Хвороби нігтів та як їх розпізнати - Блог про Львів

Хвороби нігтів та як їх розпізнати

Хвороби нігтів та як їх розпізнати

Красиві, доглянуті, гладкі та рівні нігті – естетичне доповнення до зовнішнього вигляду. Однак вони піддаються впливу багатьох факторів, які псують їх зовнішній вигляд. Механічні травми, бактеріальні та грибкові інфекції, а також дефіцит вітамінів і мінералів можуть призвести до серйозних захворювань нігтів.

Хвороби нігтів: загальна характеристика

Здоровий ніготь зазвичай гладкий, без ямок і борозен, він повинен мати однорідний колір, а його вільний край повинен бути білим, матовим. Нігті не повинні хворіти або бути чутливими. Стан, відмінний від описаного вище, є відхиленням від норми і вимагає консультації з лікарем. Найпоширенішими захворюваннями нігтів є:

  • Грибок нігтів (мікоз) – зазвичай починається відторгнення нігтя з його вільного краю, тобто з кінця нігтя. Саме на це слід звернути особливу увагу, щоб виявити перші симптоми і якомога швидше почати лікування. Симптомом мікозу буде жовте забарвлення, яке з часом темніє. Зазвичай добрі результати дає лазерне лікування грибка нігтів.
  • Кандидоз – це різновид стригучого лишаю, з тією лише різницею, що його викликають дріжджові грибки. Він вражає основу нігтя, тобто верхню і бічну частину нігтя, викликаючи біль, набряк, почервоніння та гнійні виділення. Лікування схоже з мікозом.
  • Псоріаз нігтів – це шкірне захворювання. Його найпоширенішим симптомом є поздовжні борозни уздовж нігтя або розташовані безладно. Нігті стають тьмяними і ламкими. При ураженні нігтьового ложа під нігтем з’являється жовтуватий колір.
  • Пароніхія – стосується стрижнів і нігтьових пластин, а саме при цьому захворюванні виникає запалення під ділянкою шкіри, яка покриває бічні і верхні частини нігтя. Такі бактерії, як стафілокок, блакитна масляна палочка або стрептокок, проникаючи під нігтьову пластину, викликають хворобливий, яскраво-червоний, часто навіть гнійний набряк.
  • Оніхолізис – у вік постійних манікюрних процедур, дуже поширене захворювання у жінок. Основною причиною є механічні пошкодження, а також грибкові інфекції, гормональні порушення, псоріаз або контакт з хімічними речовинами.

Хвороби нігтів – це не тільки поганий вигляд нігтя. Більшість із них свідчить про нестачу вітамінів, мінералів, наявності інфекції, запалень, мікозів та інших захворювань, за якими слід звернутися до фахівця. Абсолютно при всіх патологіях необхідно проконсультуватися з лікарем дерматологом – і при необхідності розпочати відповідне лікування. Раджу звернути увагу на послуги клініки лазерної дерматоонкології CALM у Києві, де допоможуть позбутись проблем із захворюваннями нігтів та шкіри. Будьте здорові!

Автор статті: inna.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*