Феодальна роздробленість – закономірний позитив історії - Блог про Львів

Феодальна роздробленість – закономірний позитив історії

феодальна роздробленість - закономірний позитив історії

Початки феодальної роздробленості в українській історії сягають часів правління синів Ярослава Мудрого (друга половина ХІ століття).

Піком роздробленості вважається друга третина – кінець ХІІ століття. Тоді суто українські території поділялися на десятки удільних князівств, основними з яких були Київське, Переяславське, Чернігівське, Галицьке і Волинське. На чолі кожного з удільних князівств стояв представник роду Рюриковичів.

Загальноприйнятою є думка про те, що роздробленість була виключно негативним явищем для розвитку народу. Справді, відсутність політичної єдності й постійні конфлікти між князями сприяли військовій слабкості, що приводило до можливості легкого завоювання якоїсь української території зовнішнім ворогом. (Не дарма плакала Ярославна за своїм чоловіком Ігорем – удільним князем сіверським).

Якщо ж підійти до питання роздробленості глобально, то слід розуміти, що цей процес був закономірний у феодальній історії усіх країн світу. А історичні закономірності не можуть нести виключно негатив.

В українській історії періоду роздробленості спостерігаються такі явища, як спеціалізація економіки у різних регіонах колишньої Київської Русі. Наприклад, у волинських землях це було м’ясо-молочне виробництво, у центральній Україні – зернове, галицьке боярство почало заробляти на видобуванні і продажі солі і т.ін. З часом така ситуація приводила до початків руйнування закостенілого феодального господарства, з’являлися стійкі торгові відносини, що, загалом, впливало на покращення економічного розвитку вцілому.

Також читайте:   Галицьке москвофільство та українські народовці на початку XX століття (Частина 1: початки промосковської ідеології західняків)

За роздробленості величезного розвитку дістало містобудування, що потягнуло за собою певний «вибух» у розвитку ремесел і торгівлі в середині князівств. Ці процеси спряли появі притаманних тільки певному українському регіонові архітектурних особливостей, особливостей іконопису, творів літописного жанру. Адже кожен маленький Рюрик у своєму удільному князівстві робив усе можливе, щоб дотягнутися хоч би у зовнішньому обрамленні до колишнього стольного града Києва.

Отже, за феодальної роздробленості можна простежити певну рівномірність (економічну, політичну, культурну) у розвитку з урахуванням ще й місцевої специфіки.

Далі, закономірні процеси феодалізму приводять до нового об’єднання удільних територій в єдину нову феодальну державу. В українській історії це було Галицько-Волинське князівство, що сягало своїм східним кордоном лівого берега Дніпра. Інтегрування усіх регіональних надбань періоду феодальної роздробленості у єдину державу дало різкий поштовх для розвитку української нації як політичного суб’єкта у європейській історії.

Мораль: усе, що відбувається – на краще.

Автор статті: zars.



Також раджу прочитати:

1 коментар може ще щось напишете?

  1. Сергій 19.09.2012 пише:

    Історія йде по спіралі, тема феодальної роздробленності актуальна і в наші дні.

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*