Властивості та призначення пропіленгліколя - Блог про Львів

Властивості та призначення пропіленгліколя

Пропіленгліколь

Хімікати заполонили дуже багато сфер нашого життя. Їх ми зустрічаємо на етикетках продуктів харчування, косметичних та лікарських засобів тощо. Яку саме функцію виконує пропіленгліколь та як він допомагає нам у житті?

Що таке пропіленгліколь

Пропіленгліколь – це рідина, яка має хімічну формулу С3Н8О2 та не має запаху та кольору. Він є гігроскопічною речовиною, що створює багато запитів «пропіленгліколь купити» виробниками для використання у певних видах промисловості. З його фізичних властивостей можна виділити те, що він має дві гідроксильні групи, тому може легко взаємодіяти з водою та розчинятися в ній. Він також є розчинником багатьох органічних сполук, в які входять: ацетон, бензин, смоли, різноманітні масла тощо. Густина даної речовини складає 1,036 г/см3, а точка кипіння приблизно 188 градусів. Серед хімічних властивостей пропіленгліколя:

  • Може бути окислений до пропандіолу та служити завдяки цьому прекурсором для виробництва виробів з поліестеру, а також поліестерових смол.
  • Дана речовина стійка до окислення при стандартних умовах зберігання. Проте окисляється при взаємодії з кислотами за наявності каталізатора або при умові високих температур.
  • Під високим тиском та при наявності каталізатора може бути гідрогенований до пропандіолу.

Пропіленгліколь не є небезпечною речовиною, тому немає особливих правил, як з ним взаємодіяти. Єдине, що він може загорітися при взаємодії з вогнем при прямому контакті з ним.

Сфери використання пропіленгліколю

Де саме може бути використана речовина, яка так сильно багата різноманітними практичними фізичними та хімічними властивостями? Цей хімічний елемент має великий вплив на сучасний світ та широке застосування в різних ґалузях промисловості, з який найпопулярнішими є:

  1. Косметична промисловість. Пропіленгліколь використовують як розчинник та зволожувач у майже всіх косметичних засобах, які ви можете знайти у себе вдома. Завдяки своїй гігроскопічності його активно додають у крема, лосьйони, гелі для душу, маски для обличчя, а також у багато продуктів для догляду за волоссям.
  2. У фармацевтичній промисловості його використовують як емульгатор для лікарських засобів, антифризу для лабораторних термостатів, а також як засіб для зберігання крові.
  3. У харчовій промисловості пропіленгліколь також активно використовують завдяки його здатності утримувати вологу. Додаючи його у кондитерські вироби, морозиво та різноманітні соуси – вони довше тримають свій свіжий вигляд та смак.
  4. Використовується у промисловості штучних волокон.
  5. З пропіленгліколя виготовляють лаки та фарби різного призначення: від будівельних робіт до косметичних продуктів.

Пропіленгліколь – дуже популярна наразі речовина, яку вигідно використовувати підприємцям.

Автор статті: inna.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*