5 порад щодо боротьби з критикою - Блог про Львів

5 порад щодо боротьби з критикою

5 порад щодо боротьби з критикою

Критику сприймати нелегко, навіть якщо ми її очікуємо. Вислуховування невтішних думок про себе справді впливає на те, що ми думаємо про себе і як будемо діяти далі. Дізнайтеся 6 ефективних порад, як реагувати і сприймати критику, щоб вона не стала причиною комплексів.

Прийоми роботи з критикою

Важко порівняти конструктивну критику з особистим випадом чи звичайним хейтом. Також важко очікувати, що реакція на кожен вид критики буде однаковою. Зрештою, раціональні аргументи сприймаються інакше, ніж необґрунтовані чи загальні звинувачення. Важче протистояти особистій нападці, яка має на меті лише образити чи засмутити вас. Тим не менш, варто готуватися до будь-якої критики і виходити з будь-якої складної ситуації.

Правила поводження з критикою

1. Емпатія до критика

Не вся критика ґрунтується на об’єктивних причинах. Іноді саме накопичення поганого настрою або невдач людини врешті-решт викликає спалах.
Стикаючись з критикою, варто подивитися на ситуацію ширше і спробувати зрозуміти критика. Емпатія також корисна для конструктивної критики. Вислухайте критиків і спробуйте на деякий час поставити себе на їх місце. Може він правий?

2. Не турбуйтеся про будь-яку критику

Розрізняйте конструктивну критику та ненависть, образи та об’єктивну оцінку. Ненависть і звинувачення, за якими стоїть загальне небажання або упередження іншої людини по відношенню до вас, не варто турбуватися і сприймати їх особисто. Якщо за критикою стоять непотрібні емоції, вона ніколи не буде об’єктивною і справедливою.

3. Бути спокійним

Зберігати спокій, слухаючи критичні слова, непросто, але варто спробувати. Зачекайте, поки критик закінчить говорити, перш ніж висловлювати контраргумент на свій захист. Не робіть цього під впливом емоцій, не перебивайте співрозмовника, а в голові з самого початку розташуйте власні аргументи. Важливо відмежуватися від звинувачень. Це дозволить вам ставитися до них «холодно» і поважно. Ми знаємо, що емоції не є хорошим порадником. Хвилювання може викликати агресію і призвести до сварки з критиком, що спрямує критику в неправильне русло і знищить шанс вийти з цієї складної ситуації з обличчям.

Також читайте:   Українці за кордоном: Vrubli, яка проживає в Італії

Зберігання спокою перед обличчям звинувачень, які ми чуємо, свідчить про нашу зрілість, яку має оцінити інша сторона. Навіть якщо критика межує з образою, варто стримати нерви і не піддаватися емоціям. Якщо ваше хвилювання все ще високе, почекайте із захистом своїх аргументів чи виправдань, хоча б кілька днів. За цей час ви зможете добре підготуватися до відповідей і, можливо, зрозуміти свої помилки.

4. Не бійтеся визнати свою неправоту

Якщо ви усвідомлюєте, що звинувачення проти вас виправдані, не захищайтеся будь-якою ціною. Не брешіть і не вводьте в оману. Більше мистецтво – визнати свою помилку й пообіцяти покращитися. Ви не тільки виграєте в очах критика, але й покращите свою впевненість у собі, яка буде вкрай необхідна під час виправлення допущених помилок.

Замість того, щоб дозволити себе задушити і принизити критикою, пишайтеся тим, що ви сприйняли невтішні слова з гідністю. Знайте собі ціну, не дозволяйте нікому говорити вам, що ви «погані». Натомість працюйте над власним розвитком, щоб довести, що ви можете вдосконалюватися.

5. Зробіть висновки

Мета конструктивної критики – вплинути на когось, щоб люди покращили свою поведінку чи помилки. Тому важливо слухати звинувачення та вчитися на них. Належна критика має включати не лише оцінку та коментарі, а й вказівки щодо того, як діяти далі. Спробуйте їх помітити, а якщо їх немає, не бійтеся прямо запитати критика, як ви можете покращити те, що критикували. В іншому випадку ваші дії можуть і надалі викликати критику.

Щоб впоратися з критикою, вам потрібно зміцнити свою самооцінку. Знаючи, що ми можемо – ми не боїмося і віримо в себе – легше перенести критичні слова і перетворити їх на щось хороше, наприклад, на саморозвиток. Жодна критика не зломить нас, якщо ми внутрішньо сильні та впевнені у своїй цінності.

Автор статті: Януся.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*