Що таке метод Каллана для вивчення іноземної мови?

Метод Каллана

Метод Каллана – це метод навчання іноземної мови, який зосереджується на спілкуванні. Заняття проходять дуже динамічно – багато аудіювання, розмови та повторення. Навчання може проходити q онлайн, що активно використовували школи в часи пандемії і продовжують зараз.

Здебільшого метод використовують для навчання англійської мови, хоча цілком підійде і для вивчення інших мов світу, наприклад, іспанської (детальніше про це читайте тут – https://smile-school.kiev.ua/espanol/).

Як виглядають заняття за методом Каллана?

Заняття, що проводяться за методом Каллана, полягають в обміні питаннями та відповідями з викладачем з використанням нововивченої лексики. Учитель знайомить студентів із новим питанням – він не перекладає його на рідну мову, щоб звикнути думати іноземною мовою. Потім учитель залучає студентів до відпрацювання щойно вивчених питань, ставлячи запитання, на які студент повинен відповісти повними реченнями. І якщо учень робить помилку, вчитель одразу її виправляє. Він повторює неправильну відповідь, а потім вимовляє правильну, щоб учень міг почути різницю.

Все це відбувається в дуже швидкому темпі – це для того, щоб призвичаїти студентів до природного темпу носіїв мови (рідко можна зустріти людей, які щодня говорять дуже повільно і чітко, як це зазвичай роблять викладачі на уроках мови). Важливим аспектом занять, що проводяться за методикою Каллана, також є постійне повторення матеріалу. Нові поняття повторюються на початку наступного уроку, а потім використовуються в іншому контексті. Настільки важливо, що, згідно з кривою забування, ми забуваємо 50% того, що дізнаємося через годину.

Чим особливий метод Каллана?

Заняття за Калланом можуть стати несподіванкою для людей, які звикли сидіти за столом і мовчки слухати, поки вчитель говорить. На цих заняттях немає суцільного розв’язування граматичних вправ – тут важлива бесіда. Тому люди, які вперше стикаються з цим методом, можуть бути налаштовані дещо скептично. Що дає вам навчання за методом Каллана?

  • подолання мовного бар’єру;
  • вправи на пам’ять;
  • навчання вимови;
  • звикання до мови;
  • вивчення лексики;
  • вправляння у створенні повних і вичерпних речень.

метод Каллана

Чи є метод Каллана найефективнішим методом вивчення іноземної мови?

Не існує ідеального й завжди ефективного методу навчання, який би спрацював на 100%. Яким би ефективним не був метод навчання, ви не можете очікувати, що він працюватиме для всіх. І чому метод Каллана (і всі інші) підійдуть не всім? На це є кілька причин:

  1. Мотивація. Наша мотивація до навчання дуже важлива. Якщо мати правильну мотивацію, то ефективність усіх методів навчання буде вищою.
  2. Особистість. Нам буде легше вчитися, якщо наш метод навчання буде адаптований до нашої особистості. Якщо ми сором’язливі та не любимо говорити публічно, вивчення методу Каллана буде для нас надзвичайно стресовим, через що нам буде важко зосередитися.
  3. Стиль навчання. Більшість із нас знають, як ми найкраще засвоюємо знання. Ми запам’ятовуємо краще, якщо щось записуємо, а може, нам достатньо лише того, що хтось скаже нам про це вголос. Залежно від цього може виявитися, що даний метод навчання нам просто несумісний.
  4. Спосіб проведення занять. Іноді важлива не стільки методика викладання, скільки хід заняття. На хід мовних занять може впливати багато факторів, які не мають нічого спільного з методикою навчання: участь викладача, мотивація групи д про навчання, і навіть години, в які проходять заняття. Усі ці фактори можуть порушити наше навчання та зробити навіть найкращий метод навчання невдалим.

За допомогу у підготовці матеріалів для статті висловлюю вдячність співробітникам школи мов Smile School – https://smile-school.kiev.ua/, яка активно застосовує метод Каллана на своїх заняттях.

Автор статті: inna.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*