Найкращі гірськолижні курорти Європи: частина перша - Блог про Львів

Найкращі гірськолижні курорти Європи: частина перша

Найкращі гірськолижні курорти Європи

За певною іронією долі, перший локдаун через COVID збігся з епічними сніговими завалами в Альпах. З тих пір схили були безтурботно тихими, приймаючи переважно місцевих жителів, які змогли пройти через марафонську серію вимог до в’їзду. У сезоні 2022-2023 років практично повністю відновився гірськолижний туризм у Європі (але тільки не для українців, за зрозумілими причинами).

Тим не менше, знання про гірськолижні курорти зберігаємо актуальними, і до Вашої уваги пропоную свій ТОП-18 найкращих гірськолижних курортів Європи, розділений на 3 частини. Сьогодні перша з них.

1. Санкт-Моріц / St Moritz (Швейцарія)

На сході Швейцарії, на березі однойменного озера розташувався один із найкращих гірськолижних курортів світу. Саме тут, крім класичного катання на лижах, варто спробувати скелетон – швидкісний спуск крижаною трасою на спеціальних санях, скіджоринг – лижна їзда із собаками, а також катання на ковзанах при місячному світлі. Поїдьте на лижах до ресторану Chasellas, щоб скуштувати на його захищеній від сонця терасі неймовірний шніцель, а повернувшись до міста, завітайте до домашнього ресторану Veltinerkeller, щоб насититись тарілкою пасти та швейцарськими класичними стравами.

Санкт-Моріц

2. Церматт / Zermatt (Швейцарія)

Церматт – це перлина Альп, яка не залишить байдужими навість найбільш досвідчених лижників. Лижні траси тут високі, сухі, а їжа конкурує з їжею кращих ресторанів світу, особливо в класичних ресторанах Chez Vrony і Findlerhof, розташованих на схилах гір. Неодмінно здійсніть мандрівку на мальовничому маленькому поїзді залізниці Горнерграт.

Церматт

3. Кітцбюель / Kitzbühel (Австрія)

З його середньовічним центром з фресками та пастельними таунхаусами, Кітцбюель дав би фору Церматту на будь-якому альпійському конкурсі краси. Багата історія та неймовірні лижні перегони на горі Ханенкамм роблять Кітцбюель трохи схожим на швейцарський Санкт-Моріц.

Також читайте:   Музей ірландського віскі у Дубліні

Кітцбюель

4. Валь д’Ізер / Val d’Isère (Франція)

Валь д’Ізер – чи не найкращий французький гірськолижний курорт з його величезою із заплутаними хвилястими закарлючками картою трас. Втомившись від катання, неодмінно спробуйте вишукане гірське меню з арктичним коропом і раками на вечерю у ресторані L’Atelier d’Edmond (також є популярне, більш доступне меню бістро)

Валь д’Ізер

5. Суннмерські Альпи / Sunnmøre Alps (Норвегія)

Це просто ідеальне місце для скі-туру по фіордах! Скі-туризм поширений тут повсюдно, але мало хто робить це з такою ж відданістю, як скандинави, які кажуть “так фор турен” (дякую за екскурсію) після кожного катання. Норвегія має кілька особливо чарівних місць для цього, в тому числі Лофотенський архіпелаг і Лінгенські Альпи, далеко за Полярним колом. У той час як ці гори знаходяться біля відкритого моря, центральнонорвезькі Суннмьорські Альпи знаходяться в ландшафті величних фіордів, за півтори години їзди вглиб країни від прибережного міста Олесунн. Медитативні походи тут, як правило, винагороджуються епічними краєвидами фіордів. На відміну від Альп, обід тут – це зазвичай пікнік з рюкзаком, а вечеря – при свічках, з рум’яними щоками після сауни.

Суннмерські Альпи

6. Шамоні / Chamonix (Франція)

Існує багато суперечок щодо найкращого місця для фрірайду в Європі з аргументами на користь таких гарячих точок, як Монте-Роза в Італії чи Ріксгрансен на півночі Швеції. Але насправді Шамоні завжди було тим місцем, куди приїжджали гірськолижні і альпіністські гіди, щоб отримати професійну кваліфікацію, і куророт продовжує вабити їх назад. Чого тільки варта найдовша у світі гірськолижна траса Vallée Blanche (Біла долина), що простягається на понад 20 кілометрів! Меню розраховане на калорійне катання на лижах, із ситними французькими тарілками, млинцями, щедрими порціями плавленого сиру.

Шамоні

Автор статті: Jorgen.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*