«…прийшов один, чаючий безсмертя…» - Блог про Львів

«…прийшов один, чаючий безсмертя…»

Коменській

28 березня 2022 року виповнюється 430 років від дня народження відомого чеського педагога Яна Амоса Коменського. Його праці вражають своєю актуальністю.

Наприклад, «Лабіринт світу і рай серця». В главі 27, яка називається «Слава знаменитих в світі» йдеться про людей, що хотіли потрапити у Всесуд (Censuram vulgi). Для цього їм потрібно було розповісти про всі свої незвичайні, добрі чи погані справи, які заслуговують на безсмертя.

І ось прийшов один кандидат з ганебною сміливістю. Його неймовірно описав Коменський:

«… прийшов один, чаючий безсмертя, і, будучи запитаний, що зробив достойного для вічної пам’яті, відповів, що все, що бачив найславнішого в світі, руйнував, що він навмисне спалив храм, для якого працювало і затрачало засоби в продовж 300 років сімнадцять держав, і в один день перетворив його в руїни».

Також читайте:   Цікаві новорічні звичаї: 6 місць, де зустрічають Новий рік незвично

Цензор вжахнувся. Він не захотів впустити жорстокого сміливця у Всесуд. Але прийшла пані Фортуна і пропустила його.

А поганий приклад – заразний.

Заохочені таким, інші теж стали перераховувати все, що зробили жахливого. Про це Коменський пише так: «один – що пролив людської крові так багато, як можливо тільки; другий – що винайшов нову лайку для того, щоб можливо було лихословити бога,… п’ятий – що заснував нове суспільство паліїв, злодіїв і вбивць, які винищать все людське покоління, і т. д.».
І що ви думаєте? В Коменського Фортуна їх всіх пропустила на гору. Біля Фортуни сидів чиновник Слава, в якого, крім рота, нічого не було.

Але там походжала й Смерть, яка прибирала навіть мешканців Всесуду.
Фото:
Ян Амос Коменський;
«Лабіринт світу» з педагогічних творів Я. А. Коменського

Автор статті: Наталя Звольська.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*