Перша ліга. Зона «Схід». Представляємо учасників - Блог про Львів

Перша ліга. Зона «Схід». Представляємо учасників

Зона Схід

Ми продовжуємо знайомство з командами, які зіграють у новому сезоні чемпіонату України серед команд Першої ліги. З Західною зоною ми познайомились, тепер перейдемо до Східної, у якій також гратимуть шість колективів.

«Рятувальник» (Ромни).

Команда-старожил Першої ліги. Вже багато сезонів (з деякими перервами) ця команда з Сумщини грає у Першій лізі. І хоча вона далеко не завжди була претендентом на медалі, але завжди вона була грозою авторитетів. Особливо це стосується домашніх поєдинків, де нестандартні розміри майданчику спорткомплексу «Електрон» зазвичай грають на руку команді Ігоря Салівона. Але, як повідомила нам власні джерела (зокрема, відомий журналіст Володимир Лавський), у ковому сезоні роменчани прийматимуть своїх суперників у новому спорткомплексі, який розташований у Конотопі. У минулому сезоні роменська команда грала у Суперлізі Зимового чемпіонату Асоціації футзалу Сумщини та Суперлізі КФЛ (Київської футзальної ліги. – А. Т.). І якщо у чемпіонаті Сумщини «рятувальники» здобули перемогу фактично на класі, то у КФЛ «Рятувальник» посів четверте місце, поступившись двома очками рівненському «Рівнестандарту-ДЮСШ № 4». Окрім того, «рятувальники» грали у плей-оф Другої ліги, де зупинились на стадії чвертьфіналу, поступившись майбутньому чемпіону – «Гепарду». У рестарті чемпіонату Першої ліги роменчани вже не брали участь, хоча якби минулий чемпіонат Першої ліги стартував у зазначені терміни (тобто, восени 2020 року), то, можливо, роменська команда зіграла би там.

На кого звернути увагу? У нинішньому складі «Рятувальника» є цікаві гравці, за якими варто поспостерігати. Звичайно, довгий час «Рятувальник» асоціювався з Юрієм Козаченком (одним з найбільш зіркових воротарів у всьому футзалі Сумщини) та Андрієм Анцибором, який кілька сезонів був серед найкращих бомбардирів Першої ліги. Але зараз у роменської команди інші лідери. Зокрема, це Антон Кончаков та Дмитро Баранник, які були найкращими бомбардирами «Рятувальника» у Суперлізі АФС. Той-таки Баранник ще встиг стати найкращим бомбардиром «Рятувальника» у Суперлізі КФЛ.

Прогноз на сезон. Як ми вже сказали, «Рятувальник» є старожилом Першої ліги. І хоча нинішній «Рятувальник» можна вважати молодою командою, та все-таки за рахунок бажання прогресувати у деяких гравців, команда з Ромен може вийти у плей-оф. Проте, не факт, що команда Ігоря Салівона зможе пройти далі чвертьфіналу.

«Sky Up» (Київ).

Якщо «Рятувальник» – це старожил Першої ліги, то «Sky Up» – це один з її дебютантів. У минулому сезоні «Sky Up» брав участь у кількох турнірах. По-перше – ця команда грала у Суперлізі КФЛ, де також грали ще три колектии, які тепер є учасниками чемпіонату України в Першій лізі («Рятувальник», «Comfort Life» та «Рівнестандарт-ДЮСШ №4»). Там «льотчики» посіли останнє, шосте місце. По-друге – «Sky Up» зіграв у Першій лізі ЕЛІТ чемпіонату Києва. А ось там у цієї команди були більш вагомі успіхи, оскільки вона змогла посісти перше місце у чемпіонаті. А у новому сезоні «Sky Up» братиме участь не тільки у Першій лізі чемпіонату України, а й у Вищій лізі чемпіонату Києва. Так що, сезон у «помаранчевих» буде цікавий. Більше того – вже зараз багато хто називає «Sky Up» претендентом на перемогу в Першій лізі та підвищення у класі (а керівництво «льотчиків», наскільки відомо авторові цього матеріалу, ставить саме таку мету. – А. Т.). В принципі, у «Sky Up» для цього все є. Залишається тільки дізнатись, чи зможе ця команда втілити свої плани у сезоні.

