Винний льох у Напареулі – один із найцікавіших музеїв вина в Грузії - Блог про Львів

Винний льох у Напареулі – один із найцікавіших музеїв вина в Грузії

Винний льох у Напареулі

Серед десятків грузинських виноградників особливо виділяється один – Twins Wine Cellar у Напареулі, де можна відвідати дивовижний музей вина. Назва виноградника невипадкова – ним керують брати-близнюки Гіа та Гела Гамткіцулашвілі.

Напареулі знаходиться в центральній Кахетії, в 110 км на північний схід від Тбілісі. Зі столиці веде досить хороша дорога, яка називається Кахетинська. Приблизно через 1,5-2 години в дорозі, в самому серці прекрасної Алазанської долини ви опинитеся в Напареулі. У селі та його околицях є кілька готелів та церков, також є базиліка початку минулого століття та оборонна стіна рубежу 16-17 століть. Село оточене пишними зеленими насадженнями органічного винограду.

Для багатьох людей, які відвідують Грузію, Напареулі, хоч і чарівний, напевно, не був би місцем, яке потрібно відвідати на маршруті туру – якби не той факт, що це добре відома винна мікрозона з єдиним таким виноградником- музеєм у світі.

Щоб потрапити сюди, потрібно звернути з головної дороги ліворуч, проїхати кілька будівель і потрапити в місце, де немає нічого, крім виноградних садів і цього чудового виноградника.

Його помітно з першого погляду, адже будівлю місцевого музею прикрашає характерний, гігантський квеврі – копія посуду для бродіння, дозрівання і зберігання вина, оригінал якого знаходиться в музеї в Тбілісі! Цікаво, що малюнки, які прикрашають квеврі, створені за зразком тих, що були знайдені на посудинах, виявлених під час місцевих археологічних розкопок.

Територія виноградників зелена, поруч є невелике озерце з містком, з якого вдалині видно величні Кавказькі гори. Ідеальне місце для ледачого відпочинку на лоні природи. Але перш за все відвідайте найцікавіший музей вина в Грузії, який чудово поєднує минуле з сьогоденням.

Twins Wine Cellar

Тут неможливо занудьгувати, тим більше, що є кілька варіантів огляду пам’яток. За 15 ларі (приблизно 5 доларів) можна побачити унікальний у світі Музей вина і квеврі, нові та старі винні підвали та винокурню Чача (грузинська горілка, яка виготовляється з ферментованої м’якоті винограду). Більш цікавим варіантом є пакет за 22 ларі, який, окрім екскурсії, пропонує дегустацію чачі та трьох видів вина від Twins Wine Cellar – екологічного та виробленого лише в традиційних амфорах квеврі (важлива інформація, що на даний момент ці амфори виробляють лише п’ять сіл у трьох областях Грузії: Кахетія, Імеретія та Гурія).

Також читайте:   Сходження Воробуса й компанії на вершину Негровець. Частина третя

Якщо ви подорожуєте компанією з 4-5 осіб, вас може спокусити розширена програма перебування, яка, залежно від вартості пакету (33-70 ларі), включає огляд визначних пам’яток, дегустацію алкоголю, обід та різноманітні цікаві майстер-класи, наприклад, з дистиляції горілки, спекти місцевий хліб або приготувати хінкалі, млинці хачапурі та грузинські цукерки чурчхела.

Винний льох у Напареулі

У певну пору року за 20 ларі можна відвідати музей і плантацію, а також додатково взяти участь у збиранні винограду і його пресуванні пішки, що полягає в топтанні босими ногами. Як би цього було мало, ви можете замовити індивідуальне розливне вино, яке розливається з урочисто відкритого квеврі на очах у відвідувачів! Це справжня насолода для гурманів, адже хоча вино з Twins Wine Cellar експортується по всьому світу (в Великобританію, США, Японію, Китай, Німеччину, Польщу, Латвію, Литву та Україну), пляшка привезена просто від цього унікального місця буде особливо цінна.

Розклад роботи винного музею Twins: щодня з 9.00 до 22.00. Вартість квитків: від 15 до 77 ларі в залежності від обсягу відвідування та можливих додаткових атракцій і послуг.

Автор статті: Jorgen.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*