних? Ні, не чули. Людина має витратити місяць часу, щоб довести, що вона існує, не ховається і має несумісний із службою в армії діагноз. 21 століття…

Автор статті: ARMIKRON.



Також раджу прочитати:

1 коментар може ще щось напишете?

  1. Stakeholder 11.09.2021 пише:

    Для того щоб чиновник ефективно використовував цифрові рішення, потрібно його в цьому зобов’язати, надати відповідні інструменти а також сформувати.
    В багатьох країнах цифровізація серйозно буксує через відсталість і невідповідність законодавства.
    В Україні як на мене це теж є гострою проблемою, оскільки рівень наших законотворців викликає питання, та й цифрова трансформація мені здається далеко не в пріоритеті в них на порядку денному.

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*