На кого варто звернути увагу? Перед стартом у Першій лізі «Sky Up» зробив гучний трансфер, оскільки команду тепер очолив Тарас Шпичка, який перед цим працював помічником головного тренера у «ХІТі». В принципі, це і не дивно, якщо врахувати, що у складі «Sky Up» є гравці, з якими Тарас Олександрович працював у різний час. Зокрема, це і Микита Тменов, і Апті Накаєв. До речі, саме Микиту Тменова можна вважати одним з лідерів «Sky Up». Принаймні, можна сміливо сказати, що гра команди будується навколо нього. Також у цій команді грає Юліан Горбатий, який свого часу грав за івано-франківський «Ураган». Цей гравець може вирішити долю епізоду, якщо у нього йде гра. І також у «Sky Up» гратиме один з найбільш перспективних українських гравців – Ростислав Семенченко, який у минулому сезоні грав у «ІнБеві».

Прогноз на сезон. Ми вже казали, що «Sky Up» є одним з фаворитів Східної зони Першої ліги. Але при цьому не будемо забувати, що у «льотчиків» будуть гідні конкуренти. Тим не менш, є всі підстави вважати, що за вихід у фінал підопічні Тараса Шпички боротимуться. І якщо вони зможуть у показати свій найкращий футзал саме у плей-оф, то цілком ймовірно, що чемпіонство Першої ліги поїде до Києва, чого у столиці, відверто кажучи, чекають.

«Comfort Life» (Буча).

У минулому сезоні «Comfort Life», так само як і «Sky Up» та «Рятувальник», грав у чемпіонаті Київської футзальної ліги. Більше того – «Comfort Life» став переможцем Суперліги КФЛ. У новому сезоні «Comfort Life», так само, як і «Sky Up», гратиме не тільки у Першій лізі чемпіонату України, а й у Вищій лізі PARIMATCH чемпіонату Києва. І тут ми одразу скажемо, що PARIMATCH чемпіонат Києва, так само як і у минулому сезоні, є відбірковим регіональним етапом Другої ліги чемпіонату України. І сподіваємось, що після цього ні в кого не виникатиме зайвих питань щодо того, що команда, яка грає у Першій лізі чемпіонату України, потім грає у місцевому аматорському чемпіонаті. Втім, ми відволіклись. Тому, продовжимо представляти команду з Київської області. Свої домашні матчі вона проводитиме у новому залі, який нещодавно був відкритий у Бучі. Його нещодавно «тестували» баскетбольними поєдинками, а тепер у ньому проходитимуть і футзальні матчі.

На кого звернути увагу? Хоча «Comfort Life» – дебютант Першої ліги, та якщо подивитись на склад цієї команди, то у ньому можна знайти багато імен, які знайомі українським футзальним уболівальникам. Зокрема, це Віктор Цой, який свого часу грав у Франції, потім – у харківському «Локомотиві», після чого у його кар’єрі були суто київські клуби. Якщо авторові цього матеріалу не зраджує пам’ять, то свого часу цей гравець викликався до молодіжної збірної України. У минулому сезоні він був найкращим бомбардиром своєї команди у Суперлізі КФЛ. Також одним з лідерів цієї команди можна назвати Дмитра Медвідя, який свого часу грав за київський «ХІТ», але куди більше він відомий за своїми виступами у пляжному футболі. А за «останній рубіж» у цій команді відповідає ще одна особистість, яка знайома як футзальним уболівальникам, так і любителям пляжного футболу – це Тарас Коваленко, який багато сезонів захищав кольори «ХІТа», а зараз є першим номером «Comfort Life».

Прогноз на сезон. Як ми зрозуміли, «Comfort Life» складається з досвідчених гравців, які знають, як потрібно перемагати та давати потрібний результат. І за своїм потенціалом команда з Київської області цілком реально може дійти як мінімум до півфіналу.

«Автомобіліст-Бульвар» (Житомир).

Хоча Житомир цього сезону не представлений у PARIMATCH Екстра-лізі через відсутність у ній «ІнБева», та він буде представлений у Першій лізі. І представлятиме це місто на Поліссі з хорошими футзальними традиціями команда «Автомобіліст-Бульвар». Ні, не плутайте з «Бульваром Гордона», хоча у багатьох перша асоціація – одразу така. Просто так відтепер називається команда, яка раніше називалась «Армієць-ГУНП-Іванків», і саме під такою назвою вона заявлялась у PARIMATCH Кубок України, а вже потім на виході ми отримали «Автомобіліст-Бульвар». Саме під цією назвою колектив з Житомира стартував у PARIMATCH Кубук України, обігравши на виїзді київський «Clust» з рахунком 6:1. І, відповідно, саме під такою назвою ця житомирська команда гратиме у новому сезоні.

