Чемпіонат Європи серед ЗВО (жінки). Півфінал. Університет Короля Хуана Карлоса – УДУ ім. М. Драгоманова – 8:4 - Блог про Львів

Чемпіонат Європи серед ЗВО (жінки). Півфінал. Університет Короля Хуана Карлоса – УДУ ім. М. Драгоманова – 8:4

Спліт 2023

Цікавий турнірний шлях був у команди Українського Державного Університету ім. М. Драгоманова. Він був чимось схожий на турнірний шлях команди Харківського Національного економічного університету ім. С. Кузнеця рік тому на футзальному турнірі Європейських Університетських Ігор у Лодзі.

Мова йде про поєдинок з Загребським Університетом у груповому етапі, півфінальний матч з Лісабонським Університетом та фінал з Університетом Короля Хуана Карлоса. Тоді, у Лодзі, харків’янки програли іспанкам у фіналі (хоча у груповому етапі зіграли внічию 5:5 завдяки хет-трику Яни Моспан (тоді ще – Дичко) та дублю Анастасії Кліпаченко. Тепер же у фіналі проти іспанок грали «драгоманівки», які вже переписали свою історію на чемпіонатах Європи серед закладів вищої освіти, у порівнянні з 2019 роком, коли киянки здобули бронзові медалі. Тепер же у них з’явився шанс заволодіти титулом чемпіона Європи.

Як не банально, але гра розпочалася з розвідки боєм. При цьому, іспанки на 3-й хвилині мали відкривати рахунок, але м’яч якимось дивом не влучив у рамку воріт Кислової. Разом з тим, українки намагались не дати своїм іспанській візаві грати у їх улюблену гру першим номером, шукаючи шанси для контратак. Окрім того, підопічні Олександра Ратіча робили акцент на дисципліну в обороні. Усе це призвело до того, що піренейській команді не вдалося забити швидкий гол. Натомість, українки ледь не забили на 7-й хвилині, проте Сільвія Рамірес впоралася з ударом Шульги, а Кузнєцова не встигла добити м’яч у сітку. Цей момент наочно показав, що «драгоманівки» готові до серйозного протистояння з головними фаворитками турніру. Однак, на 9-й хвилині м’яч влетів у ворота «драгоманівок». До взяття воріт призвели не зовсім впевнені дії українок у захисті, чого до даного епізоду не спостерігалося. Як результат – перехоплення від іспанок на чужій передачу та розрізна передача на не прикриту Лусію Гутьєррес, яка і стала авторкою першого голу в цьому матчі. Явно не цього чекав Олександр Ратіч, який практично одразу взяв тайм-аут.

У середині першого тайму іспанки трохи притисли своїх українських візаві, і це, зрештою, принесло свої плоди. На 11-й хвилині Кармен Норена потужно пробила з дальньої відстані, і м’яч від поперечини відлетів за лінію воріт. Так рахунок став 2:0 на користь команди Університету Короля Хуана Карлоса. До честі українок, вони не впали духом після другого пропущеного голу, і продовжили шукати свої шанси, коли для цього була відповідна нагода. Більше того – вже на 13-й хвилині українська команда навіть спробувала перейти на гру вп’ятьох. І цей хід приніс свої плоди: Шульга, яка, власне кажучи, грала п’ятою, знайшла розрізною передачею Кузнєцову, яка переправила м’яч у ворота Сільвії Рамірес. Цей гол допоміг українкам у психологічному аспекті, і можна було не сумніватись у тому, що вони спробують зрівняти рахунок ще до перерви. На руку «драгоманівкам» був і той факт, що у іспанок вже було три фоли, у той час як в Українок – лише один. Тому, «гранатово-чорним» можна було спробувати зіграти і на цьому.

Однак, замість цього киянки привезли собі вільний удар, після якого іспанки знову відновили свою перевагу у два голи. А ще за кілька миттєвостей у ворота української команди був призначений пенальті, який реалізувала Кармен Норена. Так рахунок став 4:1 на користь команди Університету Короля Хуана Карлоса вже у першому таймі. І українкам знову довелося грати з п’ятим польовим, аби спробувати скоротити своє відставання в рахунку. І за п’ятнадцять секунд до перерви Шульга змогла скоротити відставання української команди до двох голів, подарувавши і своїм партнеркам, і вболівальникам «драгоманівок» надію на другий тайм.

