Перша ліга. Зона «Захід». Представляємо учасників

Зона Захід

15 жовтня стартував новий сезон у чемпіонаті України з футзалу серед команд Першої ліги. Нагадаємо, що у минулому сезоні чемпіонат Першої ліги не був зіграний у регламентовані терміни, тому він був зіграний у форматі рестарту. Також нагадаємо, що на старт нового сезону в Першій лізі вийшли дванадцять команд, які розділені за територіальним принципом на Західну та Східну зони. І наразі ми знайомимося з командами, які гратимуть у Західній зоні.

«Любарт» (Луцьк).

Чинний чемпіон Першої ліги та бронзовий призер крайнього чемпіонату України серед команд Другої ліги – все це про «Любарт». Луцька команда планово турує собі шлях до елітного дивізіону українського футзалу. Тому, на цей сезон лучани покладають великі надії. У Західній зоні «Любарт» однозначно буде одним з фаворитів сезону, якщо не головним фаворитом. Але це – перед сезоном. Подивимось, як буде наприкінці чемпіонату.

На кого звернути увагу? Коли йде згадка про «Любарт», то одразу згадується і легендарний Сергій Піддубний. Наразі він обіймає посаду спортивного директора луцької команди, але водночас його досвід дуже важливий і на ігровому майданчику. У минулому сезоні він навіть виходив на майданчик разом зі своїм сином Романом. Але не тільки навколо Піддубного-старшого зараз будується гра «Любарта». Одним з лідерів «князів» також є і Сергій Вишневський. Також не можемо не згадати про Владислава Козачка, голи якого дуже допомогли волинянам у минулому фіналі Першої ліги, і багато в чому завдяки його забитим м’ячам «Любарт» став переможцем Першої ліги. І, звісно, не забуваємо про першого волинянина у юніорській збірній України – Владислава Сизика, який додає з кожною грою.

Прогноз на сезон. «Любарт» з його планами та амбіціями зобов’язаний виходити у плей-оф з першого місця. Більше того – якщо амбіції будуть підкріплені результатом, то «князі» можуть дійти до фіналу та виграти його, повторивши досягнення київського «ХІТа», котрий перед тим, як увійти в Екстра-лігу, двічі вигравав Першу лігу. І зробити це лучанам цілком до снаги.

«Славута» (Славута).

Команда з Хмельниччини є амбіційним проєктом, який навряд чи буде створений на один день. Інакше керівництво «Славути» не запросило би на тренерський місток Івана Скіцка. А це той фахівець, який може зробити реально хорошу команду. Тому, буде дуже цікаво подивитись на «Славуту» під орудою Івана Васильовича у новому сезоні. У сезоні 2020/2021 р. р. колектив з Хмельниччини посів четверте місце за підсумками рестарту Першої ліги, поступившись у серії за «бронзу» донецькому «Інтеру».

На кого звернути увагу? Нинішній склад «Славути» – це суміш корінних славутчан, у яких наразі не так багато досвіду всеукраїнських футзальних змагань, також футзалістів з досвідом гри у PARIMATCH Екстра-ліги, та молодих гравців, які ще нещодавно грали у Юнацькій Екстра-лізі та являються кандидатами до юнацької та молодіжної збірних України. Тому, враховуючи всі ці обставини, робимо наступний висновок: на нашу думку, лідером цієї команди має бути досвідчений Максим Мануйленко. Цей гравець наче і був важливим гравцем у всіх командах, у яких грав, але далеко не завжди він був саме лідером команди, тому що ми його знаємо як гравця, який більше полюбляє виконувати великий обсяг чорнової роботи. Але тут, вочевидь, уся гра команди будуватиметься навколо нього. А ще ми рекомендуємо звернути увагу на двох талановитих гравців: Данила Заносія та Артема Щура. Заносій у цьому сезоні ще міг би грати у Юнацькій Екстра-лізі – вік дозволяє. Але оскільки його рідний клуб, «Іллічівець», не гратиме у новому сезоні ЮЕЛ (навіть без об’єднання з роздільнянською ДЮСШ), то цей талановитий голкіпер починає робити свої перші кроки у серйозному дорослому футзалі. Вже зараз його називають одним з найперспективніших воротарів України. Що стосується Артема Щура, то він був чемпіоном ЮЕЛ у складі об’єднаної команди з Чорноморська та Роздільної. І якби «ХІТ» не розформував другу команду, то Артем міг би розвиватися там, і, знаючи його потенціал, можна сказати, що Щур реально міг би у короткі терміни увірватися до «основи» «ХІТа». Але тепер він буде розвиватися в іншій команді.