На кого звернути увагу? Перш за все, звертаємо увагу на знайомі прізвища. По-перше – це Сергій Литвиновський, який ще у минулому сезоні грали за «ІнБев» у PARIMATCH Екстра-лізі. А ще одним лідером житомирської команди є Анатолій Доманський, який має серйозний досвід виступів у головному футзальному дивізіоні України (принаймні, виступи за «Єнакієвець» та «Спортлідер+», який наразі називається «Сокіл», багато хто пам’ятає. – А. Т.). І, вочевидь, саме навколо цих трьох гравців будуватиметься гра цієї молодої житомирської команди. Могли би ми згадати і про ще одного гравця з досвідом матчів у PARIMATCH Екстра-лізі. Мова йде про Богдана Мосійчука. Але він вже перейшов у «Черкасиобленерго», тому про нього ми вже поговоримо, коли будемо знайомитися з черкаською командою.

Прогноз на сезон. Скоріше за все, житомиряни навряд чи претендуватимуть на вихід у плей-оф, тому прогнозуємо їм боротьбу за 5-6 місця у Східній зоні.

«Черкасиобленерго» (Черкаси).

Черкаси знову будуть представлені у Першій лізі чемпіонату України. Свого часу це місто на берегах Дніпра представляла футзальна команда «Дніпро». Але цей проєкт, на жаль, не проіснував довго. Тепер же популяризувати футзал у Черкасах намагатиметься команда «Черкасиобленерго». Цей колектив у минулому сезоні брав участь у рестарті Першої ліги, але не вийшов з групи. Окрім того, «енергетики» у минулому сезоні брали участь у плей-оф чемпіонату Другої ліги, де на стадії 1/8 фіналу поступились дніпровському «ДДХ». Тим не менш, будемо сподіватися, що черкаська команда зробила певні висновки, і у новому сезоні вона зможе показати хороший футзал. Тим більше, якщо врахувати, що цю команду тренує такий досвідчений тренер, як Сергій Гупаленко, який свого часу приводив до чемпіонства івано-франківський «Ураган», а також тренував білоруський «Борисов-900». Тому, буде цікаво подивитись на цю черкаську командк під орудою цього авторитетного фахівця.

На кого звернути увагу? Власне кажучи, тут ми як раз і згадаємо про Богдана Мосійчука, який у минулому сезоні грав за «ІнБев» у PARIMATCH Екстра-лізі. Цей сезон Богдан встиг розпочати у якості гравця житомирського «Автомобіліста», за який забив м’яч у рамках поєдинку першого попереднього раунду PARIMATCH Кубку України. Проте, наразі він вже є гравцем «Черкасиобленерго», і він допомагатиме команді з берегів Дніпра боротися за вихід у плей-оф. Також варто відзначити Дениса Соцького. Вихованець енергодарського ДЮФК «Темп-ЗАЕС», який потім продовжував розвивати свої навички в Академії «ЛТК». Він теж у минулому сезоні грав за «ІнБев», проте травма завадила цьому гравцеві показати свій потенціал на повну силу. Тим не менш, є сподівання на те, що свій потенціал Денис зможе розкрити у Черкасах. Також у складі «енергетиків» є і місцеві гравці, які можуть вийти на перший план. Це Сергій Дєдов, Олександр Лобов та Олександр Аргєєв. Ці троє гравців свого часу були на провідних ролях у черкаському «Дніпрі», тому велика ймовірність того, що вони вестимуть за собою і «Черкасиобленерго».

Також читайте:   Футбол. Чемпіонат України. Карпати 1:1 ПФК Олександрія (відео)

Прогноз на сезон. Незважаючи на те, що «енергетики» трохи підсилились (а прихід Мосійчука та Соцького можна вважати підсиленням, хоча при цьому треба зазначити, що не залишився у команді Карбула, який теж міг би підсилити черкаський колектив. – А. Т.), все-таки припускаємо, що навряд чи черкащани зможуть потрапити до топ-четвірки команд Східної зони, яка продовжить боротьбу вже у плей-оф. Тому, боротьба за 5-6 місця з «Автомобілістом» – це те, на що наразі реально може претендувати «Черкасиобленерго».

«ЗАПОРІЖПРОМГРУП» (Запоріжжя).

Приємно бачити команду з міста, яке свого часу мало аж три команди у Вищій лізі. У Запоріжжі завжди були сильні футзальні традиції. Свого часу відновлювати їх намагався «АРПІ» (ця команда грала в Екстра-лізі під назвою «АРПІ Запоріжжя»), а зараз те ж саме буде робити «ЗАПОРІЖПРОМГРУП». Ця команда свого часу грала у Другій лізі чемпіонату України та цілком реально могла там перемогти (тоді команда називалась «ЗАПОРІЖПРОМГРУП-ЛАД». – А. Т.). Однак, обігравши на стадії 1/8 фіналу херсонський «Anserglob», команда з Запоріжжя далі… не опинилась у числі команд-учасниць фінального етапу (нагадаємо, що оскільки це був сезон, який вже перервала пандемія коронавірусу, то його потім догравали у форматі фінального етапу, в якому зіграли п’ять команд з восьми можливих. – А. Т.). Тепер же у запорізької команди знову буде шанс проявити себе. Якщо у цього колективу залишились такі ж самі амбіції, які були у сезоні 2019/2020 р. р., то чому б не втілити їх у життя зараз?

