Чемпіонат Європи серед ЗВО (жінки). Чвертьфінал. УДУ ім. М. Драгоманова – Університет Тампере – 5:2 - Блог про Львів

Чемпіонат Європи серед ЗВО (жінки). Чвертьфінал. УДУ ім. М. Драгоманова – Університет Тампере – 5:2

ЗНО

Ось і настав час матчів плей-оф у рамках чемпіонату Європи серед закладів вищої освіти, який триває у хорватському Спліті. Щоправда, для жіночих команд стадія плей-оф стартувала напередодні, коли команди, які посіли другі та треті місця у своїх групах, боролися за путівки до «основного» чвертьфіналу. Чому «основного»? Тому що організатори назвали стартовий раунд плей-оф першим чвертьфіналом, а у другому вже підключались команди, які посіли у своїх групах перші місця.

Простіше кажучи – напередодні був кваліфікаційний раунд плей-оф за право зіграти безпосередньо у 1/4 фіналу. І саме за підсумками цієї кваліфікації команда Університету Тампере вийшла до чвертьфіналу, здолавши представниць Університетського коледжу Корка з Ірландії з рахунком 4:2. Відповідно, саме Університет Тампере став суперником Українського Державного Університету ім. М. Драгоманова у чвертьфіналі. Але незважаючи на те, що Київ та Тампере є містами-побратимами, тут, на паркеті спорткомплексу «Полюд», «братерські» стосунки відійшли на другий план.

Українки одразу позначили своє прагнення диктувати умови гри. Це було видно і по ударах Шульги та Кузнєцової (у останньої удар вийшов більш гострим, і Тахвалайнен довелося вступати у гру. – А. Т.), і по спробах високого пресингу. Однак, Олександр Ратіч, вочевидь, був чимось незадоволений, інакше він би не взяв тайм-аут вже на 2-й хвилині. Тим не менш, саме після цього тайм-ауту відбувся розіграш кутового, який призвів до результативного дальнього удару Кузнєцової. Щоправда, фінські футзалістки одразу відігралися. Це Корін вдало прийняла м’яч на «стовпа», вигравши позицію у Софії Ковшик, і «розстріляла» Митрофанську. Такий розвиток подій навряд чи влаштовував українську команду, яка одразу спробувала повернути собі нехай і мінімальну, але ж перевагу в рахунку. Підопічні Олександра Ратіча створили кілька хороших моментів, але Тахвалійнен була на висоті, а в одному епізоді ворота скандинавської команди від голу врятувала стійка. Однак, на 7-й хвилині Тахвалайнен таки капітулювала після того, як Шульга обігралася з Софією Ковшик та переправила м’яч у ворота. На цьому українки не зупинялись. Варто відзначити, що на цей момент Олександр Ратіч трохи видозмінив четвірки. Зокрема, під час гольової атаки на майданчику, окрім Софії Ковшик та Шульги, також перебували Кузнєцова та Степаненко. І, судячи з усього, цей варіант складу «драгоманівок» виглядав дуже цікаво та перспективно. Відповідно, в іншій четвірці вже по ходу першого тайму виходили Васковець, Сергієва, Коваленко та Скибіна (трохи пізніше в обох четвірках сталися точкові зміни – там почали грати Скибіна, яка була у «старті», та Мокбел, яка починалу матч у другій четвірці. – А. Т.). Звісно, ці варіанти поєднань у четвірках відрізнялись від стартових. Однак, від цього структура гри «драгоманівок» не змінилася.

Однак, варто сказати, що фінки намагались не відсиджуватись у захисті. На 11-й хвилині Ілотту вийшла на побачення з Кисловою, яка у середині тайму замінила Митрофанську, але воротар столичної команди вдало відіграла цей епізод. Щоправда, вже у наступному епізоді Кислова таки була змушена витягати м’яч з сітки власних воріт, і рахунок став 2:2. Скандинавки спробували одразу вийти вперед, але замість цього пропустили втретє – цього разу від Степаненко. І знову неможливо не відзначити роботу видозміненої першої четвірки, яка не тільки зробила цей гол, а й продовжила надалі активно атакувати ворота Тахвалайнен. І якби не голкіпер команди з Тампере, то результат міг би бути близьким до розгромного вже у першому таймі.

Також читайте:   Чемпіонат Португалії: «Спортінг» повів у фінальній серії

«Драгоманівки» з перших хвилин другого тайму почали проявляти активність біля воріт Тахвалайнен, однак бажаних дивідендів атакувальний спурт не приніс. Тим не менш, незважаючи на це, українки продовжили шукати ключі до фінських воріт, розхитуючи при цьому захист скандинавок. За такої гри у футзалісток з Тампере навіть не було нагоди нормально помінятися. Лише на 26-й хвилині фінки змогли вперше у другому таймі зробити вилазку до воріт Митрофанської, яка повернулась к ворота київської команди. Однак, вона скандинавкам нічого не дала. Натомість, «драгоманівки» зусиллями Шульги ледь не збільшили свою перевагу до двох голів, але капітан української команди влучила у стійку. Але вже ближче до середини гри саме Шульга зробила простріл, після якого м’яч зрикошетив від фінської футзалістки у ворота. Так рахунок став 4:2 на кроисть команди Українського Державного Університету ім. М. Драгоманова.

Теоретично після цього фінки мали би піти всіма силами вперед, але замість цього у їх захисті поступово почали з’являтися нові прогалини, які потрібно було оперативно підчищати, аби уникнути нових проблем. Тим не менш, скандинавки все-таки не полишали спроб закріпитися на половині майданчику українок та скоротити різницю до мінімуму, але українські футзалістки були до цього готові. Щоправда, не обійшлося без казусу: Шульга помилилась біла власного штрафного майданчику, але Кислова, яка у середині другого тайму повернулась в українські ворота, не дала суперницям скористатися цією помилкою капітана «драгоманівок».

За п’ять хвилин до кінця основного часу наставник фінської команди Марія Харконен почала випускати Салонен у якості п’ятого польового гравця, але цей хід не приносив команді з Тампере бажаного результату. До того ж, на 37-й хвилині Скибіна, обікравши суперницю, вразила порожні ворота суперниць – 5:2. І за такої гри, давайте будемо відверті, у фінок практично не залишалось шансів на те, щоб урятуватися.

Після взятого Олександром Ратічем тайм-ауту на 39-й хвилині, Шульга вийшла п’ятою гравчинею у «драгоманівок». І завдяки грі вп’ятьох українкам вдалося протримати м’яч у себе фактично до кінця другого тайму. При цьому, киянки ще могли забити, але Степаненко не замкнула простріл з лівого флангу. Тим не менш, незважаючи на цей змарнований момент, українки оформили перемогу з рахунком 5:2, а з нею – і вихід до півфіналу чемпіонату Європи серед закладів вищої освіти.

УДУ ім. М. Драгоманова (Україна) – Університет Тампере (Фінляндія) – 5:2
Голи: Кузнєцова (2), Шульга (7, 29), Степаненко (13), Скибіна (37) – Корін (3), Ракколайнен (12)
УДУ ім. М. Драгоманова: Митрофанська (Кислова, 10; Митрофанська, 21; Кислова, 31) – Васковець, Степаненко, Скибіна, Шульга – Коваленко, С. Ковшик, Кузнєцова, Мокбель – Сергієва
Університет Тампере: Тахвалайнен – Корін, Раухала, Расанен, Ілотту – Ракколайнен, Нуутіла, Йокіранта, Салонен

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*