Цікаві факти про болти та болтові з’єднання

болти

Може здатися, що металеві вироби не відрізняються індивідуальністю та крім вирішення суто технічних завдань не можуть запропонувати споживачеві більш нічого. Дійсно, навряд чи можна купити болти в естетичних цілях або з метою створення колекції. Але лише подумайте, що буде, якщо такий простий металевий виріб буде вилучений з технічного обігу? Номенклатура доступних машин та приладів буде скорочена в сотні разів, тому такий тип з’єднання заслуговує на відповідну повагу та популяризацію.

Для того, щоб ви зрозуміли, скільки цікавого містять в собі метвироби, компанія Дінмарк, що займається їх оптовим продажем, ознайомить вас з деякими фактами про болти та болтові з’єднання, що не залишать байдужим навіть далеку від техніки людину.

Відмінність болтів та гвинтів

Ці два види кріплення дуже схожі, але між ними є наступна різниця:

  • Болти витримують великі навантаження на розтяг та поперечний зсув (злам), у той час як гвинти – лише на розтяг;
  • Болти проходять деталь, що з’єднується, наскрізь, та закріплюються гайкою. Гвинти технічно можуть з’єднуватися з гайкою, але призначені для взаємодії с різьбленням в глухому отворі самої деталі;
  • Болти розраховані на закручення важільним інструментом (ключем), тому мають 6-гранну головку, гвинти мають шліци під викрутку. Існують варіанти 6-граної головки з ключем, і за цією ознакою не можна однозначно віднести виріб до болтів або гвинтів. Чинні нормативні стандарти містять суперечки щодо цього.

Особливості болтових з’єднань

Болтові з’єднання унікальні через наступні обставини:

  • Вони найміцніші за всі інші з’єднання, що можуть забезпечити уніфіковані металеві вироби. Не дарма за допомогою болтів здійснюється фундаментне кріплення потужних механізмів, що зазнають вібраційних і ударних навантажень;
  • Міцність потребує особливого складу металу та технології його оброблення, тому при однаковій масі один болт коштує більше, ніж інші металеві вироби;
  • Традиційна конструкція болта виглядає простою, втім, даний виріб за наших часів може бути й фантастично складним. Наприклад, існують болти з індикатором межі обертаючого моменту. У разі занадто сильного затягування болта він має червоний колір, а якщо затягування знаходиться в межах норми, індикатор залишається чорним. Розроблені й інші варіанти індикатора: коли болт надійно затягнутий, індикатор залишається червоним, коли з’єднання ослаблене – чорним. Це допомагає лише на погляд та швидко оцінити необхідність обслуговування відповідальних з’єднань та підвищити продуктивність праці персоналу.

Всі болти мають спеціалізоване призначення, в залежності від галузі застосування вони діляться на меблеві, дорожні, будівельні, транспортні (елеваторні), залізничні, лемішні (сільськогосподарські), машинобудівні і т.д. Щоб зробити вірний вибір болтів для вирішення конкретної задачі, про них потрібно знати більше, ніж про інші металеві вироби. На сайті https://dinmark.com.ua завжди знайдеться вичерпний асортимент болтів, а його адміністрація завжди надасть кваліфіковану пораду щодо вибору цього товару.

Автор статті: Старий пес.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*