Також читайте:   Товариський матч № 2. Італія (ж) – Україна (ж) – 6:0

Теоретично «гол у роздягальню» мав допомогти українській команді прибрати ініціативу до своїх рук. Але перший момент на старті другої 20-хвилинки створили саме представниці Іспанії, внаслідок чого Кисловій довелося трохи попрацювати. Українки ж, у свою чергу, за першої ліпшої нагоди намагались пограти вп’ятьох. Тим більше, як показав перший тайм, розіграш зайвого гравця давав результати підопічним Олександра Ратіча. Однак, на 23-й хвилині іспанки забили вп’яте. Кислова впоралася з ударом Марії Герри, проте була безсилою проти атаки другим темпом з боку Нореа Мольдес. І знову «драгоманівки» були змушені йти на ризик, переходячи на гру у форматі «5х4». Однак, забили українки все-таки у рівних складах. Високий пресинг від команди УДУ ім. Драгоманова змусив іспанських футзалвсток помилитись біля своїх воріт, внаслідок чого українським гравчиням вдалося вивести на ударну позицію Скибіну, яка знову скоротила відставання до двох голів. Однак, радість українок була недовгою. Вже за хвилину Софія Ковшик порушила правила біля власного щтрафного майданчику, і в результаті Патрісія Бласкес покарала українську команду влучним ударом зі штрафного.

І знову українки перейшли на гру вп’ятьох. І знову їм вдалося результативно розіграти «штучну» більшість. Цього разу – завдяки Кузнєцовій, яка оформила дубль. А ще за кілька хвилин та ж сама Кузнєцова могла скоротити відставання своєї команди до мінімуму, проте її удар головою після класного пасу Кислової прийняла на себе поперечина. Однак, незважаючи на це, українки не припинили пошуки нових ключів до воріт Сільвії Рамірес. Підопічні Олександра Ратіча знову активно застосовували гру вп’ятьох. Однак, цього разу мало того, що не вдалося розіграти результативно свою чергову «штучну» більшість, так ще і пропустили всьоме на 35-й хвилині. Цього разу Коваленко сфолила у безпосередній близькості від свого щтрафного майданчику. Іспанки цього разу обійшлись без прямого удару. Марія Санс віддала пас на Нореа Мольдес, яка оформила дубль. Так рахунок став 7:4, і українкам знову довелося відігравати три м’ячі. Однак, Ірайя Арбелоа на 37-й хвилині ще більше ускладнила задачу українкам, втіливши у гол контратаку своєї команди. І, мабуть, саме цей гол став ключовим, оскільки якщо до того «драгоманівки» ще мали шанси на порятунок, то після восьмого пропущеного голу їх стало менше.

Але при цьому українки, варто віддати їм належне, грали до кінця, намагаючись залишити останнє слово у цій грі за собою. Однак, зробити цього, незважаючи на всі зусилля Шульги та компанії, не вийшло.

Таким чином, команда Українського Державного Університету ім. М. Драгоманова стала срібним призером, покращивши свій результат 4-річної давнини. А команда Університету Короля Хуана Карлоса вдруге поспіль перемогла у фіналі українську команду.

Університет Короля Хуана Карлоса (Іспанія) – УДУ ім. М. Драгоманова (Україна) – 8:4

Голи: Лусія Гутьєррес (9, 16), Кармен Норена (11, 17 – з 6-метрового), Нереа Мольдес (23, 35), Патрісія Бласкес (28), Ірайя Арбелоа (37) – Кузнєцова (14, 30), Шульга (20), Скибіна (27)
Університет Короля Хуана Карлоса: Сільвія Рамірес – Марія Санс, Нереа Мольдес, Марія Герра, Лусія Гутьєррес – Кармен Норена, Патрісія Бласкес, Ірайя Арбелоа, Наталія Чікеро – Лусія Санчес, Моніка Перес
УДУ ім. М. Драгоманова: Кислова – Шульга, Степаненко, Васковець, Скибіна – Коваленко, С. Ковшик, Кузнєцова, Д. Ковшик –
Попередження: Нереа Мольдес (12) – С. Ковшик (28), Коваленко (35)

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*