Найважливіше про здоров’я жовчного міхура - Блог про Львів

Найважливіше про здоров’я жовчного міхура

жовчний міхур

Жовчний міхур відіграє важливу роль у травній системі, але багато людей не зовсім розуміють, що робить цей орган або що викликає жовчні камені. Ви, ймовірно, зовсім і думаєте про свій жовчний міхур, якщо він не турбує.

Жовчний міхур – це грушоподібний орган, який сидить під вашою печінкою і чекає, коли його запустять. Але жовчний міхур відіграє ключову роль у перетравленні їжі та отриманні з неї енергії. Ось що Вам потрібно знати про призначення жовчного міхура, захворювання жовчного міхура та жовчні камені.

Призначення жовчного міхура

Жовчний міхур розташований під печінкою і з’єднується із загальною жовчною протокою. Коли ваша печінка виробляє жовч, рідина зберігається в жовчному міхурі, доки вона не знадобиться. Після того, як ви їсте, жовчний міхур вивільняє свій вміст у жовчну протоку, яка транспортує жовч у тонку кишку, щоб допомогти у травленні.

Хоча жовчний міхур відіграє ключову роль у правильному травленні, людина зможе прожити без цього органу. Якщо людині видалили жовчний міхур (детальніше про таку операцію читайте тут: https://oxford-med.com.ua/services/hirurgiya/laparoskopicheskaya-holecistektomiya/), жовч буде надходити безпосередньо з печінки в кишечник. Побічні ефекти цієї операції включають тимчасову діарею, але тіло з часом пристосується і відновлює травлення, як зазвичай.

Що таке жовчні камені?

За статистичним оцінками, 75 відсотків населення мають камені в жовчному міхурі щороку, але лише 1-3 відсотки цих людей відчувають симптоми. Камені в жовчному міхурі – це просто затверділі травні рідини – вони можуть бути крихітними або виростати більше ніж на 10 см в діаметрі.

Також читайте:   Обережно, кліщі!

Є велика ймовірність, що людина ніколи і не дізнається, що у жовчному міхурі були камені. Хворобливі симптоми з’являються лише тоді, коли камінь застряє в жовчній протоці. Це викликає раптовий, інтенсивний біль, який може тривати кілька хвилин або кілька годин.

Захворювання жовчного міхура

Жовчний міхур виконує важливу роботу. Але це не є життєво важливий орган. Якщо у людини є хворобливі камені в жовчному міхурі або більш рідкісні захворювання, такі як рак жовчного міхура, лікар може порадити видалити жовчний міхур. Насправді видалення жовчного міхура є однією з найпоширеніших операцій у світі. Операція, яка називається холецистектомією часто виконується лапароскопічно.

лапароскопічна холецистектомія

Після видалення жовчного міхура жовч просто тече безпосередньо з печінки в дванадцятипалу кишку, а не проходить спочатку через жовчний міхур.

Якщо Ви підозрюєте, що у Вас можуть бути камені в жовчному міхурі, або у Вас є питання про жовчний міхур, найкраще зверніться до гастроентеролога.

За допомогу у підготовці матеріалів для статті висловлюю вдячність спеціалістам сайту oxford-med.com.ua.

Автор статті: inna.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*