Організація простору в навчальному класі НУШ: поради та лайфхаки - Блог про Львів

Організація простору в навчальному класі НУШ: поради та лайфхаки

Організація простору в навчальному класі НУШ

Масштабна реформа у вітчизняній освіті стосувалася не лише змісту шкільної програми, а й просторово-предметного оточення учнів молодших класів під час занять. Кожна складова шкільного інтер’єру працює на розв’язання спільної задачі – на розвиток школярів і заохочення їх до навчання. Державним освітнім стандартом регламентовано не лише зовнішній вигляд і характеристики меблів, але й наявність у класах наочних посібників найвищого ґатунку.

Кращі стенди НУШ для молодших класів можна знайти в онлайн-каталозі на сайті «Склад стендів».

стенд

Найхарактернішою особливістю для такого класного приміщення є його зонування. Для кожного з його зон характерні власне умеблювання й відповідні наочні посібники. Йдеться про такі осередки:

  1. Для навчально-пізнавальної діяльності, де розміщені парти-столи та стільці й пізнавальна наочність;
  2. Змінні тематичні, де варто повісити стенди з кишенями для оновлювальної інформації;
  3. Ігрова зона (іграшки, інвентар для рухомих ігор);
  4. Для творчості (з відповідними матеріалами й виставкою малюнків та виробів);
  5. Експериментальний куточок;
  6. Місце для відпочинку й, за потреби, для усамітнення;
  7. Класна бібліотека з книжками, журналами тощо.

Які основні вимоги до облаштування класу

У сучасному класному приміщенні мають бути мобільні меблі. Так, легкі, до 10 кг, парти чи столики у формі трапецій чи трикутників можуть легко зіставлятись разом при виконанні групових прав. Такими ж легкими й зручними повинні бути й стільці – до 4 кг вагою. Усі предмети умеблювання – теплих відтінків жовтого, блакитного, зеленого чи бежевого кольорів.

Особливу увагу приділяють безпеці меблів, закруглюючи її кутки та її ергономічності. У кожному класі повинно бути принаймні 2 ростові групи столів і стільців.

При оформленні наочних посібників варто використовувати елементи інтерактивності. Це – рухомі стрілки, можливість переміщувати магнітики тощо. Вдалим прикладом такого стенду може стати розміщене на сайті https://stendua.com/stend-kolo-vyboru-mlyn-z-kvitochkamy коло вибору.

Місце вчителя в класі НУШ

Не варто забувати про ще один важливий осередок – вчительське місце. Його варто розмістити так, щоб педагогу було зручно спостерігати за всіма зонами класу.

Тут потрібно розмістити не лише стіл і стілець, але й комп’ютер, оснастити місце для збереження дидактичних матеріалів. А ще – розмістити стенди з методичною інформацією. Тут має бути зручно працювати, спостерігати за дітьми, аналізувати побачене, імпровізувати й творити.

Автор статті: inna.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*