На кого звернути увагу? У заявці «ЗАПОРІЖПРОМГРУП» є чимало досвідчених гравців. Зокрема, це Антон Гай, який відомий за своїми виступами в одеському «МКВ», а також Олександр Маржановський, який ще нещодавно грав у Молдові. Також може «вистрілити» і Дмитро Делятинський. Свого часу він грав у криворізькому «Приваті», а ще нещодавно відчував на собі долю легіонера, граючи у чемпіонаті Молдови, так само як і Маржановський. Тепер він гратиме у Запоріжжі, і це можна вважати підсиленням для «ЗАПОРІЖПРОМГРУП». Також у «ЗАПОРІЖПРОМГРУП» буде, мабуть, найбільш зіркова воротарська бригада в усій Першій лізі – це Андрій Мельник, якого зайвий раз представляти не варто («Кардинал-Рівне», «Єнакієвець», «ІнБев» – це далеко не всі клуби, які були у кар’єри цього відомого воротаря) та Іван Борозенець, у кар’єрі якого були практично всі провідні клуби Запоріжжя, а також свого часу він був голкіпером того ж таки «Єнакієвця».

Прогноз на сезон. Команду з Запоріжжя можна цілком реально називати одним з фаворитів Східної зони. Більше того – «ЗАПОРІЖПРОМГРУП» можна розглядати не тільки в якості претендента на фінал, а і в якості команди, яка реально може зазіхнути на чемпіонський титул у Першій лізі. Тим більше, у запорізької команди є деякий «боржок» за сезон 2019/2020 р. р., тому вони навряд чи розраховуватимуть на якийсь інший результат, окрім перемоги у чемпіонаті.

Кого б хотілося побачити у Першій лізі?

Раз ми вже казали про команди, які теоретично могли би зіграти у новому сезоні Першої ліги у Західній зоні, то варто поговорити і про Східну зону. Тут теж вистачає команд, які могли би зіграти у цьому сезоні у Першій лізі, і вони точно не були б зайвими.

Перш за все, це стосується донецького «ІНТЕРа», який у минулому сезоні став бронзовим призером Першої ліги. Однак, у ексклюзивному інтерв’ю футзальному порталу «5х5» капітан «інтеристів» Вадим Дробашко сказав, що «ІНТЕР» усе буде робити поступово, а поки що зосередиться на PARIMATCH чемпіонаті Києва, де гратиме проти «Sky Up» та «Comfort Life».

Так само у Вищій лізі PARIMATCH чемпіонату Києва гратимуть ще дві команди, які цілком реально могли би поборотися за щось суттєве у Першій лізі чемпіонату України. Це свіжеспечений володар Кубку Києва, «SKIDKA», яка часто грає у Кубку України, але за потенціалом нічим не поступається багатьом командам Першої ліги. І, звісно, хотілося б подивитись на рівні Першої ліги на чинного чемпіона Києва – «Сервіт». У минулому сезоні «будівельники» не тільки стали найкращою командою столиці, а й посіли четверте місце за підсумками чемпіонату України серед команд Другої ліги (не забуваємо, що саме «Сервіт» приймав «Фінал чотирьох». – А. Т.). Однак, наразі «Сервіт» робитиме ставку на захист свого титулу чемпіона Києва. Окрім того, цей рік показав, що у «Сервіта» є перспектива й у пляжному футболі, де «Сервіт» є базовим клубом збірної України. Тому, навряд чи керівництво «будівельників» розцінює виступ у чемпіонаті України з футзалу в якості пріоритету.

Також неможливо не згадати про чинного чемпіона Другої ліги – харківський «Гепард». Дуже хороша команда з непоганим потенціалом, але ще після тріумфального для харків’ян «Фіналу чотирьох» Другої ліги наставник слобожанської команди Віталій Одегов сказав кореспонденту футзального порталу «5х5», що «Гепард» не планує підвищуватись у класі. Що ж, якщо «Гепард» у цьому сезоні знову стане сильнішою командою Кубку ФК «Універ» та вдало виступить у Другій лізі, спробуємо задати питання про підвищення у класі ще раз.