Прогноз на сезон. Амбіції у «Славути» майже такі ж самі, як і у «Любарта». Але не факт, що ця команда з Хмельницької області ставитиме собі за мету вийти до фіналу Першої ліги вже зараз. Вочевидь, підопічні Івана Скіцка планомірно йтимуть до своєї мети – підвищення у класі. А поки що пророкуємо славутчанам максимум у новому сезоні – боротьбу за «бронзу».

«In.IT» (Львів).

У минулому сезоні «In.IT» виграв регіональний етап чемпіонату України серед команд Другої ліги, а потім поступився у плей-оф столичному «Сервіту», який у підсумку посів четверте місце. Взагалі ця львівська команда наразі вважається однією з найбільш цікавих та перспективних у львівському футзалі. І хоча її кістяк складають досвідчені гравці (деякі з них встигли пограти за «Енергію» в Екстра-лізі. – А. Т.), та все-таки не виключено, що згодом у команді Андрія Федюка, який, вочевидь, вже освоївся на місці тренера, будуть з’являтись і молоді виконавці (зокрема, у заявці цієї команди є 19-річний Ростислав Грицків, який довгий час вважався найперспективнішим воротарем у Львові, але програв конкуренцію Чудному. – А. Т.). Можливо, це і надто пафосно звучить, але складається враження, що під керівництвом Андрія Федюка деякі гравці отримали можливість «реанімувати» свою кар’єру. Можливо, тут варто враховувати той факт, що з багатьма зі своїх підопічних нинішній наставник «айтішників» встиг пограти ще в Екстра-лізі, тому він знає їх сильні та слабкі сторони, і це на виході дає непоганий результат. Втім, і без цих факторів «In.IT» є дуже цікавим колективом, за яким потрібно буде спостерігати.

На кого звернути увагу? Як ми сказали, більшість гравців «In.IT» – це ті футзалісти, які свого часу грали в «Енергії». Хтось грав трохи більше, а хтось – трохи менше. Наприклад, Руслан Мірзаєв був третім воротарем у складі «зелено-білих», але не зміг виграти конкуренцію у більш досвідчених колег по цеху. Але зараз у Руслана буде чудова нагода нагадати всім про себе та довести, що його, можливо, зарано списали з рахунків. Також лідером цього колективу можна вважати Ярослава Писька – гравця з досвідом гри у «Енергії». І, мабуть, не варто скидати з рахунків Тараса Абрамчука – ще одного колишнього «енергетика». І якщо Ярославові вже 31 рік, то Тарасові – лише 26, і у нього ще є теоретичний шанс «реанімувати» свою футзальну кар’єру на високому рівні.

Прогноз на сезон. Як ми вже казали, навряд чи «In.IT» ставитиме собі за мету потрапляння до фіналу Першої ліги та підвищення у класі вже у цьому сезоні. По-перше – у галичан солідні конкуренти, а по-друге – львів’яни, скоріше за все, робитимуть усе поступово. Але це не означає, що підопічні Андрія Федюка не боротимуться за вихід у плей-оф. Навпаки – вони боротимуться, і цілком реально можуть туди вийти. Але далі чвертьфіналу навряд чи зайдуть.

«Ураган-2-КФВ» (Івано-Франківськ).

