Лондонський Тауер: 10 цікавих фактів - Блог про Львів

Лондонський Тауер: 10 цікавих фактів

Лондонський Тауер

Лондонський Тауер (Tower of London) – одна з найцінніших будівель столиці Великої Британії. Пам’ятник ЮНЕСКО. Сьогодні це одна з візитівок міста, яка упродовж століть виконувала різні функції – в’язниця, фортеця, палац і навіть зоопарк.

Щороку туристи з усього світу відвідують його, щоб побачити дивовижний комплекс, а також королівські скарби. Зараз у будівлі зберігаються коронаційні знаки, британська корона, обладунки та королівська зброя, а також проживають гвардійці та їхні родини.

Ось кілька цікавих фактів про Лондонський Тауер.

  1. Лондонський Тауер на сьогоднішній день є найстарішим збереженим палацом і оборонною спорудою в столиці Англії. Він був побудований для Вільгельма Завойовника в XI столітті. Упродовж століть монархи неохоче приїжджали сюди, оскільки умови тут були не дуже комфортні, тай і вся фортеця виглядала досить похмуро порівняно з іншими палацами.
  2. Серцем лондонської фортеці є Біла вежа (White Tower), яка є центром і найстарішою частиною всього комплексу. На території вежі знаходяться королівська збройова палата, артилерійська галерея, склеп.

Біла вежа

  1. За давньою традицією, перед коронацією майбутні англійські монархи приходили на одну ніч у Тауер, а вже звідти вирушали до Вестмінстера.
  2. На рубежі 14-15 століть Тауер був в’язницею для людей високого походження в Англії. Його найпопулярнішими в’язнями протягом багатьох років були королева Єлизавета I, Джон Фішер (єпископ Рочестерський і мученик), Томас Мор, відомий мислитель, письменник і святий. За міськими легендами, у стінах лондонського Тауера відбувалися жахливі злочини. Найпопулярніші чутки крутяться навколо нібито смерті Маргарет Поул, графині Солсбері, яку мав розчленувати злочинець у капюшоні, коли вона намагалася втекти з в’язниці. Ходять чутки, що лондонський Тауер досі населений духами приречених, присутність яких особливо відчувається вночі.

Tower of London

  1. Під час правління Генріха VIII найвідомішою вежею комплексу була так звана Зелена вежа, де страчували засуджених до смерті. Серед інших тут були вбиті Кетрін Говард і Анна Болейн, дві дружини короля.
  2. У 1941 році один із найвидатніших нацистів Рудольф Гесс (Rudolf Heß) прибув до Лондона. Його метою було домовитися про умови миру між Німеччиною та Англією, але з ним поводилися, як з військовополоненим. Вінстон Черчилль наказав замкнути його в лондонському Тауері і відмовився розмовляти з військовим злочинцем.
  3. Лондонський Тауер охороняють вартові, яких називають Біфітерами (Beefeaters). Гвардія була заснована в 15 столітті і її завданням було охороняти в’язнів і королівські знаки. Нині вони з сім’ями живуть у фортеці.

біфітери

  1. У районі Вежі знаходиться Королівська каплиця св. Святого Петра. Саме тут були знайдені останки королев та інших людей, убитих під час правління династії Тюдорів.
  2. Ворони – невід’ємний елемент Тауера. Легенда свідчить, що якщо вони покинуть фортецю, це буде кінець імперії. Принаймні шість птахів повинні постійно перебувати на ділянці, і за ними дуже добре доглядають. Сьомий ворон є запасним, якщо щось раптом трапиться з одним із шести обов’язкових.

ворони

  1. У фортеці все ще є місце, де можна помилуватися коштовностями та королівськими знаками. Саме тут зберігаються королівський перстень, яблуко, скіпетр і найбільші діаманти в світі, такі як Куллінан.
Автор статті: Jorgen.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*