Максим Чубінський: «Спільними зусиллями провели минулий сезон на високому рівні» - Блог про Львів

Максим Чубінський: «Спільними зусиллями провели минулий сезон на високому рівні»

Максим Чубінський

Сезон 2022/2023 р. р. в українському дитячо-юнацькому футзалі через повномасштабне вторгнення російської армії на територію України міг не розпочатись. Однак, він не тільки розпочався, а й був зіграний. Безумовно, цей сезон у рамках повномасштабної війни був особливим та важким. Про його особливості в ексклюзивному інтерв’ю футзальному порталу «5х5» розповів заступник Голови Комітету дитячо-юнацького футзалу Асоціації футзалу України Максим Чубінський.

– Максиме Анатолійовичу, як Ви можете оцінити, мабуть, найскладніший сезон в історії українського дитячо-юнацького футзалу?
– Так, це був один з найскладніших сезонів у нашому дитячо-юнацькому футзалі. На початку сезону не було розуміння, як будемо проводити, в якому форматі та де саме проводити. Але, спільними зусиллями, ми все ж таки зуміли провести сезон 2022/2023 р. р., я вважаю, на дуже високому рівні, і це, насамперед, завдяки нашим Збройним Силам України! У минулому сезоні у наших змаганнях з’явились аж 22 нові команди, і я вважаю, що це великий прогрес.

– Які складнощі були перед початком першого «воєнного» сезону?
– Перш за все, питання стояло, в яких містах ми можемо проводити змагання. По-друге – це отримання дозволу від військової адміністрації на проведення змагань. По-третє – це зібрати команди на ці змагання.

– Перед стартом сезону було зрозуміло, що через від’їзд багатьох сильних гравців за кордон, а також через перехід деяких дійсно талановитих юнаків у футбол, він може стати одним з найслабших за своїм рівнем за останні роки. Чи вдалося зберегти саме рівень змагань?
– Дійсно, тренери зіштовхнулися з багатьма проблемами щодо складу, тому що важко хорошого гравця одразу рівноцінно замінити, але натомість з’явились багато інших маленьких зірочок у футзалі, і це не може не радувати. Стосовно рівня змагань можу сказати: дійсно, якщо б були діти які виїхали за кордон, змагання були б ще набагато цікавішими. Але маємо те, що маємо. Ця війна з агресором багатьох спонукала виїхати за кордон. На жаль.

– Протягом останніх сезонів була така тенденція, що чим старша вікова категорія, тим менше команд залишається у футзалі. У минулому сезоні ця тенденція продовжилась?

– Я б так категорично не казав би. Так, дійсно тенденція така зберігається, але у категорії U-17 (Юнацька Екстра-Ліга) у минулому сезоні брали участь вісім команд (як і в позаминулому році), і це вселяє оптимізм.

– Які змагання, і в яких вікових категоріях проходили у минулому сезоні?

– У сезоні 2022/2023 р. р. ми зуміли провести як чемпіонати, так і Кубки України у всіх запланованих вікових категоріях від U-9 до U-20 (всього дев’ять вікових категорій). Не проводили змагання тільки в U-16, U-18 та U-19.

– У деяких вікових категоріях сезон проходив у цікавому форматі: спочатку був, так би мовити, регулярний чемпіонат, а потім проходили фінальні етапи у Вищій та Першій лігах. З чим було пов’язано рішення проводити змагання саме у такому форматі?

– Формат змагань створювався за наступними критеріями: кількість команд, фінансова складова та скільки можуть команди виїхати на змагання. Тому, в категоріях U-11 та U-13 ми, виходячи з кількості команд (їх було по дванадцять у кожній віковій категорії), зробили два з’їзних тури. У першому турі команди зіграли в своїх групах за коловою системою. Згідно турнірних таблиць, команди, які посіли у своїх групах з 1 по 3 місця, сформували Вищу лігу, а колективи, які посіли 4-6 місця, сформували Першу лігу. У категорії U-15 заявку надали 10 команд, тому на Комітеті ДЮФ АФУ було вирішено провести даний чемпіонат у два кола за чотири з’їзних тури.

– Безумовно, багато уваги мало би бути до Юнацької Екстра-ліги (U-17). Сезон у ЮЕЛ можна вважати вдалим?
– Так, я вважаю, що цей сезон у цій віковій категорії ми провели на достатньо високому рівні. Після чотирьох з’їзних турів регулярного чемпіонату, ми розбили команди згідно зайнятих місць на Вищу (1-4 місця) та Першу Ліги (5-8 місця) та зіграли фінальну частину в одне коло.

– Знаю, що представники «Урагану» досі незадоволені тим, що фінальний етап проходив у Рівному, хоча до цього всі з’їзні тури ЮЕЛ сезону 2022/2023 р. р. проходили в Івано-Франківську. Чим було зумовлене таке рішення?
– Я особисто дуже вдячний керівництву команди НФК «Ураган» за надану можливість проведення змагань в Івано-Франківську, а також людям, які всіляко надавали допомогу та сприяли комфортним умовам проведення турів, але це було рішення Комітету ДЮФ АФУ стосовно фінального етапу, про що команди були попередженні заздалегідь.

