Україна піднялась на п’яте місце у рейтингу футзальних збірних Європи - Блог про Львів

Україна піднялась на п’яте місце у рейтингу футзальних збірних Європи

Український футзал

По завершенні Елітного раунду Європейської кваліфікації чемпіонату світу-2024 офіційний сайт УЄФА оновив рейтинг чоловічих національних збірних з футзалу. І тут є ще дуже одна приємна новина для українських шанувальників футзалу.

Окрім прямої путівки на мундіаль, збірна України піднялась на п’яте місце в європейському футзальному рейтингу, що дає право делегувати одразу дві команди до Ліги чемпіонів у сезоні 2024/2025 р. р.!

Втім, спочатку повернемось на два роки назад. Після того, як росія почала повномасштабне військове вторгнення на територію України у лютому 2022 року, клубам та збірним країни-агресорки було заборонено брати участь в усіх змаганнях під егідою УЄФА і ФІФА, зокрема – у відборах на чемпіонати світу та Європи, а також у єврокубках. Тож під дискваліфікацію потрапили й футзальні клуби та збірні росії. Завдяки високому рейтингу росія разом з Іспанією, Португалією і Казахстаном делегувала по дві команди до футзальної Ліги чемпіонів, то після дискваліфікації російських команд ця можливість була надана країні, яка на той момент була п’ятою у рейтингу європейських чоловічих футзальних збірних. Влітку 2022-го це була Хорватія (Україна тоді була на восьмому місці рейтингу, пропустивши вперед також збірні Сербії та Азербайджану. – А. Т.), Відтак, у сезоні 2022/2023 р. р. Хорватію у Лізі чемпіонів представляли два клуби – «Ново Врієме» та «Футзал Пула». А у поточному сезоні 2023/2024 р. р. – «Футзал Динамо» та «Олміссум», який двічі був суперником київського «ХІТа» в Основному та Елітному раундах ЛЧ.

Тож зараз, коли збірна України кваліфікувалася на чемпіонат світу з першого місця у групі «В», а також завдяки тому, що Хорватія посіла у своїй групі другу сходинку, поступившись прямою путівкою французам (і це, до речі, теж важливий фактор. – А. Т.), складається ось така ситуація. Україна, як вже було згадано вище, перебуває на п’ятій сходинці рейтингу, а без урахування країни 404 – на четвертій. І якщо «синьо-жовті» збережуть за собою місце у ТОП-5 до завершення поточного сезону, то вже у наступному сезоні 2024/2025 р. р. вперше в історії Україна отримає право делегувати одразу дві команди до футзальної Ліги чемпіонів.

Також читайте:   Чемпіонат Білорусі: хет-трик Михайла Грицини приніс «Столиці» бронзові медалі (відео)

Але тут є ще один момент, який обов’язково треба враховувати. У період з 8 по 17 квітня збірна Хорватії гратиме у раунді плей-оф Європейської кваліфікації ЧС-2024. І від цих поєдинків теж певною мірою залежатиме, чи Україна залишиться на п’ятому місці. Якщо Хорватія раптом не вийде на «мундіаль» (наприклад, якщо жереб зведе «картатих» з поляками, то такий варіант цілком можливий. – А. Т.), то є ймовірність, що українська збірна збереже свою поточну позицію у рейтингу. Якщо ж – ні, то можливі варіанти. Хоча якщо на ту ж саму квітневу міжнародну паузу у «синьо-жовтих» будуть заплановані міжнародні товариські поєдинки (і тут, мабуть, потрібно буде грати не з топовим збірними, а з командами, які знаходяться на рівні «трохи не дотягують до топів». – А. Т.), то за рахунок успіху у цих «товарняках» українці теоретично також можуть зберегти за собою п’яте місце у рейтингу національних збірних.

Тим не менш, той факт, що наразі Україна має шанси вперше в історії українського футзалу делегувати дві команди до Ліги чемпіонів, не може не вселяти оптимізм. Залишається лише дочекатись рейтингів збірних за підсумками сезону 2023/2024 р. р., щоб зрозуміти: яка з країн матиме право делегувати ще одного представника до головного клубного футзального турніру Європи? І дуже хочеться вірити, що це у підсумку додасть зайвої інтриги чемпіонату України, адже тепер у команд VBET Екстра-ліги буде подвійна мотивація вийти до фіналу плей-оф. І від того – хочеться в це також вірити – наш чемпіонат також виграє, незважаючи на нинішній військовий стан.

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*