Василь Пташник: «Саксофон – це любов усього життя» - Блог про Львів

Василь Пташник: «Саксофон – це любов усього життя»

Василь Пташник

З цим крутезним саксофоністом автору блогу вдалося познайомитися під час його виступу для дітей-переселенців у рамках проєкту «Діти країни: розваги для відваги» у приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки. Тоді Василь, саме так звати музиканта, викликав фурор і його довго не відпускали, вимагаючи грати пісні на біс ще й ще.

А вже після свого сольного виступу він радо поспілкувався з Воробусом про музику в умовах війни, любов до саксофону та інших інструментів, волонтерську діяльність та багато іншого. Тому, робимо каву, вмощуємося зручніше та знайомимося із Василем Пташником.

– Василю, як давно Ви почали займатися музикою і за яких умов це сталося?
– Вітаю, музикою почав займатися в 9 років. Мама віддала мене із братом у музичну школу. Своє рішення вона обгрунтувала наступним чином: «щоб не робили збитків»! Навчався в Щирецькій дитячій музичній школі по класу сопілки. Опанувавши за 2 роки сопілку, зрозумів, що моя душа прагне більшого самовираження і почав задумуватися над вибором ще одного музичного інструменту. Вибір впав на саксофон. Чому саме він? Одного разу чекаючи Святого Миколая, я не спав, а дивився телевізор. У той час по «ящику» показували джазовий концерт. Виступав квартет саксофоністів і зненацька мене осінило! Це було наче грім серед ясного неба, я відчув шалений стукіт серця. Із цього моменту зрозумів що саксофон – це любов усього життя.

Закінчивши Щирецьку музичну школу, поступив у Львівський музичний коледж ім. С. П. Людкевича. Згодом продовжив навчання в Львівській національній музичні академії ім. М. В. Лисенка. І там вже зрозумів, що потрібно піднімати українську музичну культуру – давав концерти з творів українських композиторів, пропагуючи українську музику. Саме в цей час почалися поїздки в Карпати і колекціонування музичних інструментів.

– Чи задоволені заробітком, працюючи музикантом?

– Цікаве питання. Вважаю якщо ти робиш те, що тобі подобається і весь час вдосконалюєшся, то люди тебе оцінять і щедро віддячаться. Для мене гонорар – не головне, адже часто виступаю безкоштовно і вірю в те, що Бог нам дає стільки, скільки нам потрібно для життя! Чи я задоволений? Так, бо роблю те, що люблю!!!

– Як у часи війни живеться музиканту?
– Важко всім. Це стосується як простих людей, так і музикантів. Творчі люди сприймають все близько до серця, але потрібно підтримувати моральний дух. Тому, зараз багато виступаю перед військовослужбовцями, займаюся волонтерською діяльністю в складі групи «Музика заради життя». Таким чином, завдяки своїй творчості долучаюся до збору коштів на потреби ЗСУ.

– Якій музиці віддаєте перевагу?
– Все залежить від настрою! Отримав класичну музичну освіту, тому люблю твори композиторів-романтиків, імпресіоністів. Проте, як виконавець саксофонової музики, надихаюсь музикою Чарлі Паркера, Пауля Дезмонда, Еріка Маріанталя. Завжди тримаю руку на пульсі й стежу за музичними новинками, маю їх у своєму репертуарі. Як кажуть, слухаю від бароко до року (сміється – авт.).

Концерт Пташника

– Чи є у вас улюблені композиції, які граєте завжди?
– У моїх виступах завжди звучить українська пісня , також популяризую музику іноземних композиторів, одним із улюблених є твір Джеймса Ласта «Самотній пастух».

Також читайте:   Сергій Тригубець: «Іран став особливою сторінкою у моїй кар’єрі»

– Як сталося так, що Ви долучилися до проекту «Діти країни: розваги для відваги»?
– Я люблю виступати і дуже зрадів, коли моя знайома Оксана Кумецька запропонувала взяти участь у цьому проекті, за що я дуже їй вдячний. Діти – наше майбутнє.

– Чи не було бажання вчити музиці дітей?
– Все моє життя пов’язане з дітьми. Я є батьком двох синів, багато років віддав роботі в мистецьких навчальних закладах. Мої вихованці вже активно виступають в Україні та за її межами, є студентами вищих навчальних музичних закладів. Також даю приватні уроки.

– Вас називають саксофоністом, але й окрім цього музичного інструменту також граєте й на інших? Розкажіть про них детальніше.
– Давно колекціоную духові музичні інструменти, мене вражає їх різноманітність та тембральне звучання кожного з них. У моїй колекції є саксофони різних видів, кларнет, з народних інструментів: фрілка, флояра, теленка, дримба, окарина, дводенцівка, сопілки, губна гармоніка, флейта Пана, дудук, трембіта. Постійно поповнюю колекцію аби урізноманітнити свою концертну програму, вигадую цікаві «нові» інструменти: стаканофон (склянка), трубочкофон (соломка з сочку). Коронним номером є гра на трьох саксофонах одночасно.

– Ви вправно граєте на музичних інструментах, а може ще й співаєте?
– Звичайно, як кожен музикант, можу заспівати, але основний акцент роблю на інструментальну музику.

– Виступаєте переважно один чи маєте ще гурт?
– Виступаю як сольний виконавець, а також є учасником гурту «Альфа бенд», у складі якого є скрипаль, акордеоніст, вокалістка і ударник. Нас можна запросити на будь-яку урочистість для створення святкової атмосфери.

– Чи бували на Ваших концертах казуси, якщо так, то розкажіть про найцікавіші?
– На концертах дуже часто бувають проблеми з технікою, тому я виконую твори акапельно. Люди це дуже позитивно сприймають, бо переконуються що я граю наживо. Одного разу мене попросили щось виконати, але інструментів не було, тому я скористався чаркою і виконав на ній українську мелодію.

– Скільки часу потрібно простій людині без музичної освіти аби заграти на будь-якому музичному інструменті хоча б одну композицію і чи це взагалі реально?
– Тут є дуже багато різних аспектів: бажання, музичні дані, фізичні дані, а також, напевно, один з головних аспектів – це праця. При величезному бажанні можна навчитися і за місяць, і за рік, і за тиждень, і навіть за день.

– А які у вас хобі, кілька слів про сім’ю?
– Якщо коротко, то я дуже люблю природу і все що з нею пов’язано. Часто їжджу в Карпати для натхнення і для музикування. Люблю рибалку, ходити по гриби.
Щодо сімейного стану, то я одружений і дуже кохаю свою дружину Любов. Саме вона мене надихає, підтримує, а також допомагає у звукорежисурі.

– Ваші побажання нашим читачам?
– Здоров’я, терпіння, сміливості, і віри в нашу перемогу. Все буде Україна! Слава Україні! Героям Слава! Любіть музику.

Пташник Василь (тел. +380971967376)
Facebook
Instagram
Ютюб
Весілля, ювілеї, день народження, освідчення, музичне оформлення будь якого свята, конференції, кава брейк, музичний подарунок, послуги ведучого, ді-джей, концерт…

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*