– Великі надії покладались на Молодіжну Екстра-лігу (U-19), до якої на старті сезону заявилось п’ять команд, а не по три колективи, як це було у попередніх сезонах. Однак, фінішували тільки чотири команди. Що Ви можете сказати про цей факт, і як можете оцінити сезон у МЕЛ, який проходив не у категорії U-19, а у категорії U-20?
– У минулому сезоні ми зіштовхнулись з проблемою кількості команд. Але після консультацій з командами, які попросили зробити чемпіонат не у категорії U-19, а у категорії U-20, ми вирішили організувати саме чемпіонат U-10, тому що для деяких гравців це був останній шанс зіграти в такому турнірі перед переходом до дорослого футзалу. Можу сказати, що матчі були дуже цікаві, як у дорослому футзалі. Хлопці продемонстрували дуже високий свій потенціал, і це не може не втішати.

– У сезоні 2022/2023 р. р. ще було дозволено грати так званим «пізнім» гравцям. Зараз же прийнято рішення, що новий сезон у всіх вікових категоріях гратиметься «чистим» роком. Можете про це розповісти детальніше?
– Так, три роки тому на Комітеті ДЮФ АФУ було прийнято рішення стосовно так званих «пізніх» гравців. Аналізуючи цю ситуацію, а також знаходячись у постійному діалозі з тренерами, дійшли висновку, що потрібно прибирати цю опцію, так як це, в першу чергу, піде на користь нашим молодіжним збірним. І перед початком сезону 2023/2024 р. р. на засіданні Комітету ДЮФ АФУ це рішення було прийнято.

– Підсумовуючи ті кілька сезонів, які проходили з «пізніми» гравцями, чи можете Ви зараз сказати, які у них були плюси та мінуси?
– Мінуси, перш за все, це різниця у віці дитини. Чим старша дитина, тим вона більш розвинута і має перевагу в багатьох компонентах перед молодшими. Стосовно плюсів – навіть і не знаю, що можна відповісти.

– Під час літнього міжсезоння вперше літні футзальні турніри проводились не у Чорноморську, а в Івано-Фракнівській області, і не на паркеті, а на штучних майданчиках. Як виникла ідея проведення літніх футзальних турнірів саме там, і чому саме на штучних майданчиках?
– Дуже шкода, що наразі ми не можемо проводити літні турніри біля моря. Але в цьому році багато тренерів говорили про необхідність проведення літніх турнірів хоча б у Західній України. Тому, виникла пропозиція провести турніри в Татарові. На жаль, там залів нема, тому вирішили проводити змагання на штучному покриті, але за правилами футзалу. В подальшому ми все ж таки повернемось до залу влітку. Крім цього, ми повернули таку традицію, як гра тренерів та організаторів між собою, щоб діти самі побачили, як грають їх тренери.

Також читайте:   Сходи на жіночий футбол - отримай бонус на купівлю квитків на гру Україна-Македонія

– На одному з літніх турнірів «Перлина Карпат» зіграли лише дві команди. З чим це було пов’язано?
– На превеликий жаль, у нас в країні війна, і це – одна з головних причин. Крім цього, можу відверто сказати, що багато тренерів обіцяли приїхати на цей турнір, але в останній момент у них з’явились якісь незрозумілі пояснення: «Нема квитків», або «Мало команд, і ми не приїдемо». Але все ж таки я дуже вдячний всім командам, тренерам та батькам які приїхали на ці турніри. Сподіваюсь, що усі діти отримали насолоду від гри у футзал, відпочинку та подарунків від компанії «Joma».

– Вже незабаром стартує новий сезон. Коли він розпочнеться, і скільки місяців триватиме?
– У цьому сезоні ми вирішили не зволікати та почати сезон з вересня. Усі чемпіонати та Кубки плануємо провести до кінця травня. А у червні плануємо розпочати літні міні-турніри в усіх вікових категоріях. Де саме – поки не відомо, але сподіваюсь, що наша країна переможе агресора, і ми знову повернемось на берег моря – або до Чорноморська, або до Одеси.

– У яких вікових категоріях проходитимуть змагання, і які саме?
– Плануємо цього сезону провести змагання в усіх вікових категоріях починаючи з U-9 (2015 рік народження) і закінчуючи U-19 (2005 рік народження). Будуть проводитись і чемпіонати України, і Кубки України, а також для деяких вікових категорій – Кубки Ліги.

– Скільки команд наразі планують брати участь у кожній з вікових категорій?
– Наразі дуже багато команд подали свої заявки на участь у змаганнях в усіх вікових категоріях, але більш точну цифру учасників змагань можна буде назвати ближче до початку турнірів. Я ще раз наголошую, що в країні війна, і все може змінюватись дуже швидко.

