Парк Королівські Лазєнки у Варшаві - Блог про Львів

Парк Королівські Лазєнки у Варшаві

Парк Королівські Лазєнки у Варшаві

Історія парку Łazienki Królewskie у Варшаві починається наприкінці XVII століття, коли Станіслав Любомирський збудував першу будівлю в парку. Ця будівля була бароковою лазнею. Звідси і назва об’єкта. Майже через сто років король Станіслав Август Понятовський замовив його розширення. З цього моменту Палац відремонтований у класичному стилі, став літньою резиденцією правителя. Оточення будинку було сприятливим для прийому гостей, тому Станіслав Август організовував тут – за зразком зустрічей французьких письменників – обіди по четвергах.

Łazienki Królewskie

На території комплексу є чотири сади. Кожен з них представляє різний стиль. Найстаріший з них – Королівський сад – влаштований в італійському стилі. Його алеї тягнуться від палацу, як плечі зірки. У Романтичному саду 19 століття ви побачите знаменитий храм Сивіли, а в модерністському саду – скульптуру із зображенням Фридерика Шопена. Цікавий і четвертий сквер – Китайський сад з містком, що з’єднує дві альтанки. Весь парк теж чудово виглядає в осінніх кольорах.

пам’ятник Фридерика Шопена

Найпривабливішою будівлею парку, безумовно, є Палац на острові. За його проектування відповідали два архітектори – Доменіко Мерліні та Ян Камсетцер. Однак у парку ви знайдете ще багато чудових будівель. Білий дім, палац Мислевицьких, кадетська школа, а також численні менші павільйони – кожну з цих оригінальних пам’яток варто відвідати. Заслуговує на увагу також Стара оранжерея, в якій нині розташована галерея скульптур і Королівський театр. Крім того, що в будівлі знаходиться амфітеатр під відкритим небом, натхненний руїнами Римського форуму.

Також читайте:   Свидівець. Частина друга (фото)

палац у парку Королівські Лазєнки у Варшаві

Станіслав Август Понятовський був шанувальником мистецтва. Коли ви приїжджаєте до Лазенків у Варшаві, ви можете помилуватися його колекціями скульптур. Копії античних та італійських статуй король часто привозив з Риму на спеціальне замовлення. Галерея живопису Лазенківського музею налічує близько 400 експонатів, серед яких роботи Л. Караччі та М. Бачареллі. Ви також можете побачити графічні колекції, кількість яких колись перевищувала 80 тисяч! Кабінет гравюр Понятовського мав опікуватися спеціально призначеним куратором, оскільки ця колекція була надзвичайно важливою для короля Станіслава.

музей

На території парку можна поспілкуватися не лише з образотворчим мистецтвом, а й з музикою. Надзвичайно популярні сольні концерти, які організовуються біля пам’ятника Шопену в Лазєнках Крулевських, є одним із найстаріших культурних заходів у Варшаві та можливістю представити твори майстрів романтизму дітям і підліткам.

Автор статті: Jorgen.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*