Стовпи творіння: таємнича краса народження зірок - Блог про Львів

Стовпи творіння: таємнича краса народження зірок

Стовпи творіння

Стовпи творіння – це три величезні стовпи концентрованого пилу і газу, розташовані в туманності Орла, що в сузір’ї Змії, на відстані 7 тисяч світлових років від Землі. Вони були вперше сфотографовані в 1995 році за допомогою телескопа Габбла (головне фото статті) і з тих пір стали одними з найвідоміших і фотографованих небесних об’єктів.

Стовпи творіння складаються в основному з холодного молекулярного водню і пилу. Вони утворилися в результаті потужного вибуху, який викинув у космос величезну кількість газу і пилу. Ці матеріали зосередилися в цій області, утворивши три велетенські стовпи. Вони є домом для багатьох молодих зірок, які народжуються всередині них.

Фотографії Стовпів творіння

Фотографія Стовпів творіння, зроблена телескопом Хаббла в 1995 році, стала однією з найпопулярніших фотографій космосу (головне фото статті). Вона отримала широке визнання за свою неперевершену та фантастичну красу. Це фото також стало символом народження зірок. Воно нагадує нам про те, що Всесвіт – це місце постійного творення, а також руйнування.

Нижче можна побачити фото, зроблене телескопом Хаббла у 2014 році.

Стовпи творіння (фото Хаббла 2014 року)

У 2022 році космічний телескоп Джеймс Вебб зробив нове зображення Столпів творіння (див. фото нижче). Це зображення було зроблено в середньому інфрачервоному діапазоні, який дозволяє бачити крізь пил і газ.

Також читайте:   Похід на Молдавяну. Частина перша (фото)

Стовпи Творіння (фото телескопа Джеймс Вебб)

Нове фото показало, що Стовпи складніші, ніж вважалося раніше. Вчені виявили, що всередині стовпів є численні молоді зірки, а також зоряні залишки. Коли зірки народжуються, вони генерують сильний вітер, який може руйнувати Стовпи.

І ще одне фото, зроблене з телескопа Джеймса Вебба:

Стовпи Творіння (фото телескопа Джеймс Вебб)

Стовпи творіння: таємниці та можливості

Стовпи творіння оповиті численними таємницями. Вчені досі не знають, скільки молодих зірок міститься всередині стовпів, і як швидко Стовпи будуть зруйновані. Також побутує гіпотеза про те, що зараз Стовпів творіння вже не існує: вони зникли близько 6000 років тому, але через величезну віддаль їх зображення все ще доноситься до нас і повністю зникне десь через тисячу років.

Стовпи творіння також є потенційним джерелом нових даних про те, як народжуються зірки. Вчені сподіваються, що вивчення Стовпів творіння допоможе їм краще зрозуміти цей процес та природу Всесвіту загалом.

Стовпи творіння – це не лише надзвичайно красивий, але й науково важливий космічний об’єкт. Вони є символом народження нових зірок і нагадують нам про те, що Всесвіт – це місце постійного розвитку.

Автор статті: Jorgen.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*