Провітрювання квартири взимку: чи варто провітрювати квартиру взимку? - Блог про Львів

Провітрювання квартири взимку: чи варто провітрювати квартиру взимку?

Провітрювання квартири взимку

З настанням холодів у кожному українському помешканні починаються дискусії про провітрювання. В сім’ї точно хтось буде відкривати вікно, а хтось одразу зачиняти. То як правильно?

Провітрювання квартири взимку – обов’язок, про який не варто забувати навіть при дуже низьких температурах. Його завдання – підтримувати циркуляцію повітря в приміщеннях, захищати від вірусів і бактерій, забезпечувати гарне самопочуття. Однак як провітрити квартиру взимку, щоб насолоджуватися свіжим повітрям і при цьому не втрачати тепло в квартирі?

Провітрювання будинку взимку особливо важливо для вашого здоров’я та благополуччя. Через низьку температуру за вікнами ми більше часу проводимо вдома, і при цьому боїмося, що надто охолодимо свою квартиру. Однак правильний підхід до теми провітрювання дозволяє підтримувати приємну температуру і, перш за все, здоров’я.

Найкраще, якщо квартира буде провітрюватися двічі на день. Корисною звичкою є відкривати вікно вранці, відразу після пробудження і ввечері перед сном. Щоб забезпечити належну циркуляцію повітря в квартирі, вікна не повинні бути відкриті весь день і створювати втрати тепла. Коротке, але інтенсивне провітрювання в зазначений час має перевагу в тому, що вранці, відразу після того, як встали з ліжка, ми, ймовірно, йдемо в туалет. Те ж саме ввечері перед сном. Так що це ідеальний час, щоб провітрити спальню і при цьому не замерзнути.

Крім того, не забудьте вимкнути опалення під час провітрювання кімнат. Це запобігає неправильній реакції термостата на холод, що надходить ззовні. Також важливо окремо провітрювати кімнати, що дозволить уникнути протягів, які можуть переохолодити квартири. Мінімальний час провітрювання будинку – 5-10 хвилин. Тільки після закінчення цього часу вікно можна закрити і знову відкрутити радіатор.

Багато хто задається питанням про те, як провітрити квартиру взимку і чи кілька хвилин провітрювання – це не мало? Однак цей час є оптимальним, оскільки дозволяє уникнути охолодження стін і пов’язаного з цим псування оздоблювальних матеріалів. Надмірного холоду не переносять деякі штукатурки, панелі підлоги та електронне обладнання.

Також читайте:   Переваги керамічної плитки для підлоги

Чому потрібно провітрювати квартиру взимку?

Регулярне провітрювання квартири дозволяє уникнути багатьох серйозних ризиків для здоров’я, серед яких:

Бактерії, віруси, цвіль і грибки – кожне повернення додому несе в собі ризик передачі хвороботворних мікроорганізмів, шкідливих для здоров’я. Вони можуть переноситися на руки, підошви взуття або елементи одягу. Сухе повітря і висока температура в квартирі сприяють розмноженню вірусів і бактерій .

Токсичні хімічні сполуки – кожен предмет у квартирі виготовлений із певного матеріалу, схожа ситуація з косметикою та миючими засобами. Також у багатьох квартирах використовуємо газові плити. Ці предмети можуть бути джерелом шкідливих газів, які подразнюють дихальну систему.

Висока вологість повітря – можливо, ви не зможете побачити її неозброєним оком, але приготування їжі, сушіння білизни, гарячі ванни та душ і навіть дихання підвищують вологість повітря в приміщенні. На щастя, регулярне відкривання вікна дозволяє відновити правильні параметри повітря, завдяки чому вам стає легше дихати і ви можете уникнути розвитку вже згаданих патогенів і мікроорганізмів.

Провітрювання квартири і його вплив на здоров’я

Обмеження доступу свіжого повітря до житлових приміщень може негативно вплинути на наше самопочуття та здоров’я. Занадто висока температура погіршує якість сну, ускладнює концентрацію, а також змушує нас почуватися млявими та не дуже продуктивними. Частими проблемами у людей, які не пам’ятають регулярно провітрювати приміщення, також є головні болі, подразнення горла та захворювання дихальних шляхів. Ми також піддаємося шкідливому впливу вже згаданих бактерій і вірусів, що не сприяє імунітету.

Автор статті: Януся.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*