Десять цікавих фактів про Норвегію - Блог про Львів

Десять цікавих фактів про Норвегію

Норвегія

Норвегія – цікава і водночас загадкова країна, відома нам перш за все своїми тролями, фьордами та сагами вікінгів. Також ми знаємо її як країну холоду, гір та суворих вітрів. Пропонуємо всім, хто цікавиться темою подорожей і туризму, познайомитися із цією країною ближче. До вашої уваги підбірка десяти цікавих фактів про Норвегію. Тож вперед у віртуальну мандрівку!

  1. Норвегія – одна із найбільших за площею держав Європи. За своїми розмірами вона значно перевищує такі європейські держави як Велика Британія, Італія, та Польща. Близько 30% Норвегії лежить на північ від Північного полярного кола.
  2. Берегова лінія Норвегії найдовша в Європі, і одна із найдовших у світі. Загальна її довжина перевищує 27 тис. км. Це можливо завдяки численним фьордам та дуже посіченій береговій лінії вздовж усього узбережжя країни. Норвегія єдина європейська континентальна держава, яка омивається водами двох океанів – Атлантичним та Північним Льодовитим.
  3. Норвегія – абсолютний європейський лідер за якістю життя, рівнем економічного розвитку та показником індексу розвитку людського потенціалу. За даними Всесвітнього банку, у 2021 році ВВП на 1 осібу в Норвегії становило 104 тис. $ (3 місце у світі, після Люксембургу та Швейцарії). За показниками ІРЛП в 2021 році Норвегія зайняла І місце в світі (0.945).
  4. Норвежці виграли більше золотих, срібних та бронзових медалей на зимових Олімпійських іграх, ніж будь-яка інша нація у світі. Із 329 завойованих медалей – 118 золотих, 111 срібних та 100 бронзових. За Норвегією слідують США з 282 медалями (96/102/84). Норвегії також належить світовий рекорд за кількістю олімпійських медалей на душу населення: на 5.3 млн. норвежців на даний момент припадає 544 олімпійські медалі. Норвегія двічі приймала зимові Олімпійські ігри: в Осло у 1952 році та в Ліллехаммері у 1994 році. Доречі Норвегія – батьківщина сучасного лижного спорту. Слово ski (лижа) по-норвезьки означає «шматок дерева».
  5. Нафта та природний газ складають 57% доходу економіки Норвегії та забезпечують третину податкових надходжень. Найбільшою норвезькою компанією є нафтогазовий гігант Statoil, 67% якого належить державі. Крім того, Норвегія є десятим за величиною експортером нафти у світі, і третім найбільшим експортером природного газу після росії та Канади. Доречі Норвегія перетворюється на найбільшого постачальника природного газу в Європу, витісняючи з цього ринку оскаженілу державу-терориста.
  6. Норвегії належить найбільший у світі суверенний фонд, куди відраховуються доходи нафтової промисловості країни. Створений у 1990 році як Державний нафтовий фонд (Statens petroleumsfond), у 2006 році він змінив назву на Глобальний державний пенсійний фонд (Statens pensjonsfond utland, SPU). Назва вказує на те, що це гроші на майбутнє, коли природний ресурс вичерпається. Станом на жовтень 2015 року, на “чорний день” у Норвегії було відкладено понад сім трильйонів норвезьких крон (понад 825 млрд. $). Фонд є найбільшим у Європі: вартість його активів становить понад 1% світового фондового ринку. Порядок поповнення фонду визначається урядом та щорічно затверджується парламентом, до нього йде близько половини нафтових доходів держбюджету. Витрати державної скарбниці покриваються за рахунок податків, а «нафтові» гроші йдуть у запас, до державного бюджету може відраховуватись не більше 4% на рік.
  7. Норвегія – світовий лідер за часткою гідроелектроенергетики, незважаючи на величезні запаси вуглеводнів. 98,5% норвезької електроенергії виробляється гідроелектростанціями – це найвищий показник у світі.
  8. Норвезький уряд викуповує 1 тисячу примірників кожної книги, що публікується в країні, і розподіляє їх серед муніципальних бібліотек. Щорічно в Норвегії публікується близько 1226 найменувань книг на 1 мільйон жителів (В довоєнній Україні на 1 млн населення щорічно видавалося 475 найменувань книг). Норвежці входять у трійку найбільш читаючих націй, витрачаючи на книжки загалом 500 крон (~76$) на рік душу населення.
  9. За якістю освіти Норвегія є світовим лідером, і в міжнародних рейтингах вона навіть стоїть вище ніж Фінляндія, Японія, чи Швеція. Близько 37% норвежців мають вищу освіту, що робить їх найосвіченішими в Європі. Станом на 2016 рік, 13 норвежців є лауреатами Нобелівської премії (по 3 премії у сфері економіки, хімії та літератури, 2 премії миру та 2 – в галузі медицини). Нагородження Нобелівською премією миру відбувається в Осло – столиці Норвегії, тоді як усі інші вручаються у Стокгольмі. Державні університети в Норвегії безкоштовні для всіх студентів незалежно від національності. Єдиний критерій відбору для студентів – це високий рівень знань.
  10. Починаючи з 1946 року головна ялинка, що встановлюється на Трафальгарській площі в Лондоні, доставляється з Норвегії. Це знак вдячності норвежців за допомогу Великобританії під час Другої світової війни, яка допомогла звільнити Норвегія від нацистських загарбників. Різними способами бореться Норвегія і проти нацистів ХХІ століття. Зокрема Норвегія – один із найміцніших політичних союзників України. Норвегія долучилася до всіх можливих санкцій проти країни-терориста,і продовжує надавати Україні військову та гуманітарну допомогу. Норвегія виступає за політичну та спортивну ізоляцію країни-терориста, а також надає всебічну політичну підтримку України в міжнародних організаціях.
Автор статті: Piligrim.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*