Komari Albert: «Галицька здоба має усі шанси на прохід у Фінал восьми Кубка України» - Блог про Львів

Komari Albert: «Галицька здоба має усі шанси на прохід у Фінал восьми Кубка України»

Альберт

Кубкове протистояння між футзальним клубом «Галицька здоба» та «Урожаєм-Сітка-Захід» – це вже історія. Тому вже зараз, коли емоції трохи вщухли, клубна пресслужба «пекарів» завітала до людини, без якої би не зміг жити цей вид спорту. Стосується це у першу чергу інформаційної складової – Komari Alberta.

Саме із пресаташе ФК «Урожай-Сітка-Захід», АФЧО ми поспілкувалися про львівсько-чернівецьке протистояння, сучасний футзал, проблеми з його висвітленням і не тільки.

– Альберте, «гаряче» питання, які враження залишилися від протистояння між ФК «Галицька здоба» та «Урожаєм-Сітка-Захід»? Чого не вистачило чернівчанам аби пройти у наступний раунд змагань?

– Складно відповісти. Багато в чому рівні команди, обидві заслуговували на прохід далі. Особливий респект «пекарям»: обрали єдину, напевно, правильну тактику на матч-відповідь і просто не дали розвернутися супернику, який вміє і понад усе любить атакувати. Грамотна гра в обороні, воротар на місці, впевненість і спокій – ось те, що й визначило переможця у цьому протистоянні. Якщо б команди грали на зустрічних курсах, як у першій грі, то «Урожай-Сітка-Захід» мав би шанс на перемогу. А от долати таку «розумну» оборону чернівчани категорично не вміють, тому що на Буковині не мають суперника з такою дисципліною. Якщо опанують цю науку – тоді буде інша розмова.

– Як ви вважаєте, чи може львівська команда пройти у фінал восьми національного Кубку?

– Безумовно, львів’яни мають усі шанси пройти у вісімку кращих цьогорічного Кубку України. Хороша команда, з сучасною тренерською думкою і майстерними, досвідченими гравцями. Бачив багато ігор «Львівської здоби» і враження – більше ніж позитивне. Бажаю вам вийти у вирішальні кубкові баталії!

– Загалом як оціните виступ вашої команди у змаганнях за національний трофей у порівнянні з минулим роком?

– Дуже протилежні враження, емоції і думки. Могли би краще. Ніби ретельно готувалися до сезону, будували команду спеціально до Кубку України. Але, як бачимо, або недопрацювали, або занадто рано повірили в себе, або неправильно побудували систему підготовки. З іншої сторони, на жаль, «Урожай», схоже попав у «функціональну яму»: розпочинаючи з кубкового протистояння у Львові й по сьогодні команда зіграла 6 матчів. У них – 3 поразки і три нічиї… Кубок України з футзалу – поразка і нічия, Чемпіонат Чернівців з футзалу – нічия (і дві перенесених гри), Чемпіонат Чернівецької області з міні-футболу – дві поразки й нічия. Такої «темної» і жахливої серії невдалих ігор не було за всю історію існування команди… Висновок – скоріше за все, неправильна побудова процесу підготовки й тренувань. А минулий сезон… Звичайно, він був значно веселішим, позитивнішим і значно більш вдалим, аніж цей. Та й гра команди була значно цікавішою. Ну, що маємо – те маємо…

– Переходимо до справ місцевих. Ви є головою пресслужби як «Урожаю-Сітки-Захід», так і місцевої Асоціації. Розкажіть на якому етапі розвитку перебуває місцевий футзал: інфраструктура, інформаційне забезпечення тощо.

