Електрик: особливості професії - Блог про Львів

Електрик: особливості професії

електрик

Електрик – фахівець із встановлення, технічного обслуговування та ремонту систем подачі електроенергії. В силу обставин, що склалися сьогодні, ця професія стала особливо затребуваною. Терміновий ремонт мереж, відновлення зруйнованих ЛЕП, поточне обслуговування підстанцій – все це роблять електрики. І саме завдяки їм кожен будинок має світло.

Електрик може займатися будь-яким електроустаткуванням:

  • генераторами;
  • електродвигунами;
  • телеавтоматикою тощо.

В цілому до інструкції такого фахівця можуть входити різні обов’язки: від розробки систем енергетичного забезпечення об’єктів нерухомості до їх поточного обслуговування. Наприклад, вакансії електрика у великих населених пунктах нерідко мають на увазі найм обслуговуючого персоналу, але на станціях, що генерують світло, ця ж професія позначає зовсім інші обов’язки. Висока напруга, необхідність виконувати свою роботу на великій висоті (а іноді й навпроти під землею), ризик отримання травм – це лише невеликий перелік умов, з якими доводиться ставатися електрикам.

Можливості кар’єрного зростання

Провідний інженер підстанції, головний електромонтер та навіть керівник силової підстанції на залізничній лінії – всі ці посади неможливо обійняти без відповідної освіти.

Але при цьому варто розуміти, що у електриків є різні групи допусків, кожну з яких фахівець отримує в міру набору досвіду:

  • I – фахівець-початківець, який має право працювати з електрикою на потенційно безпечних об’єктах (квартири та приватні будинки, лінії електропередачі до 380 Вольт, підприємства легкої промисловості тощо.).
  • II та III. Люди цих категорій можуть працювати з електричними установками напруженістю до 1000 В. Це електротехнічний персонал. Як правило, другу групу отримують після стажування по закінченню навчального закладу.
  • IV і V. Сюди відносяться інженери-електрики з більшим практичним досвідом, а також керівники ділянок силових підстанцій та установок, що виробляють електрику.

електрики

Необхідні навички

Професія електрика тільки на перший погляд може здаватися простою. Насправді вона вимагає наявності великої кількості знань, у тому числі в галузі математики та фізики. Також тут потрібні:

  • технічне мислення;
  • відмінна дрібна моторика, тому що дуже часто доводиться працювати з дрібними виробами;
  • хороший зір;
  • відповідальність (залежно від категорії та займаної посади вона може бути не лише моральною, а й матеріальною);
  • акуратність й уважність.

Крім того, варто зазначити, що кожен електрик щорічно має проходити медичну комісію, під час якої перевіряють зір та опорно-руховий апарат, нервову та навіть кісткову системи.

Автор статті: Jorgen.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*