Пальма-де-Майорка VS Глівіце: всі «за» і «проти». Частина перша - Блог про Львів

Пальма-де-Майорка VS Глівіце: всі «за» і «проти». Частина перша

Іспанія ?

У 2023 рік ми входимо не тільки з вірою в перемогу у війні з росією. Якщо казати про футзал, то у новий рік ми входимо з очікуванням на рішення УЄФА про місце проведення «Фіналу чотирьох» Ліги чемпіонів. Наразі нам відомо про двох претендентів на організацію та проведення вирішальних матчів футзальної Ліги чемпіонів у сезоні 2022/2023 р. р.

Варто зазначити, що наприкінці минулого року футзальна спільнота вже знала, що «Фінал чотирьох» Ліги чемпіонів сезону 2021/2022 р. р. відбудеться у Ризі. А ось про фінал 2023 року ми поки не говоримо. Тим не менш, у нас з’явилась можливість проаналізувати шанси Іспанії та Польщі на проведення у себе «Фіналу чотирьох» футзальної Ліги чемпіонів сезону 2022/23 р. р.

Іспанія. Пальма-де-Майорка. «Велодром Іллес Балеарс».

Ще наприкінці листопада «Пальма Футзал» оголосила про те, що вона подала заявку на проведення «Фіналу чотирьох» у себе вдома. Для того, щоб провести «Фінал чотирьох» у себе, іспанський клуб планує організувати свято на арені «Велодром Іллес Балеарс». Ця арена є по суті велодромом, однак «Пальма Футзал» має досвід проведення матчів на цій арені, оскільки саме тут вона проводила домашні поєдинки чемпіонату Іспанії з футзалу, поки не перебазувалась на «Палау Мунісіпаль д’Еспортс Сон-Моа».

Таке рішення віцечемпіона Іспанії полягає в тому, що «Велодром Іллес Балеарс» може вмістити більше глядачів, ніж «Палау Мунісіпаль д’Еспортс Сон-Моа» (саме на цій арені проходили матчі групи «В» Елітного раунду Ліги чемпіонів. – А. Т.), і, відповідно, більше підходить під вимоги УЄФА для проведення «Фіналу чотирьох». Окрім того, «Пальма Футзал» планує організувати шоу для вболівальників, яке може вивести «Фінал чотирьох» Ліги чемпіонів УЄФА з футзалу на новий рівень.

«ЗА»

Це, безумовно, цікавий варіант. Проведення «Фіналу чотирьох» футзальної Ліги чемпіонів на велодромі – це, як мінімум, цікаво. Немає сумнівів у тому, що «Пальма» зможе організувати свято. Тим більше, всі чудово знають, як іспанці вміють робити продукт з футзалу. Це було доведено багатьма роками існування ЛНФС. До того ж, «Пальма» зараз явно хоче стати новою силою в іспанському футзалі. І «срібло» минулого сезону та вихід у «Фінал чотирьох» Ліги чемпіонів у сезоні нинішньому – зайве тому підтвердження. Наразі «Пальму» вже сміливо можна вважати новим спортивним символом Балеарських островів, і там наразі дійсно футзальний бум. Щось подібне було на початку ХХІ століття, коли місцевий скромний футбольний клуб під керівництвом Ектора Купера творив сенсації як в іспанській Прімері, так і у єврокубках. І можна не сумніватись, що на матчах «Пальми» «Велодром Іллес Балеарс» буде заповнений вщент.

«ПРОТИ»

Якщо ми кажемо про те, що на матчах «Пальми» присутність глядачів буде гарантовано великою, то в інших поєдинках, де місцеві улюбленці не гратимуть, навряд чи буде спостерігатися глядацький інтерес. Хіба що на фінальному матчі, навіть якщо «Пальма» там не зіграє. І це – один зі звичних мінусів «Фіналів чотирьох», коли вони проходять на території однієї з команд-учасниць. Хоча, звісно, бувають винятки, але насправді той факт, що одна з команд має перевагу в контексті вболівальницької аудиторії, іноді серйозно впливає на атмосферу навколо змагань. Таке, до речі, зазвичай буває на матчах Попереднього, Основного та Елітного раундів, і це явно не йде на користь популяризації футзалу.

Також читайте:   Футзал. Третя Ліга. Сокіл 8:3 Фестиваль (Воробус знову в грі)

Ще один аргумент проти «Пальми Футзал» та її заявки на «Фінал чотирьох» – це те, що УЄФА протягом кількох останніх років робить практику проведення «Фіналу чотирьох» футзальної Ліги чемпіонів на нейтральних майданчиках. Востаннє одна з команд-учасниць «Фіналу чотирьох» Кубку УЄФА / Ліги чемпіонів приймала у себе вирішальний етап змагань у 2020 році. Нагадаємо, що тоді у планах УЄФА було проведення «Фіналу чотирьох» другого сезону Ліги чемпіонів на нейтральній території, а саме – у столиці Білорусі, Мінську. Проте, спалах коронавірусу та нестабільна політична ситуація у Білорусі призвели до того, що «Фінал чотирьох» у Мінську так і не відбувся та був зіграний восени у Барселоні (тоді як раз «Барселона» і здобула трофей. – А. Т.). Після цього вирішальний етап Ліги чемпіонів уже двічі проходив на нейтральній території. Спочатку – у 2021 році у Задарі (у форматі «Фіналу восьми»), а потім – у 2022 у Ризі (у форматі «Фіналу чотирьох»). Тобто, з цієї точки зору, Глівіце має деяку перевагу над іспанською заявкою на фінал.

І ще потрібно звернути увагу на один момент, який може бути не на користь проведення «Фіналу чотирьох» Ліги чемпіонів саме на «Велодром Іллес Балеарс». Річ у тім, що у поточному сезоні Іспанія вже приймала у себе один футзальний топ-захід – це Євро-2022 (U-19). Тому, якщо подивитись на цей момент, то теоретично Іспанія може прийняти у себе дві топ-події з футзалу протягом сезону. З одного боку – це добре, адже про те, яке ставлення до футзалу в Іспанії, всі добре знають. Але з іншого боку – чи не забагато для Іспанії (при всій моїй повазі до іспанського футзалу! – А. Т.) мати у себе дві топ-події протягом сезону? У контексті цього також варто нагадати один цікавий факт: за всю історію футзальних єврокубків Іспанія приймала у себе шість Турнірів європейських чемпіонів (1991, 1994, 1995, 1998, 2000, 2001), чотири розіграші Кубку володарів Кубків (1990, 2003, 2005, 2007) (тут варто зазначити, що і Кубок європейських чемпіонів, і Кубок володарів Кубків не були офіційними турнірами, а перший розіграш футзального Кубку Кубків узагалі складався з одного поєдинку, який проходив у Барселоні. – А. Т.), чотири «Фінали чотирьох» Кубку УЄФА (2007, 2012, 2016, 2018) та один «Фінал чотирьох» Ліги чемпіонів (2020). Також можна сюди додати, що з 2001 по 2006 роки, коли протистояння між фіналістами Кубку УЄФА складалися з двох матчів, іспанські команди грали у вирішальних поєдинках у 2002, 2003, 2004 та 2006 роках, і, відповідно, один з поєдинків фіналу гарантовано проходив саме в Іспанії. І це ми ще сюди не додали жіночий Турнір європейських чемпіонів (зокрема, цей турнір у 2012 році проходив у іспанському Луго. – А. Т.). Тобто, як ми бачимо, вирішальні події у європейському футзалі дуже часто проходять в Іспанії.

Далі буде…

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*