– Традиційно більша увага буде прикута до Юнацької Екстра-ліги (U-17), а також до чемпіонату України (U-15). Чого Ви чекаєте від цих чемпіонатів?
– Наразі в категорії U-15 подали заявку на участь вісімнадцять команд, а в категорії U-17 подали заявку десять команд. Це все попередньо, скільки вийде на старт – наразі не відомо, але я сподіваюсь, що цей чемпіонат буде ще цікавіший.

– У вікових категоріях U-15 та U-17 виступатимуть кандидати одразу до двох збірних. Одна буде готуватися до відбіркових матчів Євро-2025 (U-19), інша – до відбору на Юнацькі Олімпійські Ігри – 2026. Чи можна чекати того, що ці два чемпіонати можуть бути найсильнішими за останній час?
– Я дуже сподіваюсь, що ці два чемпіонати будуть дуже потужними, а ми з боку Комітету ДЮФ АФУ зробимо все для того, щоб вони пройшли в комфортних умовах.

– Під час літнього міжсезоння була така інформація, що є ймовірність створення Юнацької Екстра-ліги у віковій категорії U-16 для юнаків 2008 року народження, тобто – саме тих футзалістів, які гратимуть у відборі на ЮОІ. Але згодом ця інформація була Вами же спростована. Чи можете Ви якось прокоментувати саме цей момент?
– Чесно кажучи, я не знаю звідки береться така інформація, але можу відверто сказати, що це питання не стояло на порядку денному.

– Наскільки я розумію, у новому сезоні чемпіонат Молодіжної Екстра-ліги планується знову проводити у віковій категорії U-19, вірно? Яка зараз ситуація з кількістю команд у новому сезоні МЕЛ?
– Так, на засіданні Комітету ми затвердили саме цю вікову категорію. Плануємо провести цей чемпіонат у три кола. Наразі в нас є вже три команди. Ще є кілька команд, з якими ведемо перемовини. Будемо сподіватись, що зможемо зібрати мінімум шість команд.

– Чи ведеться розмова з командами VBET Екстра-ліги про участь молодіжних команд у МЕЛ?
– Авжеж, Голова Комітету ДЮФ АФУ Сергій Васильович Владико постійно веде перемовини з президентами клубів VBET Екстра-ліги стосовно цього питання.

– Наскільки мені відомо, головний тренер юніорської збірної України Ігор Москвичов був зацікавлений у тому, щоб Молодіжна Екстра-ліга у новому сезоні проходила у віковій категорії U-18, яка наразі є пріоритетною у контексті підготовки до відбору на Євро-2025 (U-19). Чи була вже у Вас розмова з Ігорем Євгеновичем з цього приводу?
– Можу сказати, що з Ігорем Євгеновичем ми знаходимось на постійному зв’язку, і багато питань обговорюємо. Якщо буде така необхідність у проведенні чемпіонату України (U-18), тоді це питання поставимо на Комітеті ДЮФ АФУ та внесемо певні зміни в календар змагань.

– Вже стало традицією, що у всеукраїнських дитячо-юнацьких змаганнях з футзалу беруть участь переважно футбольні команди, які просто «перезимовують» перед поверненням на футбольне поле. Суто футзальних дитячо-юнацьких команд у нас, на жаль, залишається мало. Як можна заохотити тренерів приділяти більше уваги футзалу, щоб потім на змаганнях було більше саме футзалу, а не футболу в залі?

– Так, згідний з Вами, що в нас багато команд з великого футболу. Але під час змагань ми з тренерами постійно спілкуємось про необхідність футзалу, особливо в ранньому віці. За рахунок футзалу діти багато працюють з м’ячем, збільшується швидкість прийняття рішення, і тренери це бачать.

– І останнє. Ваші побажання на майбутній сезон.

– В мене велике бажання – це щоб наша країна перемогла агресора, і настали мир та злагода, щоб батьки дітей, які боронять нашу землю, повернулися живими та здоровими.

Крім цього, хочу побажати дітям, щоб цей сезон у вас був найкращим, щоб травми оминали вас, щоб ви отримували задоволення від кожної гри. Тренерам бажаю терпіння в цій нелегкій справі, продовжувати плідно працювати над молодими талантами, передавати свій досвід та розвивати футзал в Україні. Батькам бажаю здоров’я, а також терпіння, завжди вірити у своїх дітей тому що вони найкращі, всіляко їх підтримувати.

Хлопцям з ЗСУ – низький уклін і велика шана та повага, тому що завдяки вам ми можемо проводити ці змагання, розвивати дітей, відволікати від негативних подій в країні. Ви найкращі! Повертайтесь живими та неушкодженими з перемогою!

Слава Україні! Слава нашим ЗСУ!

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*