Уривки з листів В’ячеслава Чорновола до дружини Олени Антонів - Блог про Львів

Уривки з листів В’ячеслава Чорновола до дружини Олени Антонів

Чорновіл

Про себе та відомих людей (1968 рік).

Про себе:

«Якби тут вільно було фотографуватися, то я написав би на фото: «…від дубового Чорновола». Дубіє обличчя на вітрі й сонці, дубіють чуття від зіткнення з покидьками роду людського, дубіє розум через відсутність постійно потрібних йому вправ [Лист з табору в селищі Трудовому Вінницької обл.] (2.04.1968).

Про Миколу Петренка та Романа Іваничука:

«Як до мене (і до тебе) ставиться «середній клас» (Микола Петренко, Роман Іваничук та ін.)? Згадав цих гарних і талановитих хлопців (чи навіть уже «вуйків»), і чомусь відразу прийшла на думку кумедна приказка: «І хочеться, і колеться…»
Знаєш, коли був у Львові, усе-таки й Ти, і наша хата здавалися дуже близькими. А зараз усе це наче за тридев’ять земель, а сам я – десь у безповітряному позаземному просторі… [Лист з пересильної тюрми у Вінниці] (5.03.1968).

«Зі втіхою (яку не часто маю від читання наших письменників) прочитав Іваничукові «Мальви». Звичайно, це не щось надзвичайне, але нарешті Роман спромігся на твір, гідний його таланту» [Лист з табору в селищі Трудовому Вінницької обл.] (13.11.1968).

Про Василя Стуса:

«Пробіг очима Василеву статтю і бачу, що гарно написана. Василь – талант безсумнівний – і як поет, і як критик-публіцист». [Лист з табору в селищі Трудовому Вінницької обл.] (13.11.1968).

Про Валентину Попелюх:

«Бомбардує мене листами Валя – ледве відбрикуюся» [Лист з табору в селищі Трудовому Вінницької обл.] (3.12.1968).

Також читайте:   «І бачив я стобарвну душу світу»: до річниці з дня смерті Миколи Петренка

Про Івана Дзюбу й Івана Світличного:

«Адже не стане ніхто відбирати звання талановитих критиків, приміром, в Івана Дзюби й Івана Світличного, що зарекомендували себе такими в першій половині 60-х років [Лист з табору в селищі Трудовому Вінницької обл.] (28.04.1968).

Про Ігоря Калинця:

«Радий за Калинця… Я не дивуюся, що Ігоря хвалили на обговоренні в Спілці. Допускаю, що хвалили навіть ті, кому дуже хотілося б лаяти, а може, навіть гризти». [Лист з львівської в’язниці МВД] (15.02.1968).

Про Калинців:

«Гарно, що тримаєш контакт з Калинцями та іншими. Тихо заздрю. Як я вже скучив за розумним товариством! Справді, хочеться в Мордовію. Але нічого не поробиш – дрібний кримінальний злочинець… Не вище рангу початкуючого хулігана чи дрібного злодія…» [Лист з львівської в’язниці МВД] (5.02.1968).

Про Михайла Осадчого:

«Не буду говорити про Осадчого, про нього краще скажуть його ж твори, кращим з яких може хіба позаздрити не один оспілкований графоман».

Про Ярослава Кендзьора:

«… Дуже подякуй Славкові за бандероль, особливо за Антонича». [Лист з табору в селищі Трудовому Вінницької обл.] (15.04.1968).
«Гаряче вітаю Кендзьорів із Соломією. І гірко шкодую, що вже вдруге втрачаю можливість покумувати в хороших людей». [Лист з табору в селищі Трудовому Вінницької обл.] (15.09.1968).

Автор статті: Наталя Звольська.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*