Євро-2022 серед жінок. Фінал. Португалія – Іспанія – 3:3 (по пенальті – 1:4) - Блог про Львів

Євро-2022 серед жінок. Фінал. Португалія – Іспанія – 3:3 (по пенальті – 1:4)

Іспанія - чемпіон

Як і у 2019 році, у вирішальному поєдинку жіночого чемпіонату Європи зустрілися збірні Португалії та Іспанії. На Євро-2019 іспанки обіграли підопічних Луіша Консейсау з рахунком 4:0. Тож, тепер збірна Португалії прагнула взяти реванш за ту поразку, і це прагнула побачити переповнена арена у Гондомарі.

Якщо у збірної Португалії стартовий склад не зазнав суттєвих змін, то у іспанок одна зміна відбулася – Дані замінила Амелію Ромеро. Але по факту це не мало ніякого значення, оскільки обидві команди дуже добре знали одна одну.

У португальської збірної була подвійна мотивація: не просто взяти реванш, а зробити це на власному майданчику – в тому ж самому місці, де була отримана поразка 3-річної давнини. Тому, і не дивно, що підопічні Луіша Консейсау з перших же хвилин прибрали ініціативу до себе, намагаючись одразу знайти ключі до воріт Сільвії Агете. Вочевидь, для іспанської команди це було несподіванкою, тому що дебют матчу навряд чи можна занести до активу підопічним Клаудії Понс. До того ж, футзалістки «Червоної фурії» подекуди були змушені фолити. Зокрема, вже на 5-й хвилині Ірен Кордоба отримала «гірчичник» за свій фол. Але насправді це був лише початок проблем для «Червоної фурії». Далі португальські футзалістки продовжували грати першим номером та шукати шпарини у захисті іспанських візаві. Одна лише Ана Азеведу мала два хороший моменти, щоб відкрити рахунок у матчі. І з третьої спроби капітан збірної Португалії досягла свого. Саме вона змусила помилитися Ірен Кордобу та перехопила м’яч, після чого організувала контратаку, віддавши м’яч на Фіфо. А вже Фіфо, у свою чергу, віддала точний зворотній пас на ану Азеведу, яка і відкрила рахунок. Цей гол лише підтіердив наміри господарок майданчику взяти реванш, і надалі вони намагались не зупинятися, проте розвинути свій успіх їм не вдавалося.

Що стосується збірної Іспанії, то складалося враження, що вони не зовсім увійшли в цю гру, з чим і були пов’язані помилки, включаючи ту, яка призвела до голу. До того ж, підопічним Клаудії Понс не вдавалося подолати організований захист португалок. Тим не менш, одного разу «Фурія роха» змусила Ану Катаріну показати свою майстерність, але воротар збірної Португалії підтвердила свій високий клас. Але все-таки іспанки здебільшого грали другим номером, що виглядало як мінімум незвично. До того ж, на 19-й хвилині португальські опонентки поставили перед підопічними Клаудії Понс складну задачу – відіграти два м’ячі. Катія Моргаду віддала пас з ауту на Жаніс Сілву, а та в один дотик передала м’яч на Пішку, яка вже набігала на «п’ятачок» – 2:0. Варто зазначити, що по ходу першого тайму саме дії Жаніс Силви суттєво загострили гру біля воріт збірної Іспанії, тому результативна передача на Пішку була своєрідною винагородою за ці зусилля, які не були витрачені дарма.

Однак, португалки не змогли радіти довго. За кілька миттєвостей де Пас вирішила потужно пробити з дальньої відстані, скориставшись помилкою при передачі від тієї ж таки Жаніс Сілви, і м’яч опинився у сітці воріт збірної Португалії. Тут вже навряд чи Ана Катаріна могла би чимось допомогти. Але разом з тим, у збірної Іспанії під кінець першого тайму з’явилася надія на те, що у другій 20-хвилинці все можна буле докорінно змінити.

