Євро-2023 (U-19). Фінал. Португалія (U-19) – Іспанія (U-19) – 6:2 - Блог про Львів

Євро-2023 (U-19). Фінал. Португалія (U-19) – Іспанія (U-19) – 6:2

Фінал

У вирішальному протистоянні Євро-2023 (U-19) мав відбутися рімейк фіналу минулорічного юніорського чемпіонату Європи, який проходив у іспанському Хаені. Тоді іспанці здолали португальську збірну лише в екстратаймах – основний час закінчився внічию 2:2, а у двох додаткових 5-хвилинках підопічні Альберта Канільяса «відвантажили» своїм опонентам чотири голи, і в підсумку перемогли з рахунком 6:2. Але підопічні Жозе Луїша Мендеша змогли взяти реванш вже у груповому етапі цьогорічного Євро, здолавши «Червону фурію» з рахунком 5:3. Таким чином, збірна Португалії стала першою командою, яка змогла здолати іспанців у рамках юніорських чемпіонатів Європи. Тож, тепер настав час збірної Іспанії спробувати взяти реванш.

На старті гри португальці спробували створити момент біля воріт Пау Лопеса, проте Дзялочинський неточно пробив головною після пасу Гільєрме Сінтри. У відповідь іспанці вже традиційно спробували прибрати ініціативу до себе, однак «червоно-зелені» були до цього готові. Більше того – зовсім скоро підопічні Жозе Луіша Мендеса знову були близькі до того, щоб відкрити рахунок, але Дзялочинському не вдалося ідеально замкнути простріл Діогу Сілви на дальню стійку. А ось фактично перший небезпечний момент іспанців став гольовим. Пол Салас перехопив м’яч після помилки Каррільйо та вийшов на ударну позицію. І якщо з першим ударом «трійки» іспанської збірної Гільєрме Сінтра впорався, то з добиванням від того ж таки Саласа не зміг дати собі раду. А вже за хвилину той-таки Пол Салас зробив дубль після розіграшу ауту та дальнього удару. Теоретично Гільєрме Сінтра мав би з ним впоратися, проте у цьому епізоді він не виручив. Так рахунок став 2:0 на користь «Червоної фурії», і Жозе Луїш Мендеш був вимушений оперативно брати тайм-аут.

Португальцям потрібно було зробити те, що у матчах проти збірної Іспанії робили хорвати та українці. А саме – зробили «камбек». Жозе Луїш Мендеш спробував освіжити гру своєї команди за рахунок гравців ротації, однак бажаного результату це не дало. Більше того – португальці ледь не пропустили втретє, проте Дуарте в останній момент завадив пробити Санта Крузу.

Зрештою, португальці змогли відповісти голом на екваторі першого тайму. Але ж як вони відповіли!!! Рохер Панедес порушив правила у боротьбі з Дзялочинським та отримав за це жовту картку. Покарання прийшло миттєво: Лусіу Роша фантастично пробив зі штрафного, і рахунок став 1:2. А за кілька хвилин міг забивати той-таки Дзялочинський, проте цього разу йому завадив Пау Лопес. Тим не менш, неможливо не відзначити, що після забитого голу португальці явно активізувалися. І у другій половині першого тайму португальці відчутно володіли ініціативою, проте свою перевагу вони не могли втілити у гол. Проте, був у цьому і позитивний момент: кількість потенційно небезпечних атак збірної Іспанії на ворота Гільєрме Сінтри значно скоротилася. Принаймні, португальцям вдалося звести небезпеку до мінімуму. А вже за 34,7 секунди до перерви підопічним Жозе Луїша Мендеша таки змогли зрівняти рахунок. Це зробив Дзялочинський, який втілив у гол передачу Бруно Майора. Так рахунок став 2:2, однак Іспанія цілком реально могла залишити останнє слово у першій 20-хвилинці за собою, проте за 6,8 секунд до перерви свій момент змарнував Хуан Морено.

Також читайте:   Гончаренко про те, як його зливали в Кардиналі, важкі умови та воїнів і тюхтіїв футзалу (відео)

На другий тайм збірна Іспанії вийшла більш зарядженою, і на 22-й хвилині Тапіас мав виводити «Червону фурію» вперед, проте влучив у стійку. Після цього підопічні Альберта Канільяса спробували додати в активності, але їх візаві з Португалії були готовими до цього. Більше того – через деякий час Педру Сантуш ледь не вивів Португалію вперед, але не влучив у ворота з перспективної позиції. Однак, на 27-й хвилині м’яч таки опинився у воротах Пау Лопеса. Це сталося після розіграшу кутового, коли Пол Салас, який став автором дублю у ворота збірної Португалії у першому таймі, зрізав м’яч у власну «рамку». І цей епізод став одним з тих, який перевернув гру у другій 20-хвилинці. На додачу до всіх проблем збірної Іспанії сталася ще одна: вже у середині другого тайму «Червона фурія» мала у своєму пасиві п’ять командних фолів. Щоправда, при цьому зазначимо, що португальці через кілька хвилин теж привезли собі п’яте командне порушення правил. Однак, на відміну від підопічних Жозе Луїша Мендеша, у іспанців нерви все-таки не витримали. На 36-й хвилині у ворота Пау Лопеса був призначений дабл-пенальті, який холоднокровно реалізував Томаш Коласу.

Так рахунок став 4:2, і тепер перед «селесьон» стояла складна задача – відіграти два голи. До того ж, часу для виконання такого завдання було вже мало, тому Альберт Канільяс перейшов до гри з п’ятим польовим, яка у іспанської команди абсолютно не йшла. Яскраве цьому підтвердження – два пропущених голи у порожні ворота. Спочатку Лусіу Роша влучно пробив зі своєї половини майданчику, і, таким чином, рахунок став 5:2 на користь португальців. Більше того – це був п’ятий гол для капітана збірної Португалії, який дозволив йому одноосібно стати найкращим бомбардиром Євро-2023 (U-19). А переможну для португальців крапку ще одним ударом у порожні ворота поставив Педру Сантуш – 6:2. Збірна Португалії взяла переконливий реванш за поразку у Хаені, перемігши у цьогорічному фіналі з ідентичним рахунком, тільки в основний час. А Лусіу Роша до звання найкращого бомбардира цьогорічного юніорського Євро додав ще й титул найкращого гравця турніру. І це – абсолютно заслужено.

Португалія (U-19) – Іспанія (U-19) – 6:2
Голи: Лусіу Роша (10, 37), Дзялочинський (20), Пол Салас (27 – автогол), Томаш Коласу (36 – з 10-метрового), Педру Сантуш (39) – Пол Салас (5, 6)
Португалія (U-19): Гільєрме Сінтра (Діогу Каррера (40) – Бруно Майор, Лусіу Роша, Діогу Сілва, Дзялочинський – Педру Сантуш, Тьяго Маседу, Рубен Каррільйо, Рікардо Маркеш – Дуарте, Афонсу Серра, Педру Маркеш
Іспанія (U-19): Пау Лопес – Пол Кано, Тапіас, Хуан Морено, Рохер Панедес – Віктор Рамос, Пол Салас, Рубен Родо, Мігель Вісенте – Санта Круз, Хаві Мартінес
Попередження: Діогу Сілва (31) – Рохер Панедес (10), Віктор Рамос (20), Мігель Вісенте (24), Санта Круз (29), Канільяс (36 – тренер), Пол Салас (36)
Вилучення: Пол Салас (40 – повторне попередження)

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*