Про реформування транспортної системи Львова - Блог про Львів

Про реформування транспортної системи Львова

транспорт Львова

Досить часто доводиться чути нарікання львів’ян на роботу громадського транспорту, і такі нарікання не безпідставні. Транспорт працює погано, хоча за проїзд доводиться платити відповідну оплату, яка, на мою думку, є досить завищеною.

Але до кінця року жителів Львова мають порадувати кардинальними змінами у роботі громадського транспорту. Так виглядає, що ми потроху починаємо наближатися до Європи.

Завдяки гранту ЄБРР французька компанія Louis Berger починаючи з кінця 2010 року почала реалізовувати проект, який передбачає удосконалення транспортної системи. Завдяки співпраці фахівців кафедри транспортних технологій університету «Львівська політехніка» та компанії Louis Berger вже розроблено нову мережу маршрутів міського транспорту.

Картина громадського транспорту виглядає наступним чином – на сьогодні функціонують 10 тролейбусних маршрутів, 9 трамвайних, 74 маршрути з автобусами середньої місткості та 4 маршрути з автобусами великої місткості. Головним є те, що вся ця мережа транспорту працює малоефективно.

Центральна частина міста перевантажена і більшість маршрутів через це ходять нерегулярно, збивається інтервал руху. На сьогоднішній день середня експлуатаційна швидкість електротранспорту складає близько 10 км/год., а автобусів – 15 км/год. Швидкість руху транспорту через центральну частину міста складає 2 км/год. Ще одна досить цікава деталь – усі 19 маршрутів електротранспорту дублюють маршрути автобусів середньої місткості. В таких умовах електротранспорт є мало конкурентним та збитковим.

Щоб задовольнити потреби пасажирів була розроблена нова схема руху транспорту. Згідно проекту нова транспортна схема буде уникати дублювання маршрутів електротранспорту. Переваги електротранспорту перед автотранспортом очевидні. В першу чергу це екологія, економія та більша проїзна здатність. Проведений аналіз показав, що лінії руху електротранспорту побудовані з врахуванням вимог жителів міста і в подальшому вони будуть збережені.

При новій системі руху роль електротранспорту значно зростає. Головну роль у пересуванні центром міста на протязі робочого дня будуть відігравати трамвайні маршрути. Тролейбуси будуть перевозити основну масу пасажирів на периферійні райони міста. Рух трамвайних маршрутів 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 9а та тролейбусних 2, 3, 5, 7, 9, 10, 11, 12, 13, 24 буде збережено і вони надалі будуть курсувати по своїх маршрутах.

Цей проект передбачає реорганізацію автобусних маршрутів. Передбачається, що при користуванні новими маршрутами можна буде дістатися до центру міста на так зване мале транспортне кільце «Добробут» – вул. Підвальна – пл. Галицька – пр. Свободи. На цьому кільці заплановано влаштувати зупинки, які будуть кінцевими для радіальних маршрутів. Ці маршрути будуть надавати можливість здійснювати діаметральні поїздки, коли пасажирам потрібно буде потрапити з однієї периферійної частини міста в другу через центр.

Щоб потрапити з одного району в другий минаючи центр міста, передбачено хордові маршрути, які будуть обслуговувати автобуси середньої місткості. Таких маршрутів буде 40. Ці маршрути мають забезпечувати сполучення великих спальних районів міста з важливими соціальними об’єктами та установами.

Нова транспортна схема передбачає 20 маршрутів у район Сихова. Район вул. І. Мазепи та Щурата обслуговуватимуть 16 маршрутів, район Рясного – 8, Левандівки – 7, Винників – 3.

Особливу увагу нова концепція руху транспорту приділяє дотриманню встановлених графіків руху. На новій мережі маршрутів запроектовані фіксовані зупинки. Середня відстань між зупинками не перевищуватиме 350 м. Інтервали руху транспорту розраховані з врахуванням часу «пік».

Також читайте:   Проблеми молоді: Як знайти роботу?

Система руху передбачає контроль. З цією метою на вул. Коновальця буде створений центр управління дорожнім рухом. Заплановано, що весь рухомий транспорт буде обладнаний GPS-навігаторами. Це дасть можливість стежити за роботою міського транспорту на всіх маршрутах. За відхилення від графіку руху будуть прийматися відповідні санкції.

