Ліга чемпіонів: відлуння «Фіналу чотирьох» у Майорці - Блог про Львів

Ліга чемпіонів: відлуння «Фіналу чотирьох» у Майорці

Відлуння

5280 – саме стільки глядачів дивились фінал Ліги чемпіонів між «Пальмою Футзал» та «Спортінгом» на трибунах «Велодром Іллес Балеарс». З одного боку – непогано. З іншого – було заявлено, що на «Фінал чотирьох» «Велодром» може вмістити вдвічі більшу кількість глядачів.

Тут одразу потрібно сказати, що «Велодром» може вмістити близько 6600 глядачів. Тобто, на трибунах дійсно був майже аншлаг. Але якщо порівняти з Ригою, то там на фіналі між «Спортінгом» та «Барселоною», мабуть, було більше народу (тут може підтвердити чи спростувати інформацію Михайло Солдатенко – він там був фотографом від футзального порталу «5х5». – А. Т.). І це – при тому, що Латвію складно назвати футзальною країною, при всій повазі до неї. Але тоді організаторські здібності президента Федерації футболу Вадим Лашенко допомогли зробити дійсно класний «Фінал чотирьох». Хоча нинішній «Фінал чотирьох» все-таки увійшов в історію – ще ніколи фінал головного футзального єврокубкового турніру не проходив на велодромі. І з цієї точки зору це був дійсно новий та цікавий досвід.

Але водночас щось підказує, що якби цьогорічний фінал проходив у Глівіце, то там точно можна було би розраховувати бодай би на 8000 глядачів, а то і на «десятку». Але тоді у «Пальми» не було би такої підтримки, яка була на «Велодромі». І, можливо, команда з Балеарських островів тоді не перемогла би у фіналі.

Але це вже історія. Єврокубковий сезон 2022/2023 років завершений. Залишається лише найспекотніша стадія у багатьох європейських чемпіонатах – плей-оф. А що стосується Ліги чемпіонів – варто нагадати, що у Глівіце вже заявляли про те, що подаватимуть заявку на проведення фіналу Ліги чемпіонів у 2024 році. Більше того – є інформація, що УЄФА ніби-то може віддати фінал ЛЧ-2024 Польщі замість того, який був зіграний в Іспанії. Тобто, це має бути схоже на певний компроміс. Варто нагадати, що за інформацією як польських, так і іспанських ЗМІ, а також деяких провідних іспанських журналістів, Глівіце мав приймати цьогорічний «Фінал чотирьох». Але в УЄФА попросили гарантії для гравців з російським паспортом, які захищають кольори португальських команд – «Спортінга» та «Бенфіки». Однак, оскільки на території Польщі діє заборона на в’їзд громадян країни-окупанта, то польська сторона такі гарантії, звісно, не надала. Тому, фінал був зіграний в Іспанії. І виникає питання. А якщо «Фінал чотирьох» у наступному році дійсно прийматиме Глівіце (якщо, звісно, такі домовленості існують. – А. Т.), і «Спортінг» та «Бенфіка» знову вийдуть до вирішального етапу змагань, то як УЄФА викручуватиметься?

Тут одразу варто нагадати, що у 2020 році «Фінал чотирьох» футзальної Ліги чемпіонів мав приймати Мінськ. Але через пандемію коронавірусу та масові протести у Білорусі (цю причину офіційно не озвучили, але є всі підстави вважати, що так воно і було насправді. – А. Т.), «Фінал чотирьох» був перенесений до Іспанії (наскільки відомо, там ще були і побажання від клубів – виходячи з ситуації, зіграти «Фінал чотирьох» або у росії, або в Іспанії, оскільки тоді саме представники цих двох країн пробились до вирішального етапу. – А. Т.), і фінал відбувся у Барселоні, на майданчику «Палау Блауграна». Разом з тим, УЄФА, в якості «компенсації», мав віддати Мінську «Фінал чотирьох» 2021 року. Однак, коронавірус, нестабільна політична ситуація, і в підсумку вирішальний етап Ліги чемпіонів сезону 2020/2021 років відбувся у Задарі, на «Кресімір Чосіч Арені» (спочатку «Фінал восьми» планувався замість Мінська у Загребі, але «Арена Загреб» тоді використовувалась як госпіталь для хворих на COVID-19. – А. Т.). Тож, ми вже маємо такий приклад. Як буде навесні 2024 року – побачимо.

Також читайте:   FAVBET Екстра-ліга. «ХІТ» – «Енергія» – 4:4 + ВІДЕО

А якщо повертатись до «Фіналу чотирьох», який відбувся у Пальмі-де-Майорці, то його можна оцінити на тверду «четвірку» за 5-бальною шкалою. Чому так? Тому що цей «Фінал чотирьох» вкотре показав, що коли його господарем є одна з команд-учасниць, то на інші поєдинки народ не піде. І це, звісно, великий мінус для популяризації футзалу. УЄФА лише з 2021 року почав запроваджувати практику проведення «Фіналу чотирьох» футзальної Ліги чемпіонів на нейтральному майданчику. У Задарі такий хід важко було оцінити, оскільки тоді матчі «Фіналу восьми» проходили без глядачів через пандемію коронавірусу. У Ризі ж глядачі мали можливість побачити наживо «Фінал чотирьох». І насправді знайшлося немало людей, які хотіли побачити матчі грандів європейського футзалу – «Спортінга», «Бенфіки», «Барселони». Окрім того, багато хто хотів побачити наживо «останній танець» Рікардіньйо, а також – бенефіс Феррао. І ті глядачі, які бачили той самий гол бразильця п’ятою у ворота «Бенфіки», явно не пожалкували, що відвідали цей «Фінал чотирьох». У контексті цього можна згадати майбутній «Фінал чотирьох», який проходитиме у Каунасі. Звісно, вболівальники «Жальгіріса» сподівались побачити там свою команду в топ-четвірці, хоча, мабуть, розуміли, що це буде нереально зробити («Жальгіріс» у серії плей-оф до трьох перемог програв «Барселоні». – А. Т.). Але факт залишається фактом: вже через чотири години після того, як квитки на «Фінал чотирьох» Євроліги надійшли у продаж, було офіційно оголошено: «SOLD OUT». Тобто, всі квитки були продані. І у Каунасі, навіть за відсутності «Жальгіріса», на всіх чотирьох матчах буде аншлаг. Ось вам і фактор проведення фіналу на нейтральній території. І, звісно, хотілося б, щоб про місце проведення «Фіналу чотирьох» Ліги чемпіонів було відомо ще на початку сезону, але після того, як відбулись матчі Елітного раунду. А щодо позиції автора цього матеріалу про зміну формату Ліги чемпіонів, то вона залишилась незмінно.: формат «дім-виїзд» в Основному та Елітному раундах з таким же форматом у чвертьфіналі плей-оф (а вже потім – «Фінал чотирьох» в одному місті) вже давно проситься до футзальної Ліги чемпіонів. І цей формат давно назрів. Інше питання, що не всі команди-учасниці Ліги чемпіонів грають у таких залах, у яких можна організувати якісні трансляції. Але ж теоретично такі моменти можна вирішити, чи не так? А там, можливо, і з’явиться така ситуація, коли на «Фіналі чотирьох» футзальної Ліги чемпіонів також буде «SOLD OUT» протягом перших годин після надходження квитків у продаж.

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*