Також явно підсилив би нинішню Першу лігу її минулорічний чемпіон – донецький «АРПІ». Ця команда, якщо чесно, була фаворитом у фінальному протистоянні з «Любартом», але у лучан тоді була на це своя відповідь. І якби ця донецька команда заявилася у новий сезон Першої ліги, то вона би точно була серед претендентів на потрапляння до фіналу. А якщо врахувати те, що «АРПІ» зараз базується у Запоріжжі, то протистояння з «ЗАПОРІЖПРОМГРУП» на рівні чемпіонату України було би більш інтригуючим.

Одразу можна згадати про ще одного представника Донеччини – «ДЕ Трейдинг-2». Друга команда у «енергетиків» з’явилась лише цьогоріч. Але з неї вже кілька гравців перейшли до основного складу. І якщо «ДЕ Трейдинг» планує надалі розвивати структуру клубу та залучати до свого складу представників Донеччини та Луганщини, то «дубль» команді з Миколаївки буде просто необхідний, а Перша ліга могла би бути непоганим «полігоном для випробувань» потенційних кандидатів до «основи». Тим більше, що ми вже бачимо приклади «Урагану», «Енергії» та «Кардинала-Рівнестандарта», чиї дублери гратимуть у новому сезоні Першої ліги. Можливо, ми побачимо дублерів «ДЕ Трейдинга» у наступному сезоні.

Так само хотілося б побачити знову в Першій лізі другу команду херсонського «Продексіму». Свого часу робота Дмитра Бербенцева на посаді головного тренера другої команди «мельників» давала свої плоди. Зокрема, лідери того складу «Продексіму-2» зараз турують собі шлях у дорослому футзалі. Наприклад, Володимир Маєвський зараз є гравцем основного складу «Продексіму» (хоча він зараз і не отримує багато ігрового часу), Едуард Волков грає за АФФК «Суми», а Віталій Поплевичев та Артем Литвиненко грають у Болгарії. Тому, сподіваємось, що у найближчому майбутньому «Продексім» відновить діяльність другої команди.

Ще одна команда, яка, на нашу думку, не була би зайвою, це дніпровський «HUMAN». Команда з амбіціями, яка провела непогану підготовку до сезону, однак, на жаль, не подала заявку на участь у Першій лізі. І тут вкотре доводиться з сумом констатувати, що місто з такими футзальними традиціями, як Дніпро (фактично в цьому місті народжувався український футзал. – А. Т.) не має своєї команди бодай би у Першій лізі, я вже не кажу про PARIMATCH Екстра-лігу. Тому, дозволимо трохи пожбурляти камінням у город дніпровських можновладців. Футбол у цьому місті є, баскетбол – також, волейбол – теж (так, жіночий «Прометей» базується у Слобожанському, але це недалеко від Дніпра. – А. Т.), а от професіонального футзалу – нема. Сумно.

І наостанок згадаємо про ще одну команду зі столиці, а саме – «Clust-НПУ». Вочевидь, так мала називатись команда, яка у минулому сезоні під час рестарту Першої ліги називалась «InBevDSINPU». Проте, як ми бачимо, цього колективу теж немає серед тих, хто вийшов на старт Першої ліги. Хоча, наскільки нам відомо, такі плани у киян були. Чому не заявились? Мабуть, це вже питання до представників столичного клубу.

Що ж, мабуть, згадали всіх, хто теоретично міг би зіграти у новому сезоні чемпіонату України серед команд Першої ліги як у Західній зоні, так і у Східній. У Західній зоні теоретично могло би додатися ще приблизно п’ять або шість команд. Якщо ж подивитись на Східну зону, то тут, за нашими підрахунками, взагалі Першу лігу могли би поповнити ще дев’ять команд з дуже хорошим потенціалом. У сумі маємо такий результат, що ще п’ятнадцять колективів могли би поповнити Першу лігу. І так могло би бути двадцять сім колективів на обидві зони. Звичайно, Перша ліга не гумова. Але насправді у неї є прихований потенціал, який цілком реально можна розкрити. А вже потім можна поговорити і про якісне поповнення PARIMATCH Екстра-ліги. Можливо, когось з цих команд, які не заявились у Першу лігу, ми побачимо у турнірі Другої ліги. І якщо так буде, то Друга ліга лише виграє, тому що прохідних матчів там тоді точно не буде. Втім, про Другу лігу потрібно говорити окремо, тому що у автора цього матеріалу є свої думки щодо неї, і цими думками обов’язково потрібно поділитися. А поки що відкриваємо новий сезон у Першій лізі. І дуже хочеться щоб він був все-таки став найкращим за всю історію проведення чемпіонату у другому за рангом дивізіоні українського футзалу.

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*