Згідно нової концепції для кращого орієнтування запроектовано кольорове зонування. В проекті передбачено поділити Львів на 8 транспортних районів, і відповідно кожному району присвоюється відповідний колір. Всі дорожні знаки на зупинках будуть мати окантовку відповідного кольору, а на бокових табличках автобусів буде вказано, через які зони буде проходити даний транспортний засіб.

Всі зміни з реорганізації роботи міського транспорту будуть проводитися поетапно. Перший етап передбачає запровадження радіальних маршрутів, а також ті, які будуть проходити через центральну частину міста. На другому етапі буде проведена реорганізація хордових маршрутів, які будуть минати центр міста.

Звісно, що такі зміни напевно порадують львів’ян. Але відразу постає питання – скільки це задоволення буде коштувати? Поки що змін тарифів на проїзд не планується. Але головним буде те, що докорінно зміниться сама форма розрахунків за проїзд. Вже починаючи з 15 серпня на маршрутах 1а, 3, 5 та 11 запроваджуються проїзні квитки, за допомогою яких можна буде здійснювати 2 поїздки з пересадкою. Детальніше про це можна прочитати на сайті ZAXID.NET.

З часом вся оплата за проїзд буде здійснюватися через систему електронного квитка. Електронний квиток буде представляти собою наперед запрограмовану картку. Наприклад, одноразову карку можна запрограмувати на 1,5-2 години. Це насамперед дасть можливість гарантувати людині, що вона заплативши один раз за проїзд, не зважаючи на пересадки на маршруті, доїде до необхідної зупинки. В плані роботи системи передбачається введення «пільгових» карток, місячних, денних, тижневих та на декілька поїздок. Введення в обіг електронного квитка заплановано на 2012 рік, як ми розуміємо це пов’язано з проведенням Євро-2012.

Євро-2012 у Львові

Передбачає нова система введення деяких обмежень. Це буде стосуватися в першу чергу автобусів приміського сполучення. Їм буде заборонено їздити по вулицях міста, їхні маршрути будуть прив’язані до приміських автостанцій. Це насамперед дасть можливість зменшити кількість транспорту на вулицях Львова, уникнути корків на вулицях.

Розробляється також система організації зон паркування, яка дасть можливість контролювати стихійне паркування приватного автотранспорту.

І на сам кінець – одне із самих важливих питань. Хто буде займатися перевезеннями? Розробники нової системи передбачають наступну картину. Автобуси середньої місткості будуть виконувати 48% перевезень, трамваї – 23%, тролейбуси – 16% та автобуси великої місткості виконуватимуть 13% перевезень.

Управління транспорту стверджує, що після закінчення робіт по реорганізації та затвердженні мережі перевезення будуть проведені конкурси серед перевізників на обслуговування всіх маршрутів.

Чи вдасться досягнути запланованих показників – має показати час, і чекати нам залишилося зовсім небагато.

Автор статті: Архіваріус.



Також раджу прочитати:

коментарів - 32 може ще щось напишете?

  1. adekvat 11.08.2011 пише:

    була розроблена нова схема руху транспорту. Згідно проекту

    Зрозуміло шо автор інфу звідкись взяв. Ну грець з ним. Але хоч якийсь аналіз інфи треба робити. Речення звучить як з оф. сайту. А на оф. сайтах слова розробка і проект співзвучні з відмиванням грошей в особливо курпних. От наприклад я, або інша людина яка дружить з головою, сідає, бере карту, за 30 хв на карті креслить маршрути з урахуванням тех можливостей, і ше за 3 год оформлює тех документацію. А робити розробку 3 місяця і брати за це 3 мільйони це злочин національного масштабу. Автор – май свою думку, або я буду вважати шо тобі забалшяли

  2. adekvat 11.08.2011 пише:

    Управління транспорту стверджує, що після закінчення робіт по реорганізації та затвердженні мережі перевезення будуть проведені конкурси серед перевізників на обслуговування всіх маршрутів

    І за виручені з тендерів кошти за відкати кожен чиновник купить собі по лєксусу. Всі це знають але мовчать в тряпочку.

  3. adekvat 11.08.2011 пише:

    Коротше я вважаю Архіваріуса рупором взяточників

  4. adekvat 11.08.2011 пише:

    Якщо комусь цікаво, чому я назвав блог Воробуса провінційним, то ось відповідь:
    Провінційність блогу визначається не тим, про шо пишеш (хоч про село з населенням 20 чоловік), а як пишеш. А писати треба критично, а це звичайно треба вміти і не сцати від страху.