У минулому сезоні «Ураган-2-КФВ» не грав у рестарті Першої ліги, хоча коли ще восени був запланований офіційний старт сезону, то там друга команда «драконів» була серед учасників. Натомість, у регіональному турнірі Другої ліги грала команда «Ураган-3», яка посіла трете місце за підсумками цього етапу. Фактично це був той самий «Ураган-2-КФВ», який мав би стартувати торік у Першій лізі. А якщо казати у загальному плані, то протягом кількох останніх сезонів (знову ж таки – за винятком крайнього, який відбувався у форматі рестарту. – А. Т.) друга команда «Урагану» є стабільним учасником Першої ліги. Зокрема, у сезоні 2018/2019 р. р. молоді «дракони» здобули «бронзу», а у наступному сезоні фінішували четвертими. Тепер же можна сказати, що «Ураган-2-КФВ» повернувся в Першу лігу, хоча фактично він нікуди і не зникав.

На кого звернути увагу? Традиційно, у складі «Урагану-2-КФВ» на перших ролях мають бути ті, хто на підході до основного складу. Зокрема, Олександр Дичук та Віталій Коробка вже стукають у двері «основи», але не завжди у них там є ігровий час. Якщо ж подивитись на інших гравців, то тут одразу варто звернути увагу на Андрія Ткачука, який нещодавно у матчах за юніорську збірну України показав пристойний рівень гри, забиваючи важливі м’ячі. Також цікаво буде поспостерігати за Ігорем Бессоновим та Андрієм Британом. Обидва мають непоганий потенціал, який потрібно більше розкривати.

Прогноз на сезон. В принципі, «Ураган-2-КФВ» зберіг свій кістяк, і це теж важливо, якщо «ураганівці» хочуть поборотися бодай би за вихід з групи. І, якщо чесно, то у дублерів «Урагану» шанси вийти до плей-оф першої ліги, на нашу думку, трохи вищі за шанси дублерів «Енергії» та «Кардинала-Рівнестандарта». Тому, прогнозуємо молодим «драконам» вихід до чвертьфіналу, а далі вже все залежить від підопічних Юрія Іванишина.

Також читайте:   Тенісні столи: від розваги до спорту

«Кардинал-Рівнестандарт-2-ДЮСШ № 4» (Рівне).

У минулому сезоні рівненська команда «Рівнестандарт-ДЮСШ № 4» мала заявитись у Першу лігу, яка мала би стартувати восени. Проте, як ми знаємо, сезон у Першій лізі не стартував, і лише навесні цього року був проведений рестарт Першої ліги. Саме тоді було оголошено про те, що «Рівнестандарт» та «Кардинал-Рівне» об’єднуються в одну команду, яка матиме назву «Кардинал-Рівнестандарт». Саме під такою назвою рівненський колектив і заявився в Першу лігу, в якій закінчив свій турнірний шлях на стадії чвертьфіналу, де поступився донецькому «АРПІ», котрий потім став срібним призером. Але ми вже писали, що по факту перший крок до об’єднання був зроблений тоді, коли у Юнацьку Екстра-лігу заявилась команда під назвою «Кардинал-2-Рівнестандарт-ДЮСШ № 4», яка потім і виграла ЮЕЛ. Тому, старт об’єднаної команди у Першій лізі був другим етапом становлення об’єднаної команди. А ось вже третій етап – це старт основної команди «Кардинала-Рівнестандарта» у PARIMATCH Екстра-лізі, а другої – у Першій лізі. У складі другої команди «КР-РС» гратимуть ті гравці «основи», які поки що мають мало ігрового часу в матчах PARIMATCH Екстра-ліги, досвідчені гравці з великим багажем поєдинків у PARIMATCH Екстра-лізі за своєю спиною, а такою юні вихованці ДЮСШ № 4.

