Дерево життя – сакральний символ українського народу» - Блог про Львів

Дерево життя – сакральний символ українського народу»

Дерево життя

Дерево життя – сакральний символ українського народу».

16 червня 2022 р. в Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці, у межах проєкту «Інноваційна бібліотека», відбувся захід «Дерево життя – сакральний символ українського народу», який провела ініціатор, модератор даного проєкту, заступник директора КЗ ЛОР ЛОНПБ Оксана Кумецька.

Вона розповіла дітям, які приїхали до Львова з Київської, Луганської, Донецької, Сумської та інших областей про Дерево життя – один з найдавніших українських символів, в якому наші пращури бачили порядок світу, родини, протистояння хаосу, мудрість, гармонію, оберіг роду, підкресливши, що цей символ зустрічається на трипільському посуді, килимах, ранньому іконописі, орнаментах українських вишивок та писанок.

Оксана Кумецька звернула увагу дітей на колядки, в яких йдеться про створення світу і роль дерева, наголосивши, що одну з таких колядок згадував український літературознавець, фольклорист, історик Михайло Драгоманов у дослідженні “Замітки про слов’янські релігійні та й етнічні легенди”:

«Коли не було начало світа,
Тогді не було неба ні землі,
Ано-лем було синеє море,
А серед моря зелений явор,
На явороньку три голубоньки,
Три голубоньки радоньку радять,
Радоньку радять, як світ сновати…».

Також читайте:   Воробус відвідав 23-й форум видавців

Оксана Кумецька розповіла про Родинне дерево і кожна дитина отримала набір для творчості – сувенірне Дерево роду, запропонувавши розмалювати його кольоровими фарбами.
Мама однієї дитини, присутня на занятті, звернула увагу на важливість коріння Дерева, як у пісні поета Володимира Вихруща «Сік землі», де є слова: «П’є моє коріння сік землі», «Без коріння саду не цвісти», «Без коріння сохне все живе». Вона запропонувала дітям написати на листочках подарованого Дерева імена матусь, татусів і т. д. Наголосила, що гілочки дерев відновлюються.
Дерева у дітей вийшли яскравими, радісними, квітучими, на рідній Українській землі. Учні проявляли креативність, самостійно підписали та розмалювали сердечками, українською символікою коробки для збереження цього прекрасного сувеніра. Написали: «Слава ЗСУ!», «Слава Україні!».

Вкінці, традиційно, на дітей чекали солодощі, фрукти від спонсорів Max-Reger-Gymnasium Amberg та Kepler-Gymnasium WEIDEN, які наготувала Оксана Кумецька.

Нехай діти, які отримали такий гарний подарунок, бережуть його, пам’ятають про своє Родинне дерево та леліять дбайливо і з любов’ю в незалежній Україні.

Автор статті: Наталя Звольська.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*