  5. Jorgen 11.08.2011 пише:

    Якщо би представники фірми Louis Berger попробували проїхатися із Шувару до центру о 8-й ранку і запхатися в 5 автобус чи 45 маршрутку, то може вони б зрозуміли, що найперше треба розвантажити громадський транспорт, щоб пасажири могли в ньому по-людськи їхати

  6. adekvat 11.08.2011 пише:

    Jorgen пише: Якщо би представники фірми Louis Berger попробували проїхатися із Шувару до центру

    😆
    Бідний Йорген. Нічого ти незнаєш про взаємостосунки Управіння трансопртуФірма перевізник

  7. Jorgen 11.08.2011 пише:

    adekvat пише:
    Бідний Йорген. Нічого ти незнаєш про взаємостосунки Управіння трансопртуФірма перевізник

    це в нас Воробус по взаємостосунках спец

  8. adekvat 11.08.2011 пише:

    Jorgen пише: це в нас Воробус по взаємостосунках спец

    а…, тоді вибачай

  9. Архіваріус 11.08.2011 пише:

    adekvat, рупор, чи не рупор, а превеликий жаль відношення до тих хто гребе відкати не маю, можливо Воробус там свого дзьоба макає. 😀

  10. Архіваріус 11.08.2011 пише:

    adekvat, цікаво знати, чого це такий собі магнат, чи меценат запхався до провінційного блогу? Можливо він собі пальці обцюрав? 😀

  11. adekvat 11.08.2011 пише:

    Просто я тут феномен бачу, от і досліджую його

  12. Архіваріус 11.08.2011 пише:

    adekvat, і чому тебе не обрали за мера Львова? 😀

  13. Jorgen 11.08.2011 пише:

    adekvat пише: Просто я тут феномен бачу, от і досліджую його

    та що там досліджувати, всього-навсього провінціали бабки на рекламі сшибають тупо рерайтячи інші сайти, от і все. І ще Архіваріуса найняли, щоб коменти писав

  14. adekvat 11.08.2011 пише:

    Тому, що мером, чи будь-яким чиновником не може бути чесна людина.
    Якщо цікаво з мого останнього: http://dumayuchiy.livejournal.com/1559.html

  15. adekvat 11.08.2011 пише:

    Ну якби коментували всі юніки, шо сюди заходять, то вордпрес накрив би сервант. Тут все набагато тонше ніж ти думаєш

  16. PVS 11.08.2011 пише:

    Всі їхні концепції до одного місця, доки хтось (на ДАІ надії мало) не почне контролювати дотримання правил.
    Що з того, що в них всіх будуть жепееси, як за рульом придурки, які можуть виїхати на перехрестя і стати??? Ура! Затор готовий!

  17. adekvat 11.08.2011 пише:

    В точку
    В новинах було вроді минулого року. Перехрестя Стефаника Коперника. Даішник перекрив вїзд на коперника. Якийсь жирний пі…дар вроді на лексусі забакланив даішника, штовхнув його як зека на парашу, сів в машину і давив його темпераментом свого лєксуса. Якби таке було в америці, патрульний застрелив би порушника і ше би медаль отримав.

  18. Архіваріус 11.08.2011 пише:

    adekvat, дивлячись на твій блог не складається враження, що ти чесна людина, скоріше всього москальський прихвосень, бо такі вирази на нашу землю принесли москалі. 😀

  19. adekvat 11.08.2011 пише:

    О брате. Вислів і абревіатура то різні речі. А блог то мій очка коле. Шо правда то правда

  20. adekvat 11.08.2011 пише:

    Цікаво чи ти б мене все одно вважай прихвоснем москальским, якби я Медведева нах послав. Думаю шо та. Але то пофігу. Я знаю хто я є для себе, а ти бачиш мене лише з однієї сторони.

  21. adekvat 11.08.2011 пише:

    Але чесність то досить хрінова річ. Бачиш яку реакцію викликають мої чесні коменти. Якщо вийти на трибуну і валити людям правду, вони тебе не то шо не оберуть, а закопають біля трибуни.

  22. adekvat 11.08.2011 пише:

    В моєму блозі ти можеш бачити, шо я проти совка. Мати ніби теж за совка прийшли, але совок їх забороняв, тому я совком їх не вважаю, і дуже радий шо це лайно не українського, а москальського походження. Тому якщо наша мова чиста від матів, краще не придумувати своїх а користуватися чужими.

