Євро-2023 (U-19). Група «В». Україна (U-19) – Фінляндія (U-19) – 7:4 - Блог про Львів

Євро-2023 (U-19). Група «В». Україна (U-19) – Фінляндія (U-19) – 7:4

Україна - Фінляндія

Так само, як і у другому турі, поєдинок за участю юніорської збірної України відкривав програму ігрового дня. Для української команди поєдинок проти фінських однолітків був дуже важливим у контексті боротьби за півфінал. Для того, щоб увійти до четвірки найкращих команд Євро-2023 (U-19), підопічним Ігоря Москвичова потрібно було перемагати фінів. Більше того – за сприятливих обставин у «синьо-жовтих» ще були шанси навіть вийти до півфіналу з першого місця та не потрапити на переможця групи «А». Тому, лише один цей факт мав би мотивувати українців на перемогу в цій грі.

У порівнянні з матчем проти Словенії, у стартовому складі української збірної змін не сталося. Ігор Москвичов випустив ту ж саму стартову четвірку, а також Дяченка у воротах. А ось щодо другої четвірки були питання. Річ у тім, що напередодні з командою не тренувався Пелецький, який отримав невеличке ушкодження. Однак, забігаючи наперед, зазначимо, що Ігор не тільки потрапив до заявки на матч з Фінляндією, а і вийшов у своїй четвірці разом з Єлішевим, Ткаченком та Сніцаренком. Що стосується фінської збірної, то у її стартовому складі, якщо порівнювати з грою проти Італії, сталися дві зміни. Найголовніша з них – це відсутність одного з лідерів команди, Ааро Паппанена, якого у заявці замінив Пекко Пелтола. Річ у тім, що один з лідерів фінської збірної отримав травму коліна, через що і залишився поза заявкою на гру з Україною. Відповідно, у «старті» замість Паппанена вийшов Ерік Сюлла, який у поєдинку з італійцями виходив у номінальній другій четвірці. Також сталася зміна на останньому рубежі – Отсо Хонконен замінив Вееті Хяятюля.

Фіни на початку гри ледь не забили після розіграшу кутового, але Мальміваарі не пощастило. Українці ж відповіли практично одразу ударом Скибчика, який парирував Хонконен. Після цього підопічні Ігоря Москвичова створили ще кілька атак на ворота збірної Фінляндії, проте відкрити рахунок. Тим не менш, вони позначили свої плани грати першим номером. Окрім того, «синьо-жовті» застосовували високий пресинг, через що фінські футзалісти мали проблеми з переходом до атаки. Але забити швидкий гол українцям все-таки не вдалося, проте, вони продовжили домінувати та шукати ключі до воріт Хонконена. Два хороших моменти на 4-й хвилині мали Скибчик та Рибіцький. Але якщо капітан збірної України пробив повз ворота, то Рибіцькому не вистачило фарту.

А ось у фінської збірної фарт був. На 5-й хвилині Сюлла організував контрвипад на ворота Дяченка. В+І якщо з ударом фінської «десятки» воротар збірної України впорався, то проти добивання він Ніемели був безсилий. Однак, все-таки тиск українців приніс свої плоди вже за кілька миттєвостей, коли прострільна передача Пелецького знайшла Сніцаренка, який переправив м’яч у ворота. А ще за кілька миттєвостей той же Сніцаренко оформив дубль. Почин другої четвірки спробувала продовжити перша. Вона дуже активно повернулась у гру, і на 7-й хвилині розіграш кутового призвів до дальнього точного удару Рибіцького. Після цього наставник фінської збірної Керкко Хухтонен був змушений брати тайм-аут.

Після взятої хвилинної перерви фіни спробували заграти активніше, і це принесло свої плоди. На 8-й хвилині після розіграшу кутового Пелецький невдало вибив м’яч, і цим скористався Пелтола, котрий, як було сказано вище, замінив Паппанена у складі фінської збірної. Так відставання збірної Фінляндії скоротилося до одного голу. Більше того – скандинави при першій же можливості намагались втретє засмутити Дяченка. І ця активність фінів, до якої додались і помилки українських футзалістів, змусила вже Ігоря Москвичова брати «хвилину».

