Клуб “Вивчаємо видатні постаті України”. Розмова з Тарасом Лозинським про Романа та Маргіт Сельських - Блог про Львів

Клуб “Вивчаємо видатні постаті України”. Розмова з Тарасом Лозинським про Романа та Маргіт Сельських

Зустріч у ЛОНПБ

24 листопада 2022 року в «Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека відбулося чергове засідання клубу «Вивчаємо видатні постаті України», завданням якого було висвітлити постаті відомих українських художників Романа (1903-1990) та Маргіт Сельських (1900-1980), які мешкали недалеко від даної книгозбірні (вул. Академіка Павлова).

На захід запрошено талановитого митця, колекціонера, співзасновника Інституту колекціонерства, одного з упорядників альбому, присвяченого творчості Маргіт Сельської, – Тараса Лозинського та його дружину Роксоляну Лозинську. Модератор заходу – Наталя Звольська (завідуюча відділом науково-консультативної та методичної роботи ЛОНПБ). Учасники – екскурсоводи Львова та вимушено переселені до Львова люди.

На початку листопада 2022 року в “Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці”, у межах проєкту “Інноваційна бібліотека” (ініціатор – заступник директора Оксана Кумецька), започатковано клуб «Вивчаємо видатні постаті України», в якому заплановано цикл заходів, присвячених видатним постатям України. Лектор та модератор заходів – Наталя Звольська. Розмова про Романа та Маргіт – четверта з циклу.

Учасники заходу мали можливість почути надзвичайно цікаві спогади Тараса Лозинського про українських художників, львів’ян з солідним європейським вишколом Романа та Маргіт Сельську.

Говорили про Романа Сельського як про великого колориста, аристократа, митця із високою внутрішньою культурою, з ім’ям якого пов’язана Львівська школа живопису, що стала одним з феноменів українського образотворчого мистецтва.

Також читайте:   Чому не працюють "Однокласники"?

Тарас Лозинський подарував «Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці» книгу «Роздуми про спомин» (– Львів, 2022. – 180 с. : іл.) з авторським написом.

Для висвітлення постаті було використано та представлено літературу з фондів «Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки»:

Сельський Роман (1903-1990) / Любов Волошин. Митрополит Андрей Шептицький у творчих долях українських художників», ч. ІІ // Всеукраїнський освітньо-мистецький часопис Артклас. – 2017. – № 1 (Серія видань «Мойсей українського духа», книга 4);
Маргіт Сельська [Текст]: альбом / Упоряд. Тарас Лозинський, Ігор Завалій. Авт. передмови Євстахія Шимчук // – Львів-Київ: Інститут колекціонерства українських мистецьких пам’яток при НТШ, 2005. 128 с.

Розмова відбувалася за кавуванням-чаюванням.

«Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека» висловлює подяку Тарасові та Роксоляні Лозинським за роботу в клубі «Вивчаємо видатні постаті України» та щирі, відверті, цікаві спогади, а також екскурсоводам Львова та вимушено переселеним людям за підтримку.

01 грудня 2022 року о 14.00 в “Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці” (вул. Зелена, 24) відбудеться наступний захід клубу “Вивчаємо видатні постаті України” на тему “Володимир Патик”.

Автор статті: Наталя Звольська.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*