Безумовно, психологічна перевага після перерви була на боці іспанської команди, хоча вона і програвала в рахунку. Однак, скажений гол від де Пас зарядив команду Клаудії Понс потрібними емоціями, і «Червона фурія» намагалася одразу же після свистка про поновлення гри забити швидкий гол та зрівняти цифри на табло «Павільяо Мультіусос де Гондомар». Однак, зробити це де Пас та компанії не вдалося. І це вже було на руку португальській збірній, яка через деякий час повернула собі ініціативу. Однак, з плином часу за володіння ініціативою почалася справжня боротьба, і за такої гри вже важко було віддати перевагу одній з команд. В обох команд були шанси на те, щоб змінити рахунок. У іспанок знову пристрілювалась де Пас, могла забивати Пеке. У свою чергу, у збірної Португалії знову активними діями виділялася Жаніс Сілва, яка створювала проблеми іспанським візаві не скільки ударами по воротах, скільки загостреннями ситуації. Кілька разів Жаніс могла стати автором другої гольової передачі, але її партнеркам не вистачало точності у завершальній стадії атак. При цьому, варто зазначити, що у португальської збірної ще була перевага за командними фолами, що у майбутньому могло привести до проблем для іспанок. Забігаючи наперед, скажемо, що так і сталося. Однак, це було згодом. А поки іспанки намагалися йти вперед, і, можливо, Клаудія Понс вже думала про те, щоб перейти на гру з п’ятим польовим. Однак, тут вагоме слово капітана сказала Аніта Лухан, яка на 15-й хвилині поєдинку змогла організувати атаку, яку результативним дальнім ударом завершила де Пас. І це – 2:2, і тепер обом командам довелося починати все спочатку. І хоча португальські футзалістки намагались показати свої наміри про те, щоб завершити гру в основний час, та забити вирішальний гол їм не судилося, і поєдинок перейшов у екстра-тайми.

Також читайте:   Результати 6-ого туру футбольного тоталізатора на блозі Воробуса

А вже у додатковий час почались ще більш цікаві події. Якщо казати конкретніше, то перша додаткова 5-хвилинка почалася з проблем для збірної Іспанії. Річ у тім, що іспанки таки перевищили ліміт командних фолів, тому логічно, що у їх ворота був призначений 10-метровий. Однак, Пішку не змогла реалізувати дабл-пенальті, пробивши так, що цей удар став легким для Агете. І тут же прийшло покарання від «Червоної фурії» у вигляді голу від Санс, завдяки чому збірна Іспанії вперше у цій зустрічі вийшла вперед. І якби це був другий екстра-тайм, то, можливо, це була би вже заявка на перемогу. Однак, залишалось ще трохи часу в першій додатковій 5-хвилинці, а потім – ще весь другий екстра-тайм. І саме він приній найбільше проблем для «Червоної фурії». Ці проблеми були пов’язані з тим, що іспанки знову порушували правила, і, відповідно, привозили дабл-пенальті на свої ворота. Однак, у цих ситуаціях фарт був на боці іспанок. Сільвія Агете відбила удар Карли Ванесси, а коли у ворота іспанської команди був призначений третій дабл-пенальті протягом додаткового часу (!!!), то Пішку спробувала виправитися за свій промах у першому екстра-таймі, але пробила невлучно. Щоправда, трохи згодом Пішку виправилась, коли за вказівкою Луіша Консейсау вийшла грати п’ятим польовим. Саме «дев’ятка» португальської збірної зрівняла рахунок після передачі Жаніс Сілви. 3:3, і в підсумку долю титулу чемпіона Європи серед жіночих збірних мали визначити післяматчеві пенальті.

Ті нерви, які були присутні у діях португальських футзалісток під час додаткового часу, коли вони не забивали дабл-пенальті, не призвели ні до чого хорошого і в серії післяматчевих 6-метрових. Ана Азеведу та Ана Піреш надто безхитрісно пробивали свої пенальті, і Сільвія Агете без складнощів відбила ці удари. А вирішальним став удар Ірен Кордоби, яка зробила рахунок 4:1 на користь збірної Іспанії у цій серії пенальті. Таким чином, жіноча збірна Іспанії стала дворазовим чемпіоном Європи з футзалу серед жінок.

Португалія (ж) – Іспанія (ж) – 3:3 (по пенальті – 1:4)
Голи: Ана Азеведу (12), Пішку (19, 49) – де Пас (20, 35), Санс (44)
Португалія (ж): Ана Катаріна – Карла Ванесса, Ана Азеведу, Катія Моргаду, Пішку – Марія Перейра, Жаніс Сілва, Інеш Фернандеш, Фіфо – Сара Феррейра, Ана Піреш
Іспанія (ж): Сільівя Агете – Дані, Майте, Пеке, Аніта Лухан – Л. Кордоба, І. Кордоба, Лусі, Санс – де Пас, Ноелія Монторо, Амелія Ромеро
Попередження: Ана Азеведу (46) – І. Кордоба (5), Ноелія Монторо (22), Майте (26), де Пас (32)
На 43-й хвилині Пішку (Португалія) не реалізувала 10-метровий (воротар).
На 46-й хвилині Карла Ванесса (Португалія) не реалізувала 10-метровий (воротар).
На 47-й хвилині Пішку (Португалія) не реалізувала 10-метровий (мимо).
Серія пенальті:
Пеке – 0:1;
Ана Азеведу – 0:1 (воротар);
Амелія Ромеро – 0:2;
Карла Ванесса – 1:2;
Майте – 1:3;
Ана Піреш – 1:3 (воротар);
І. Кордоба – 1:4

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*