Як обрати категорію торгової марки під час її реєстрації? - Блог про Львів

Як обрати категорію торгової марки під час її реєстрації?

реєстрація торгової марки

Торговий знак – доволі розширене поняття, об’єктом якого можуть бути кілька зовсім різних позначень: від логотипа чи пакування до назви компанії, її слогану, персонажу тощо. Реєстрація ТМ в Україні відбувається як для однієї з таких категорій, так і для їхньої комбінації. Ви можете обрати відразу кілька груп – усе залежатиме від категорії та масштабів бізнесу, його концепції та особливостей.

Нижче ми розповімо, як визначитись, який саме клас товарного знаку вам потрібен та як правильно його продумати, аби отримати оригінальну й унікальну ТМ?

Які бувають класи торгових марок?

Реєстрація торгової марки дозволяє отримати можливість захистити своє право на інтелектуальну власність, якщо треті особи захочуть скористатись впізнаваністю вашого бренду. Сьогодні до поняття ТМ належить кілька різних категорій знаків:

  • логотип та етикетка бренду;
  • дизайн пакування;
  • назва юридичної особи або ім’я фізичної особи;
  • персонажі або псевдоніми;
  • поєднання кольорів або один відтінок;
  • звукові сигнали: пісні, мелодії, окремі звукові позначення тощо.

Звісно, не потрібно обмежуватись лише одним знаком. Ви також можете зареєструвати відразу кілька категорій, позначивши себе таким чином як власника ТМ. Це дозволить захищати себе та свій бренд від плагіату та недобросовісності конкурентів.

Як обрати категорію торгової марки?

Існує кілька рекомендацій, як правильно обрати категорію та позначення товарного знаку:

  • сформулюйте назву, яка б не перераховувала ваші товари та послуги, а описувала їх;
  • для позначення унікальності та виділення бренду краще уникати загальних найпоширеніших слів;
  • назва не має складатись лише з однієї літери, проте в логотипі можна використовувати лише одну стилізовану під ваш бренд букву;
    будь-яке словесне та графічне позначення не має порушувати норми моралі та гуманності.

Як перевіряється унікальність торгової марки?

Одним із найголовніших етапів реєстрації торгової марки є проходження перевірки. Експертиза здійснюється в кілька етапів. Спеціалісти мають переконатись, що товарний знак, який ви плануєте використовувати, є на 100% оригінальним та унікальним. Будь-які схожості з іншими брендами можуть вважатись плагіатом та відправлятись на доопрацювання.

Щоб пройти перевірку, потрібно надіслати до комісії усі позначення, які ви плануєте використовувати як торгову марку. Краще скористатись послугами експертів, які допоможуть зібрати потрібну документацію та проконсультують з усіх питань. Патентно-юридичне агентство Wise Group займається підготовкою та всіма роботами з реєстрації товарного знаку в Україні, здійснює попередню перевірку на оригінальність, аби ви змогли з першого разу пройти всі експертні комісії.

Головне – завчасно визначитись, які саме категорії ТМ будете використовувати та продумати їхній дизайн таким чином, аби він не виглядав схожим на товарні знаки ваших конкурентів.

Автор статті: Jorgen.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*