– Найскладніше питання. Маємо лише один єдиний зал для ігор чемпіонату в Чернівцях. Було два, але інший, сучасніший, віддали повністю під чемпіонат України з волейболу. А в «Олімпії» – багато проблем: освітлення не те, час під аматорський футзал у комплексі дуже обмежений, ті самі відключення електроенергії і, відповідно, інтернету. Негативу багато. І можливостей для вирішення цих проблем, на жаль, схоже, нема. Щодо чемпіонату, то тут давно потрібно було б зробити поділ на ліги, оскільки майже кожного року як мінімум третина команд – доволі низького рівня. Але… Все впирається в місце проведення змагань!!! Часу для, скажімо, двох ліг, в «Олімпії» просто не знайдеться… Інформаційне забезпечення в основному йде від мене, частково щось подає один із міських спортивних порталів, але саме «частково». І, як то кажуть, не було б щастя, та нещастя допомогло. Через ковід-карантин, коли глядачів у зал не пускали, відкрив власний Youtube-канал, де розпочав транслювати в записі матчі обласних і міських чемпіонатів. Та й тут не все гаразд: далеко не всі команди підтримують ці відео трансляції, тому й далеко не всі ігри можна побачити.

Також читайте:   Олег Селедець: «Галицька здоба додає колориту чемпіонату Городоччини»

– Як ви вважаєте, що треба зробити аби гра «5 на 5» в Україні стала більш популярнішою й попит серед глядачів зростав?

– Більше телетрансляцій, постійна присутність на телеканалах, рекламування існуючих Youtube-каналів. Без цього – ніяк. Популярність футзалу значно виросла протягом останніх років, але перспективи його – значно більші! Плюс – вводити футзал у програми викладання середньої і вищої спеціальної освіти. Скажімо, університети, інститути й коледжі точно могли би включити футзал у програму…

– Чи не здається вам що футзальні клуби мають дуже слабу інформаційну політику, адже на пальцях рук можна порахувати кількість клубів, які мають свої пресслужби. Як зробити так аби пішли зрушення у цій справі?

– Питання найболючіше. Не буду приховувати: у нас на Буковині з існуючих команд майже ніхто не хоче (!!!) інформаційної підтримки! Чомусь не зацікавлені в цьому.

А) Є лише кілька команд, які заявляються щороку, але й вони «пропадають» час від часу. Наприклад, «Урожай», «Рокитне-Стальнівці», «Аматор», Чернівецький рятувальник» – от і все з тих, які є незмінними учасниками чемпіонату. «Том-Студіо» – то є, то нема, а «ДВ-Транс», «Варатик», «ДЮСШ-1» і «Radent» існують у футзалі лише останніх два-три роки… Б) Свої сторінки мають лише «Урожай», «Radent» і «Фазенда», та й то, скоріше, не від власного бажання, а від пропозицій своїх пресаташе))) При цьому перші дві – мої)))
В) Зрозуміло, що вся заминка – у грошах. В Україні – складна економічна ситуація, й утримувати команду – задоволення не з дешевих. Але й тут незрозуміло: зарплату платити гравцям – не проблема, а от висвітлення виступів команди – проблема. Більшість команд просто не зацікавлені в цьому і абсолютно незрозуміло чому. До речі, це ж стосується і великого футболу, і міні-футболу, тут усе однаково погано… Хтось жаліє кошти на пресслужбу, хтось просто «топить» кошти для себе самого. А з часом навіть не буде що згадати, бо не було ні публікацій, ні трансляцій. До прикладу, з 13-ти команд чемпіонату відео трансляції забезпечують лише 9.
Г) Як вийти з цієї ситуації – просто не знаю. Якщо в цьому не зацікавлені самі клуби – тут нічого не зробиш. Адже робота тієї ж пресслужби – теж робота, і далеко не на волонтерських засадах. Пропозиції командам надаються, але…

– І останнє запитання, а як Альберт потрапив у футзал. Можливо колись також займався цим видом спорту?

– Колись дійсно грав. Але так, просто, збиралися з хлопцями. Проте, оскільки буковинський футзал є частиною Асоціації футболу Чернівецької області, був «змушений» займатися і цим (сміється – авт.). Тепер футзал і міні-футбол для мене – найулюбленіші дисципліни, і кожного року з нетерпінням чекаю на зиму, щоби насолоджуватися ними.

Розмовляв Ігор Воробій, пресслужба ФК «Галицька здоба»

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*