  23. Архіваріус 11.08.2011 пише:

    adekvat, Очі не коле просто бридко читати. А користуватися лайном порядна людина не буде. :mrgreen:

  24. adekvat 11.08.2011 пише:

    Архіваріус пише: бридко читати

    так само бридко, як їсти одну сіль (бо крім солі в мене на сайті ні краплини води)
    а тут одна вода, пєш пєш, і не напєшся
    аж каміння природнім шляхом виходят, а інфи по суті нуль

  25. adekvat 11.08.2011 пише:

    Архіваріус пише: користуватися лайном порядна людина не буде

    Ти святий, ставай на тетрапод і ми будемо тобі вклонятися – ти ж ні разу не матюкався

  26. adekvat 11.08.2011 пише:

    А затишно вам хлопаки (маю на увазі автори блогу) в цьому затишному сайтику.
    Хочеш відписуєш на комент, хочеш не відписуєш.
    На форумі так би не пройшло.

  27. adekvat 11.08.2011 пише:

    Я думав тільки Тьома не відписує. Треба Лєбєдєву сказати шоб заніс вас в музей клонів, ато косите під нього.

  28. adekvat 11.08.2011 пише:

    Напишу ше комент по темі статті.
    Система електронний квиток. Це дебілізм запроваджувати малазійську систему в Україні, де середня зарплата 1500 грн (реальна). Йти шляхом нарощення електропарку у Львові теж дебілізм. В умовах Києва чи іншого багато смугового міста це супер, в умовах вузького Львова це брєд.

  29. Архіваріус 12.08.2011 пише:

    adekvat, Святих нема, матюки мені відомі, але я не горджуся тим , що їх знаю, але намагаюся не застосовувати їх при спілкуванні з людьми.
    Відносно квитка ідея правильна, бо більша частина коштів від реалізаціїї послуг по перевезенню осідає в кишенях власників транспорту, а в бюджет міста поступають мізерні кошти. А так доведеться платити, бо буде контроль.
    Мені відомо одне, що на транспортних перевезеннях ніхто ніколи не бідував.
    Електротранспорт більш економний і екологічно чистий, так що за ним майбутнє. А нафта стає все дорожчою та дорожчою. 😀

  30. adekvat 12.08.2011 пише:

    Архіваріус пише: Відносно квитка ідея правильна, бо більша частина коштів від реалізаціїї послуг по перевезенню осідає в кишенях власників транспорту, а в бюджет міста поступають мізерні кошти

    Я бачу економіст з тебе ніякий. Ще раз повторюю: в нас не Малайзія. Те що працює там на бюджет, в нас працює на крадіїв.

    Архіваріус пише: Електротранспорт більш економний і екологічно чистий

    А тут взагалі. То дебілізм. Ти як ті тупі зелені які нічого не знають про енергобаланс. Виступають за закриття АЕС, натомість про ТЕС мовчок. Шоб ти знав існує така штука як закон збереження енергії. Коли теплова енергія з ТЕС, а це те ж саме спалювання похідної нафти – мазуту або КВ, перетворюється в електричну, ще більше енергії пропадає, і викидів набагато більше в атмосферу, ніж би було від аналогічної кількості двигунів внутрішнього згорання. Я розумію шо ти як всі, кажеш якусь соціальну хрень, але вона ніякого підґрунтя в Україні не має. Як би в нас були розвинуті вітрякові електростанції як Болгарії, або Атомні як в Америці, то електротранспорт дійсно був би еколічно чистим, а так, через ТЕС, він забруднює атмосферу набагато більше.
    Ти Архіваріусе моментів краще не пиши, ато я тепер тебе тупим вважаю.
    Ти звертає увагу на правопис, а краще звертав би на суть. Хоча шо тебе судити, ти як більшість.

  31. Ярослав 29.11.2011 пише:

    Панове,організатори та координатори траспортної системи. “Кров з носа” потрібний маршрут Личаківська – через Кривчиці по Богданівській – Богдана Хмельницького. Це: до лікарні швидкої допомоги, АС № 2, ринок “Галицьке перехрестя”, “Торпедо”, авторинок. Отже пасажири будуть, маршрут буде рентабельним. Маршрут № 32 є куцим, не закінченим, “тупиковим”. Вже не один рік просимо організувати такий маршрут.
    Від жителів Кривчиць, Ярослав Городиловський. Ми Вам ще віримо!

  32. Stakeholder 29.11.2011 пише:

    Ярослав, запит прийнято, роздаю доручення! 😀

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*