Заколоти в росії та чого далі чекати «на болотах»? - Блог про Львів

Заколоти в росії та чого далі чекати «на болотах»?

заколот Пригожина

Заколот є дуже складним і багатогранним поняттям, яке відображає ситуацію, коли група людей, зазвичай з військовим досвідом, відмовляється визнавати легітимність поточної влади і намагається здійснити збройний переворот. На росії заколоти стали невід’ємною частиною її історії вже з самого початку існування цієї недодержави.

Перші заколоти «на болотах» відбувалися ще в середині XVII століття, коли стали з’являтися протести проти царської влади. Однак найбільш відомі заколоти в росії сталися в XIX і XX століттях, коли в країні відбувалися глибокі соціальні та політичні зміни.

Один з найвідоміших заколотів в історії росії – це заколот декабристів, який відбувся у 1825 році. Група офіцерів із військової еліти країни виступила проти царської влади і вимагала проведення реформ. Однак, цей заколот був розгромлений, і багато його учасників було вигнано в Сибір.

У XX столітті заколоти стали ще більш поширеними, особливо під час Першої світової війни і революції 1917 року. У 1917 році було спробовано два заколоти проти нової радянської влади – заколот Корнілова та заколот Яковлєва. Обидва заколоти були розгромлені, а учасників було розстріляно.

Пізніше, в період сталінських репресій, було ще декілька заколотів проти влади, але і вони були розгромлені. В СРСР заколоти часто пов’язували з ідеологією фашизму та іншими ворожими державам, а учасники заколотів звичайно вважалися ворогами народу.

Також читайте:   10 найважливіших подій 2014 року в світі

Останнім часом в росії заколоти є досить рідкісним явищем, хоча деякі групи досі намагаються здійснити збройні повстання. Московія дуже суворо реагує на такі спроби, а учасників заколотів часто засуджують до довгих термінів ув’язнення або навіть до смертної кари.

Останній заколот в росії – заколот Пригожина, за яким всі ми з подивом спостерігали у суботу, 24 червня, – став великим шоком для всього світу. І не дивлячись на те, що Пригожин – фігура вкрай негативна з точки зору українця, те, що відбулося, буде мати серйозні наслідки для росії у найближчому майбутньому, а ми будемо сподіватися, що «імперія зла» зрештою розвалиться на шматки, а на наших теренах запанує мир та спокій. У будь-якому разі, заколот Пригожина є серйозним викликом для росії та показує, що ніщо не може бути вважатися абсолютно стабільним та незмінним, навіть якщо вам нав’язують таку точку зору.

Автор статті: Jorgen.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*