Як вибрати сканер штрих-кодів?

сканер штрих-кодів

Зараз існує багато рішень для підтримки продажів і управління бізнесом. Тут як POS-системи, так і менеджери, які покращують обслуговування клієнтів. Однак, незважаючи на постійний розвиток технологій, зчитувач штрих-кодів залишається найнеобхіднішим периферійним пристроєм для торгівлі.

Штрих-код виконує одну дуже важливу функцію – дозволяє безпомилково миттєво ідентифікувати товар. Важко уявити функціонування торгівлі без цих маленьких графічних знаків. Вони економлять наш час, усувають можливі помилки, дозволяють контролювати рівень запасів, потік товарів, а також сприяють ефективній логістиці. У наш час можливості штрих-кодів інтенсивно розширюються, пропонуючи нові способи їх використання.

Процес видачі та створення штрих-кодів дуже стандартизований. Існують спеціальні правила, що описують структуру окремих кодексів, і їх затвердженням часто займаються спеціалізовані установи.

Якщо Ви думаєте про штрих-код, то в голові неодмінно з’являється прямокутний графічний знак із світлих і темних смужок з кількома цифрами. Це 1D-код, тобто одновимірний штрих-код. Найпоширенішими одновимірними кодами є EAN13 та EAN8, які належать до європейської системи кодів товарів. Цікаво, що штрих-код зовсім не обов’язково повинен бути чорно-білим, головне, щоб кольори, які використовуються, контрастували один з одним.

QR-коди або DataMatrix, також відомі як 2D-коди, набувають все більшої популярності. Вони складаються з дрібних точок (світлих і темних), які утворюють квадратний візерунок. Ці точки представляють код нуль-один, що дозволяє писати практично будь-які символи. 2D штрих-коди містять різну інформацію про веб-сайти, квитки, електронні листи, коди знижок, контактні дані, накладні тощо. Тому використання 2D-кодів у бізнесі дуже широке.

Як працює зчитувач (сканер) штрих-кодів?

Зчитування штрих-кодів є простим і зручним процесом. Але що відбувається всередині пристрою? Сканери коду різноманітні, а заховані в них механізми різняться в залежності від обсягу функціональних можливостей. Проте можна записати, що кожен сканер штрих-коду, незалежно від механізму, ґрунтує свою роботу на фізичному явищі поглинання та відбиття світла. Існують механізми, засновані на:

  • лазерний промінь
  • матриця світлодіодів.

Лазерні сканери

Зчитувачі штрих-кодів на основі лазерного променя містять фотодіод, який фіксує елементи штрих-коду, які відбивають світло (яскраві проміжки) і поглинають світло (темні смуги). Інформація про штрих-код перетворюється в електричний імпульс, що містить дані про символи, цифри або букви. Інформація зчитується з рівня касового апарату або комп’ютера. Ці пристрої декодують імпульс і беруть дані про товар (наприклад, ціна чи назва) із запрограмованої товарної бази, які ми, нарешті, можемо побачити на дисплеї або екрані зчитувача штрих-кодів.

Діодні сканери

Їх назва походить від особливого способу читання інформації. Відбите світло записується як зображення штрих-коду (зображення). Як проходить цей процес? Маленькі світлодіоди підсвічують штрих-код. Потім спеціальний датчик вимірює напругу під кожним з діодів. При цьому створюється своєрідна карта, і як результат – цифрове зображення штрих-коду. Цей механізм добре відомий, наприклад, із цифрових камер і його можна знайти в лінійних і площних сканерах.

сканер штрих-кодів

Який зчитувач коду вибрати?

Що потрібно враховувати при покупці сканера штрих-коду? Тут можна згадати кілька факторів:

  • вид діяльності та зовнішній вигляд місця продажу
  • фінансові можливості
  • необхідну мобільність пристрою
  • розмір і тип відсканованих кодів
  • бажана швидкість обслуговування клієнтів.

Ручний лазерний сканер коду, постійно підключений до комп’ютера або касового апарату, є найдешевшим рішенням. Ним можна сканувати лише в альбомній орієнтації. Якщо у вашій торговій точці невеликий трафік, такий пристрій підійде Ваші вимоги.

Якщо в торговій точці є нерозбірливі штрих-коди нестандартних розмірів, то вищезгаданий світлодіодний сканер – найкраще рішення. Світлодіоди можуть впоратися з пошкодженим штрих-кодом, зчитуючи його зі значної відстані. Звичайний лазерний зчитувач не впорається з цим завданням.

.

Автор статті: inna.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*