Хто такий флеболог та чим він займається? - Блог про Львів

Хто такий флеболог та чим він займається?

флеболог

Флебологія – це наука, яка займається лікуванням варикозного розширення вен, судинних зірок і флебітів, а також профілактикою захворювань судин. Сама назва «флебологія» походить від грецьких слів phlebos («вена») і logos («наука»), тому флеболог – це лікар, який займається діагностикою вен і лікуванням таких захворювань, як тромбоз глибоких вен або варикозне розширення вен.

Напевно, не всі знають, що в нашій країні ще немає окремої медичної спеціальності під назвою флебологія, але лікарів, які спеціалізуються на лікуванні венозної системи, все частіше називають цим терміном. Кожен флеболог у Львові зазвичай є фахівцем і в інших галузях: наприклад, загальна хірургія, судинна хірургія, ангіологія, дерматохірургія, внутрішні хвороби, урологія або радіологія. Такий фахівець повинен мати знання та досвід у сфері профілактики венозної недостатності та супутніх захворювань.

Якими захворюваннями займається флебологія?

Флебологія в основному займається такими захворюваннями, як:

  • варикозне розширення вен,
  • Павутинні судини,
  • Варикозне розширення вен інтимних місць,
  • варикозне розширення вен сім’яного канатика,
  • венозні виразки,
  • венозний тромбоз,.

Коли варто відвідати флеболога?

Дослідження показують, що 40% жінок і 30% чоловіків в нашій країні страждають різними проблемами з венами. Однак мало хто усвідомлює, що неліковані захворювання вен можуть призвести до небезпечних для життя закупорок і утворення тромбів.

Симптомами, які вказують на те, що в наших венах відбуваються якісь тривожні процеси, можуть бути відчуття важкості в ногах і вечірні набряки ніг, особливо щиколоток, литок і стоп. Крім того, так звані телеангіоектазії, тобто червоні, фіолетові або сині «павучки», що з’являються на наших ногах, зазвичай вказують на хворобливі стани.

Слід пам’ятати, що якщо «зірочки» спочатку є лише естетичною проблемою, у разі запущеної венозної тромботичної хвороби ризик для здоров’я стає дуже високим. Якщо зміни прогресують і вени стають все більш помітними, необхідно вдатися до відповідного лікування, тому що з часом непомітні зірочки можуть перетворитися на варикозне розширення вен нижніх кінцівок, а з часом і на виразки на ногах. Варикозне розширення вен найчастіше з’являється у людей, які не займаються спортом, погано харчуються, страждають ожирінням і зловживають алкоголем.

Крім телеангіоектазії необхідно також звернутися до флеболога якщо у вас є:

  • Видимі через шкіру розширені та звивисті вени, що може свідчити про варикозне розширення вен
  • Набряк навколо щиколоток, який зазвичай посилюється наприкінці дня
  • Коричневе забарвлення шкіри та плями, які часто розташовані біля щиколоток
  • Рани на гомілках, що важко загоюються – виразки гомілок,
  • Судоми в литках і синці.

Причиною флебологічного лікування може бути запалення вен і розрив варикозних вен. До консультації флеболога варто спонукати також частий геморой, тобто анальний варикоз. Захворюваннями, які лікує цей лікар, також є тромбоз глибоких і поверхневих вен, атеросклероз.

Якщо захворювання вен не лікувати, вони можуть призвести до таких небезпечних для життя наслідків, як легенева емболія, тромби, артеріальна обструкція та гіпертонія. Основним обстеженням, на яке нас направить флеболог, є ультразвукова доплерографія, тобто візуалізаційне дослідження вен і артерій. На їх основі лікар-флеболог підбирає адекватну терапію з урахуванням поставленого діагнозу, включаючи оцінку прогресування захворювання. Лікування в основному включає лазерні, хірургічні та ін’єкційні процедури.

Лікування більшості захворювань венозної системи за допомогою сучасних методик на даний момент не вимагає госпіталізації, а повернення в повну працездатність можливо без складної і тривалої реабілітації.

Автор статті: inna.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*