Що потрібно знати про шотландське віскі - Блог про Львів

Що потрібно знати про шотландське віскі

шотландське віскі

Щоб насолоджуватися шотландським віскі, не обов’язково бути одягненим у найкращий костюм. Але перш ніж взяти пляшку із полиці, Вам потрібно якнайбільше дізнатись про цей високоякісний алкогольний напій. Отож, як вибрати істинно шотландський віскі (скотч)?

Назва

Шотландське віскі завжди повинно бути із Шотландії. І немає ніяких «але»! Шотландці пишуть це слово як «whisky», а ірландці пишуть це «whiskey». Ця різниця у написанні походить від перекладів слова з шотландської та ірландської гельської форм. Коли ірландські іммігранти приїхали до Сполучених Штатів у 1700-х роках, вони взяли з собою «е». Ім’я – не єдина різниця. Скотч і віскі мають різні процеси дистиляції та інгредієнти.

Скотч – це термін, який включає кілька підтипів, як от односолодове віскі та купажі. Існує декілька категорій скотчу:

  • Односолодовий: виготовлений з води та солодового ячменю.
  • Однозерновий: виготовлений з води, солодового ячменю та ще одного типу зерна.
  • Купажоване шотландське віскі: поєднання принаймні одного односолодового скотчу з принаймні одним однозерновим скотчем. Підібрати шотландське купажоване віскі можна на сайті wine.ua.

скотч

Визрівання

Скотч зберігають у дерев’яних бочках, як правило, з білого дуба. Під час періоду дозрівання відбувається складна взаємодія між деревиною дуба і спиртом, який витягує багато олій та інших компонентів деревини для створення справжнього шотландського віскі. Після першого дозрівання шотландського солодового віскі спирт може витягнути до 60% цих життєво важливих інгредієнтів. Якщо вже користована бочка використовується для дозрівання віскі в ній, не має значення, як довго в ній визріє спирт, отриманому віскі не вистачить якості/смаку. Є речі, які можна зробити, щоб омолодити бочку, але оригінальні якості в такому разі повністю не досягти. На це потрібно звернути увагу – істинно шотландське віскі не може бути дешевим. Майте на увазі, що скотч має бути витриманий принаймні три роки, але що довше – то краще.

Як пити скотч

Тепер, коли Ви знаєте, чому «whisky» пишеться без «е», Ви вже майже готові його пити. Замовляти його «чистим» (без льоду) – популярний спосіб вживання. Однак Ви можете додати і трохи льоду, оскільки це може допомогти розкрити смак віскі. Скотч – напій, яким потрібно насолоджуватись, не поспішаючи, робити кожен ковток вдумливо. А якщо Ви в настрої для шотів – краще вибрати якийсь інший алкоголь. Якщо Ви новичок, найкраще спробувати декілька якісних істинних шотландських віскі у пабі.

Автор статті: Piligrim.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*