На кого звернути увагу? У складі другої команди «Кардинала-Рівнестандарта» буде багато молоді – це вихованці ДЮСШ № 4, які або грали у минулому сезоні Юнацької Екстра-ліги, або гратимуть у новому сезоні ЮЕЛ. Ми же звертаємо увагу на Микиту Козлюка. Цей гравець дуже класно провів минулий сезон у ЮЕЛ, та й у поєдинках «Рівнестандарту», який у минулому сезоні здебільшого грав у аматорських змаганнях (зокрема у Київській футзальній лізі) він був далеко не останнім гравцем, але чогось йому не вистачає, щоб розкритися повністю. І сподіваємось, що Микита знайде це «щось» у матчах за другу команду «Кардинала-Рівнестандарта». Також звернемо увагу на Романа Титечка, який може виконувати великий обсяг чорнової роботи. І, звичайно, звернемо увагу на воротарів – Костянтина Рафальського та Владислава Швеця. Рафальський заявлений за основну команду, проте поки що йому не вдається виграти конкуренцію. А вже на підході є і Швець, який є не менш талановитим голкіпером. Обидва, до речі, можуть ще зіграти у цьому сезоні Юнацької Екстра-ліги, оскільки Рафальський – 2005 року народження, а Швець – 2006 року народження.

Прогноз на сезон. Для більшості гравців другої команди «Кардинала-Рівнестандарта» участь у першій лізі буде новим серйозним досвідом. Заодно, це буде хороший шанс проявити себе та довести Олександрові Бондарю обґрунтованість своїх претензій на місце в основному складі. А що стосується результату, то не факт, що рівняни зможуть увійти до четвірки кращих команд Західної зони, яка потім гратиме у плей-оф. Тому, поки що прогнозуємо представникам команди з Рівного боротьбу за підсумкові 5-6 місця на Заході. Хоча історія вже знає випадок, коли ми прогнозували ДЮСШ № 4 четверте місце за підсумками розіграшу Суперкубку України (U-15), а підопічні Андрія Мозерова взяли та виграли цей трофей. Тому, якщо рівняни і цього разу зможуть спростувати прогнози футзального порталу «5х5», то ніхто проти точно не буде.

КІВС «Енергія-2» (Львів).

Ще один дублюючий склад. Цього разу – «Енергії». У минулому сезоні цей колектив грав у регіональному етапі Другої ліги чемпіонату України та посів передостаннє, шосте місце, випередивши лише «DevPlanet». Команда дуже зіграна, і вже багато сезонів грає практично одним і тим самим складом (мабуть, ще з першого сезону в Юнацькій Екстра-лізі. – А. Т.). У складі цієї команди виступають не тільки гравці, які вже на підході до «основи» «Енергії» так і виконавці, які або тільки перейшли з команди U-17 (відповідно – з Юнацької Екстра-ліги), або ж «випускатимуться» з юнацького футзалу наприкінці цього сезону. Для юних «енергетиків», так само як і для дублерів з Івано-Франківська та Рівного, участь у Першій лізі буде хорошою нагодою отримати більше ігрової практики, а заодно і довести зайвий раз Валерієві Легчанову, що вони вже варті того, щоб їм не тільки давати кілька ігрових хвилин у поєдинках PARIMATCH Екстра-ліги, а і вирішувати куди більш серйозні задачі на майданчику.

На кого варто звернути увагу? Можливо, ми під час матчів Першої ліги будемо більше спостерігати за Ярославом Кваснієм, який у цьому сезоні не тільки отримував свої хвилини у матчах основного складу «Енергії», а і забивав голи. Але також рекомендуємо звернути увагу на Назара Лютого, який залишає за собою приблизно 80 % єдиноборств, за що отримав від автора цього матеріалу прізвисько «Хоробре серце». Також чекаємо хорошої гри від одного з найбільш перспективних «стовпів» українського футзалу – Ігоря Тимціва. І не будемо забувати про воротарську бригаду – і Антон Чудний, і Юрій Яремчук вже залучались до основного складу «Енергії». Яремчука ми ще побачимо у цьому сезоні у Юнацькій Екстра-лізі, тому можна зробити висновок, що наразі тренерський штаб львів’ян робитиме ставку саме на Чудного як на основного воротаря «зелено-білих» у новому сезоні Першої ліги.