«Синьо-жовті» намагались розтягувати захист фінів, аби потім мати ще більше нагод біля воріт Хонконена. На це скандинави намагались відповідати своїми випадами, але на 12-й хвилині вони пропустили сольний рейд Рибіцького, який завершився другим голом Дмитра у цій зустрічі. Тепер українцям важливо було зберегти цей гандикап, враховуючи те, що їх фінські візаві намагались не баритися з відповіддю. Однак, гостріше в ці хвилини виглядала саме збірна України. Щоправда, це не знаходило підтвердження у вигляді п’ятого забитого голу.

Також читайте:   Олесь Великий: "Кумиром у футболі є Ліонель Мессі, малий інопланетянин..."

Вже на 17-й хвилині фінська команда почала переходити на гру вп’ятьох. І на початку передостанньої хвилини першого тайму Сюлла таки скоротив відставання фінів до мінімуму. І практично одразу українці ледь не відповіли своїм голом, проте Пелецький після класного розіграшу кутового не влучив у «рамку». Натомість, фіни продовжували за можливості грати вп’ятьох у надії зрівняти рахунок ще до перерви, але зробити це підопічним Керкко Хухтонена не вдалося.

А вже на початку другого тайму Рибіцький оформив хет-трик, забивши «гол з роздягальні». У психологічному плані це був дуже важливий гол для української збірної. Відповідно, з’явився шанс одразу розвинути успіх, і це зробила вже друга четвірка завдяки зусиллям Пелецького. Навряд чи скандинави були готові до такого початку зустрічі. Більше того – вони почали помилятися при переході від оборони до атаки. Цим і намагалися скористатись підопічні Ігоря Москвичова. Однак, починаючи з 25-ї хвилини українцям подекуди доводилося знову активно працювати на захист, оскільки скандинавські футзалісти знову почали грати вп’ятьох. Щоправда, на відміну від першого тайму, гравці збірної України у деяких епізодах почали активніше чатувати на помилки суперників. Зокрема, в одному з таких моментів ледь не забив у порожні ворота Сніцаренко. Але забили українці у рівних складах. Це сталося після того, як Скибчик організував випад на фінські ворота і віддав пас на Малиновського, який виманив на себе голкіпера та віддав тому ж таки Скибчику передачу на порожні ворота, і капітан збірної України не схибив.

Але варто віддати належне збірній Фінляндії, яка продовжувала шукати щастя біля воріт Дяченка, граючи здебільшого у «штучній» більшості. Однак, українці були готові, тому грали у захисті вже більш спокійно, ніж у першій 20-хвилинці. Щоправда, в одному з епізодів Дяченку таки довелося знову витягати м’яч з сітки власних воріт після невеличкої «мішанини» у штрафному майданчику українців. Так рахунок став 7:4, і фінська команда спробувала продовжити далі тиск на ворота збірної України. Цьому сприяли також і помилки українців при створенні своїх атак, але скористатись ними представникам Суомі не вдавалося. І в той же момент українці вичікували на свої контратаки. Зокрема, на 37-й хвилині їм таки вдався непоганий випад, але в останній момент Сніцаренко чомусь не віддав передачу на Єлішева, який цілком реально міг збільшити рахунок.

Нервовості грі додав той факт, що на передостанній хвилині гри українці привезли собі п’ятий фол. Однак, скористатися цим фінам не вдалося, так само як і скоротити різницю в рахунку. Таким чином, юніорська збірна України обіграла фінів з рахунком 7:4 та вийшла до півфіналу Євро-2023 (U-19).

Україна (U-19) – Фінляндія (U-19) – 7:4
Голи: Сніцаренко (6, 6), Рибіцький (7, 12, 21), Пелецький (23), Скибчик (28) – Ніемела (5), Пелтола (8), Сюлла (19), Тайпале (32)
Україна (U-19): Дяченко – Федик, Рибіцький, Скибчик, М. Малиновський – Пелецький, Ткаченко, Єлішев, Сніцаренко – Приходько
Фінляндія (U-19): Хонконен (Хяятюля, 20) – Тайпале, Мальміваара, Ніемеля, Сюлла – Алісаарі, Пулккінен, Мямміля, Мянтюля – Крууті, Пелтола, Мар’ямякі, Вуохтоніемі.
Попередження: Мямміля (24)

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*