Клуб “Вивчаємо видатні постаті України”. Розмова з Романою Патик про Володимира Патика - Блог про Львів

Клуб “Вивчаємо видатні постаті України”. Розмова з Романою Патик про Володимира Патика

Захід у ЛОНПБ

01 грудня 2022 року в «Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці» відбулося чергове засідання клубу «Вивчаємо видатні постаті України», завданням якого було висвітлити життя та діяльність українського живописця, пейзажиста, майстра натюрморту Володимира Патика (1926-2016).

На захід запрошено дружину Володимира Патика, лікаря-рентгенолога Роману Патик. Модератор заходу – Наталя Звольська (завідувач відділом науково-консультативної та методичної роботи ЛОНПБ). Учасники – екскурсоводи, мешканці Львова та вимушено переселені до Львова люди.

На початку листопада 2022 року в “Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці”, у межах проєкту “Інноваційна бібліотека” (ініціатор – заступник директора Оксана Кумецька), започатковано клуб «Вивчаємо видатні постаті України», в якому заплановано цикл заходів, присвячених видатним постатям України. Лектор та модератор заходів – Наталя Звольська. Розмова про Володимира Патика – п’ята з циклу.

Перш ніж в «Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці» відбулася зустріч з Романою Патик, модератор клубу «Вивчаємо видатні постаті України» Наталія Звольська, на запрошення Романи Патик, відвідала помешкання родини Патиків, в якому Романа Патик має бажання створити музей Володимира Патика.

В квартирі Патиків у першу чергу привертає увагу велика картина Володимира Патика «Суботів», з якою пов’язана надзвичайно цікава історія життя Майстра. Пані Романа детально розповідає не тільки про дану картину, а й про всі полотна, рисунки, речі, архівні матеріали, книги, які наповнюють теплом їхнє помешкання. Все тут має сенс, зміст, огорнуте любов’ю господині. Вразив портрет «Оксана», на якому, як виявилося, зображена відома українська театрознавець, режисер, етнограф, заслужена діячка мистецтв України Ірина Волицька. Колись, в юнацькі роки, її батько привів до Володимира Патика, а Маестро намалював портрет. Романа Патик показала образ Матері Божої з Ісусом, який вона потаємно колись привезла з Моринців після поїздки з Майстром на малу Батьківщину Тараса Шевченка.

Також читайте:   Футбол, який об'єднує...

До «Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки» Романа Патик завітала на свої іменини. Тому учасники заходу привітали її.

Романа Патик, розповідаючи про свого чоловіка, намагалася згадати багатьох людей, які йшли поруч з Маестро, зустрічалися на його шляху. Навіть тих, які не мали освіти, але вміли висловлювати чітко, лаконічно, правдиво свою думку. За словами п. Романи, Володимира Патика цікавило все: і бабуся з паличкою, і дідусь біля своєї земельки, і знищена церква…
Романа Патик подарувала «Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці» альбом, присвячений Володимиру Патику, одному з найяскравіших представників Львівської школи малярства. В альбомі представлені твори, що охоплюють усі періоди та жанри творчості Майстра.

Наталя Звольська продемонструвала учасникам заходу книгу українського маляра, іконописця, колекціонера Тараса Лозинського Роздуми про спомини, де є багато інформації й про Володимира Патика.

«Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека» висловлює подяку Романі Патик за подарований книгозбірні альбом, присвячений Володимиру Патику і за надзвичайно цікаву розповідь про Маестро.

08 грудня 2022 року о 14.00 в “Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці” (вул. Зелена, 24) відбудеться наступний захід клубу “Вивчаємо видатні постаті України” на тему “Роман Петрук”. Роман Петрук – учень Карла Звіринського, який відвідував його потаємну школу.

Автор статті: Наталя Звольська.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*