Прогноз на сезон. При всьому тому, що головна задача команди КІВС «Енергія-2» – надавати більше ігрового часу тим вихованцям, які на підході до «основи» «Енергії», немає сумнівів у тому, що молоді «енергетики» боротимуться за вихід до плей-оф. І головними суперниками галичан будуть «ураганівці» та рівняни. Але якщо підопічні Назарія Станкевича втрачатимуть очки саме у поєдинках зі своїми головними конкурентами, то вони можуть залишитися без плей-оф. Тому, наразі прогнозуємо галичанам 5-6 місце у зоні «Захід».

Кого хотілося б побачити у Першій лізі?

В принципі, у Західній зоні Першої ліги на старт вийшли ті команди, які і мали б виходити. Але все-таки хотілося б тут побачити і команду з Городенки, яка у позаминулому «карантинному» сезоні грала у Другій лізі та могла би підвищитись у класі, тим більше, що тоді вона виграла домашній фінальний етап. Однак, на жаль, команда з Івано-Франківської області потім не вийшла на старт чемпіонату України сезону 2020/2021 р. р., який, як ми пам’ятаємо, був зіграний вже після сезону в Екстра-лізі – це був рестарт сезону. І, на жаль, після цього ми про ФК «Городенка» більше не чули. Сподіваємось, що президент цієї команди Віталій Шевага взяв тимчасову паузу, і, можливо, у нас буде позитивний привід згадати про Городенку вже у наступному сезоні. Тим більше, таке місто, яке має давні футзальні традиції (городенківська ДЮСШ неодноразово брала участь у чемпіонатах УДЮФЛ, і навіть приймала у себе етапи чемпіонату, а Микола Микитюк та Олександр Дичук є вихованцями саме городенківської ДЮСШ, і також родом з Городенківщини Мар’ян Масевич та Андрій Ткачук. – А. Т.). Ще одне місто, яке могло би бути представлене у Першій лізі, не має таких футзальних традицій, але ще нещодавно команда цього міста мала бажання та перспективи розвивати футзал у себе. Мова йде про команду «Sun Vita» зі Снятина. У сезоні 2019/2020 р. р. ця команда стала бронзовим призером чемпіонату України серед команд Другої ліги, після чого не вийшла на старт нового сезону Першої ліги (хоча мала такі плани), і, відповідно, не вийшла і на рестарт Першої ліги. Теоретично могла би заявитись у Першу лігу і «Галицька здоба». Є впевненість у тому, що львівська команда могла би не тільки попсувати нерви суперникам, а і як мінімум вийти у плей-оф. Однак, «пекарі» вирішили зосередитись на внутрішніх змаганнях та різноманітних аматорських турнірах. І раз ми вже бачимо у Першій лізі дублюючі склади «Урагану», «Енергії» та «Кардинала-Рівнестандарта», то теоретично тут же міг би опинитись і «Сокіл-2». Але це лише теоретично. Також хотілося б побачити представників Вінниччини. Ми пам’ятаємо такий амбітний проєкт, як «Володимир» (Тиврів). Окрім того, не забуваємо і про вінницький «ЯСКО» – потенціал цієї команди дійсно відповідав рівню Першої ліги, і це був би вагомий крок для подальшого розвитку футзалу саме у Вінниці. Але «страховики», так само як і львівські «пекарі», вирішили зосередитись на аматорських змаганнях. Хоча є велика впевненість у тому, що «ЯСКО» додав би сили Західній зоні. Тому, залишається сподіватись лише на те, що вже у сезоні 2022/2023 р. р. ми побачимо більш широке представництво Західної України у Першій лізі.

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*