10 найважливіших подій 2023 року у світі - Блог про Львів

10 найважливіших подій 2023 року у світі

Телескоп

2024 рік таки наступив. Попереду нові пригоди, виклики, очікування. Це буде потім, а поки що ж завершальним акордом року, що минув буде підведення підсумків у світі. Що було там цікавого читайте далі.

1. «Манчестер Сіті» – переможець Ліги Чемпіонів

10 червня безперечно увійде в історію англійського клубу, адже саме в цей день «міщани» у Туреччині зуміли обіграти італійський «Інтер» – 1:0 та вперше у своїй історії стати кращою командою Старого Світу.

2. Найспекотніше літо

Літо 2023 року названо найспекотнішим за всю історію спостережень. Всесвітня метеорологічна організація оприлюднила дані, згідно з якими червень, липень і серпень 2023 року стали найспекотнішим тримісячним періодом за всю історію спостережень на всій Землі.

Літо 2023

3. Велика Британія отримала нового короля

6 травня 2023 року одна з провідних країн отримала нового короля. Ним став Чарльз 3 – син Єлизавети 2, яка померла наприкінці 2022 року. Востаннє така подібна коронація була більше 70 років тому.

Новий король

4. Завершення пандемії

5 травня Всесвітня Організація Охорони Здоров’я оголосила про завершення пандемії під назвою «Covid-19», яка тривала близько трьох років. Вірус існує, але він вже є не таким небезпечним як колись.

Також читайте:   Відкриття статуї Ісуса Христа у Польщі

Пандемія

5. Землетрус на кордоні Сирії та Туреччини

6 лютого на кордоні згадуваних вище країн стався землетрус. Його магнітуда склала 7,5 балів. Руйнування призвели до загибелі більше 50 000 людей.

Землетрус

6. Штучний інтелект chatgpt

7. Війна в Україні та Арешт Путіна

8. Початок ізраїльсько-палестинської війни

9. Заколот Пригожина

23 червня ватажок ПВК «ПВК Вагнер» звинув Міністерство Оборони росії в обстрілі тилових їхніх тилових позицій. Пригожин пообіцяв помститися, пішовши на москву, але рівно через день все завершилося тим, що він дав задню і поїхав жити в білорусь. Рівно через два місяці літак заколотник підозріло потрапив в авіакатастрофу.

Пригожин

10. Телескоп Euclid і космос

1 липня 2023 року о 15:12 за Києвом ракета Falcon 9 компанії SpaceX відправила у космос телескоп Euclid, який більш ніж 15 років проєктувався Європейською космічною агенцією.
4,7-метровий Euclid вартістю 1,5 млрд дол оснастили двома основними інструментами: 600-мегапіксельною камерою видимого світла (VIS), яка зробить чіткі зображення далеких галактик, та 64-мегапіксельною інфрачервоною камерою і фотометром NASA (NISP), яка виміряє червоне зміщення галактик.

Телескоп

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

1 коментар може ще щось напишете?

  1. Stakeholder 03.01.2024 пише:

    8. Початок ізраїльсько-палестинської війни

    З “початком” ти конкретно загнув. Ця війна почалася ще до нашого народження, і це тільки якщо говорити конкретно саме про збройний конфлікт.

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*