Що таке екологічний туризм?

екологічний туризм

Останнім часом все частіше можна зустріти згадки про екологічний туризм (екотуризм), екотури, екологічні маршрути, зелений туризм тощо. Але чи усі знають, що означають ці терміни?

Очевидно, що туризм екологічний – це мандрівки природними територіями, місцями, де найменше “приклала” свою руку людина, а присутність цивілізації – мінімальна. Найчастіше – це природоохоронні території, такі як заповідники, заказники, національні паркти. Людина істота егоїстична – частіше бере, ніж віддає. Сприймає дари природи як належне, вторгається непроханим гостем та порушує її спокій.

саламандра

Але, все-таки, є ще такі люди, для яких важливо оберігати природу, шанувати флору та фауну Землі. Ще у 80-х роках минулого сторіччя почала формуватися концепція екотуризму. Ідея була проста – організовувати і проводити мандрівки так, щоб туристи не шкодили навколишньому середовищу, а місцеві мешканці теж оберігали б природні атракції у своїх краях, щоб по максимуму зберегти їх, у тому числі і для майбутніх поколінь.

Також читайте:   Як я їхав тернопільським тролейбусом

екотуристи

По суті, екотуризм – це пізнання і насолода навколишнім середовищем, але без дій, які завдають їй суттєвої шкоди. Якщо Ви виїхали на природу і не стали рубати дерева для вогнища, смітити посюди, розбивати пляшки, а перед від’їздом гарно прибрали за собою і за тими, хто не такий відповідальний, то Ви вже можете вважати себе екологічним туристом.

Екотури спрямовані не стільки на розваги, скільки на пізнання та захист природи, основний принцип таких подорожей – завдавати якнайменше шкоди екосистемі та намагатися хочь якось допомогти її охороні та відновленню.

фауна

Беручи до уваги дбайливе ставлення до природи, тому для проходження екотуриcти зазвичай використовують велосипеди, безмоторні човни або ж обирають піші маршрути. Їжу готують тільки з натуральних продуктів, а сміття збирають у мішки та після закінчення туру здають на утилізацію.

Автор статті: Jorgen.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*