Підготовка авто до весни: чек-лист

Підготовка авто до весни: чек лист

Зима – виклик не тільки для водія, а й автомобіля, тому перед початком нового сезону потрібно трохи підготуватися. Для багатьох – це не просто клопіт, потрібно виділити час, гроші, визначити першочергові завдання, що створює додаткові труднощі. Дізнаємося, що буде потрібно, підрахуємо вартість КАСКО або автоцивілки, перевзування, очищення. У деяких випадках знадобляться послуги СТО, а в деяких можна цілком впоратися самому.

Для чого потрібна підготовка?

У зимовий період машина піддається впливу низьких температур, бездоріжжю, вологи, внаслідок чого механізми зношуються набагато швидше. Переважно на це впливають такі чинники:

  • Реагенти та сіль із піском – поєднання діє як отрута на будь-який механізм й метал.
  • Сніг, вода, волога, сльота, бризки від інших машин і власних коліс – шкодять кузову, днищу, двигуну, іншим елементам
  • Коливання температур – впливає абсолютно на всі матеріали – метал, пластик піддаються корозії, деформації, може збільшитися крихкість.
  • Складнощі пересування – «б’ють» насамперед по гальмівній системі, днищу, кузову, обшивці, підвісці, розвалу-сходженню, дисках.

Страховка

Після зимового застою рух на дорогах значно збільшується. Виїжджають ті, хто не ризикнув їздити за поганих умов, дачники, відпочивальники, мотоциклісти, велосипедисти, власники електронного транспорту. Тому подбати про наявність страховки варто заздалегідь, тим більше, що вартість КАСКО набагато менша, ніж ремонт будь-якого механізму чи деталі в авто.

Перевзування

З приходом стабільних теплих днів потрібна заміна шин на літній варіант. У деяких випадках може знадобитися не просто поміняти гуму, а й купити нову. Також зверніть увагу на стан дисків, щоб вони були не деформовані, без корозії.

Ретельна мийка

Ще один пункт витрат на якому не варто економити. На автомийці потрібно ретельно очистити всі елементи агрегату від бруду, агресивних речовин. Звичайно, можна це зробити самому, але в цьому разі потрібне професійне очищення не тільки зовнішнє, а й внутрішнє, з особливою увагою на кузов, паливний бак, двигун, днище. Після просушування перевірте якість покриття, чи немає окислення, іржі.

Гальмівна система

Після зимового навантаження вона потребує особливої уваги, тим паче, що крім цього може значно накопичити вологу й відмовити у відповідальний момент. Перевірте герметичність шлангів, виключіть протікання, низький рівень рідин.

Рульове управління

Помітили, що при підвищенні швидкості авто починає «йти» в бік? Проблема з якою стикається навесні більшість водіїв. Це відбувається найімовірніше через люфт в управлінні. Тому перебуваючи на СТО заодно проведіть діагностику розвалу-сходження і за необхідності його відрегулюйте.

Акумулятор

До закінчення зими він зазвичай енергетично виснажується. Перевірте індикатор заряду, огляньте клеми на предмет окислення.

Висновки

Закінчився найскладніший період року – зима, після якої будь-яке авто потребує догляду та доповнення. Також може знадобитися чистка фар, склоочисної системи, салону, заміна рідин. Краще заздалегідь подбати про це питання, ніж дійти до значної несправності й аварії.

Джерело: Green Travel.

Автор статті: Jorgen.



Також раджу прочитати:

1 коментар може ще щось напишете?

  1. Сергій 05.09.2023 пише:

    Весною, так само як і восени, автомобіль потрібно перевіряти. Розбирати та перевіряти гальмівну систему, міняти колеса і т.д. Звісно, для цього потрібно мати якісний та надійний інструмент, який не буде ламатися після першого використання.

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*