Молодіжна Екстра-ліга (U-20): підсумки сезону - Блог про Львів

Молодіжна Екстра-ліга (U-20): підсумки сезону

Молодіжна Екстра-ліга

Отже, чемпіонат України (U-20) серед команд Молодіжної Екстра-ліги сезону 2022/2023 р. р. добіг свого кінця. Яким був цей чемпіонат – перший у категорії U-20? Про це ми і поговоримо. Окрім того, ми розберемо гру команд-учасниць по ходу сезону, а також трохи пройдемось по персоналіях, визначимо тих, хто, на нашу думку, найбільш вдало проявив себе протягом чемпіонату, а також проаналізуємо плани на майбутнє.

Сезон 2022/2023 р. р.

Почнемо з головного – про вікову категорію U-20. У цьому сезоні чемпіонат Молодіжної Екстра-ліги не проходив у звичній категорії U-19. У команд-учасниць була можливість заявити також гравців 2003 року народження, для яких це була, мабуть, хороша нагода нарешті заявити про себе. Хоча при цьому, тут грали і деякі гравці з досвідом виступів у юніорській збірній України (зокрема, Артем Щур, який грав за «SkyUp-2». – А. Т.). Але основний акцент мав би бути на юнаках 2004 року народження, тобто – на потенційних кандидатах до юніорської збірної України. Щоправда, якби у цьому сезоні Молодіжної Екстра-ліги взяли участь «Ураган», «Кардинал-Рівнестандарт» та «КІВС», то було би цікавіше (хоча вже ближче до закінчення сезону була думка від головного тренера ФК «Угорники» Олександра Дем’янчука, що його команда теж могла би заявитись у МЕЛ, і вона би там не загубилась, а «Угорники», між іншим, поки що єдиний переможець чемпіонату України (U-17) у Першій лізі. – А. Т.). Однак, на жаль, ці команди не заявились у Молодіжну Екстра-лігу. Тим не менш, на старт вийшли п’ять команд, і це вже був прогрес, оскільки у минулих сезонах МЕЛ участь брали стабільно по три команди. Тобто, п’ять команд – це вже прогрес. А якби додались сюди ще зазначені вище команди, то, погодьтесь, було би ще цікавіше. Але той факт, що на старт сезону вже вийшли п’ять команд, а не три – це вже прогрес. Інша справа, що вже після першого кола знялася зі змагань команда Коцюбинської ДЮСШ. Однак, на жаль, є ситуації, які далеко не завжди залежать навіть від організаторів змагань. І ситуація щодо зняття Коцюбинської ДЮСШ – одна з таких.

Також варто сказати кілька слів про те, що чемпіонат Молодіжної Екстра-ліги є ніби-то турніром без якогось особливого сенсу, і що Молодіжна Екстра-ліга нікому не потрібна. По-перше – Молодіжна Екстра-ліга потрібна. Вона полегшує перехід юних футзалістів від юнацького до дорослого футзалу. По-друге – Молодіжна Екстра-ліга створена для того, щоб там мали практику потенційні гравці юніорської збірної України. На жаль, у цьому сезоні через відсутність чемпіонату України серед команд Першої ліги, як такого, дублюючі команди деяких клубів VBET Екстра-ліги грають на регіональному рівні. Хоча думка автора така, що вони могли би зіграти в МЕЛ, і від цього виграли б усі. Однак, сподіваємось, що поступово молодіжні склади клубів VBET Екстра-ліги все-таки ставатимуть учасниками МЕЛ. По-третє – треба віддати належне і Комітету дитячо-юнацького футзалу АФУ, і командам-учасницям та подякувати їм за те, що в такий час, коли йде повномасштабна війна, чемпіонат України (U-20) серед команд Молодіжної Екстра-ліги все-таки відбувся. І по-четверте – давайте подивимось на інші країни. Зокрема, у таких провідних футзальних країнах, як Італія та Португалія, є молодіжні чемпіонати у категоріях U-19. У сусідній Словаччині є Екстраліга (U-20). У Польщі – чемпіонат U-19. І одразу питання: молодіжні чемпіонати в цих країнах теж не мають ніякого сенсу? Подивіться, наприклад, на склад юніорської збірної Португалії, яка минулого року стала віцечемпіоном Європи. Майже всі гравці з того складу ще навесні грали у чемпіонаті Португалії (U-19). А деякі гравці грають там і зараз, оскільки підходять за віком. Тобто, сенс насправді є. Інша справа – це те, що наразі в Україні війна, і не всі команди мають гравців вікової категорії U-19 (про U-20 навіть і казати, мабуть, не треба). Окрім того, навіть ще до початку повномасштабної війни далеко не всі клуби VBET Екстра-ліги мали у своїх структурах молодіжні склади. І в цьому плані доведеться зробити ще багато роботи для того, щоб розбити цю стіну.

Також читайте:   Кубок України серед ЗВО (жінки): трофей вперше їде у Харків

А поки що – дякуємо Збройним Силам України, Комітету дитячо-юнацького футзалу АФУ та командам-учасницям цього сезону МЕЛ за те, що цей чемпіонат відбувся. і починаємо «розбір польотів», який стосується як команд, так і окремих гравців.

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*